Jankes90 Napisano 8 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2008 Witam, mam pytanie czy ktoś jest w stanie podać mi jakieś informacje o Legionie Kondor w II Wojnie Światowej? Wiem tylko że weterani tej wojny posiadali opaski z napisem 1936 Spanien 1939. Interesuje mnie ten temat a w internecie nie ma zbyt dużo informacji o tym.I jak się sprawa miała co do jednostek piechoty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 8 Sierpień 2008 Share Napisano 8 Sierpień 2008 Ściśle rzecz ujmując to sam „Legion Kondor” nie brał udziału w walkach II WŚ – walczyli natomiast weterani tej jednostki.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 8 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2008 No tak, ale chciałbym znać jakieś szczegóły, gdzie wlaczyli, czy brali udział w Kampanii wrześniowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 8 Sierpień 2008 Share Napisano 8 Sierpień 2008 To trzeba by pewnie jakąś książkę przepisać. Pewnie w sieci są informacje na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 8 Sierpień 2008 Share Napisano 8 Sierpień 2008 Jeśli chodzi o Hiszpanię, to Lampart" wydał książkę Legion Kondor". Głównie są tam opisane działania lotnicze, ale jest też o walkach na lądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 9 Sierpień 2008 Share Napisano 9 Sierpień 2008 Jankes90 czytaj wyżej Hindus wszak napisał ci coś na ten temat :Dpozdrawiam Kurt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 9 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2008 Ok, bardzo wszystkim dziękuję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 9 Sierpień 2008 Share Napisano 9 Sierpień 2008 Mundur - legion condorcoś z netu:http://pl.wikipedia.org/wiki/Legi%C3%B3n_C%C3%B3ndorw roku 1939 powstał film Legion Condor oczywiście nakręcony przez Niemców.Zresztą wyszukiwarka Google zaprasza :dpozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 10 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2008 Ok, wielkie dzięki :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 10 Sierpień 2008 Share Napisano 10 Sierpień 2008 ostatnio widziałem na ebay album jakiegos członka legion kondor ze stacjonowanie ich w norwegii w 1940 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 10 Sierpień 2008 Share Napisano 10 Sierpień 2008 Po zakończeniu udziału Niemców w wojnie domowej w Hiszpanii, Legion „Kondor” został rozwiązany – w rozumieniu wszystkich rodzajów broni (bo nie była to jednostka wyłącznie lotnicza, gdyż w jej skład wchodziły również pododdziały pancerne, marynarze etc.) – w związku z tym w Norwegii w 1940 roku mogła stacjonować już jedynie jednostka Luftwaffe, która kultywowała tradycje Legionu „Kondor” – czyli Kampfgeschwader 53 „Legion Kondor” - złożona w dużej części z jego weteranów, ale nie sam Legion!Na zdjęciu Leutnant der Reserve Otto Engel - pilot z KG53PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 10 Sierpień 2008 Share Napisano 10 Sierpień 2008 Na rękawie munduru tego oficera wstęga z nazwą jednostki – czyli napisem „Legion Condor”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 10 Sierpień 2008 Share Napisano 10 Sierpień 2008 Widzisz Jankes90 Odkrywca rządzi, odkrywca radzi, odkrywca nigdy cię nie zdradzi :Dpozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 11 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2008 Widzę, tą przytłaczającą potęgę odkrywcy i cieszy mnie to. A nie macie może jakiegoś zdjęcia żołnierza piechoty noszącego tą opaskę 1936 Spanien 1939". Bo chciałbym nosić taką opaskę na rekonstrukcjach z tąd to zainteresowanie weteranami z wojny w hiszpanii biorących udział w II wojnie światowej. Czytałem jednak że większość L.K. to byli piloci a reszta to artyleria i pancerniacy więc chyba warto sobie odpuścić.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 11 Sierpień 2008 Share Napisano 11 Sierpień 2008 Po co Ci taka opaska...lepiej sie zakręć za Blue Max'em... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 11 Sierpień 2008 Share Napisano 11 Sierpień 2008 Jeśli chodzi o wojska pancerne WH, to 180 ochotników z 6 Pz. Reg. pojechało tam jako instruktorzy. Dowodził nimi Wilhelm Ritter von Thoma z 3 Pz.Reg. Do dyspozycji mieli 32 Pz I i 1 Pz Bef I. Jednostka nosiła nazwę Panzerkontingent Drone". (Jeśli dobrze przetłumaczyłem z francuskiego)U pancerniaków opaski naramienne za Hiszpanię były noszone na mundurach wyjściowych, więc w polu sobie nie pohulasz.W piechocie było pewnie podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 11 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2008 Dzięki Steinter7, aha to sobie odpuszczę ten pomysł skoro to gala dotyczyło. :)Bergfuher mam pytanie co to jest Blue Max? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 12 Sierpień 2008 Share Napisano 12 Sierpień 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Pour_le_M%C3%A9rite;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 13 Sierpień 2008 Share Napisano 13 Sierpień 2008 Bergfuhrer! czy mógłbyś doprecyzować co ma wspólnego order Pour le Mérite z rekonstrukcją niemieckiego weterana hiszpańskiej wojny domowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 13 Sierpień 2008 Share Napisano 13 Sierpień 2008 To była taka drobna złośliwość z mojej strony jakbys nie zauwazyl :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 13 Sierpień 2008 Share Napisano 13 Sierpień 2008 Nie potrzebna. Człowiek ma fantazję, pyta o szczegóły. Wieczorem załączę zdjęcie z epoki żołnierza z wspomnianą na wstępie wątku opaską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 13 Sierpień 2008 Share Napisano 13 Sierpień 2008 Jak fantazja to pełna geba, po co wstega jak mozna od razu Blue Max'a nosic? ; )Gdyby jeszcze autor wątku był na rekonstrukcji wydarzen hiszpanskich to mieli byśmy o czym rozmawiać jak najbardziej, a tak...troche kombinowanie na zasadzie myślał indyk o niedzieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 14 Sierpień 2008 Share Napisano 14 Sierpień 2008 A niech kombinuje :) Byle przy okazji pogłębiał swoją wiedzę historyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 14 Sierpień 2008 Share Napisano 14 Sierpień 2008 Przy okazji jeden z kawalerów Blue Max`a :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 14 Sierpień 2008 Share Napisano 14 Sierpień 2008 Tylko to co pokazales to waffenrock, mundur paradny a nie polowy :P Wiec potwierdza to teze ktora wysnuł Stenier ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.