Skocz do zawartości

Legion Kondor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy ktoś jest w stanie podać mi jakieś informacje o Legionie Kondor w II Wojnie Światowej? Wiem tylko że weterani tej wojny posiadali opaski z napisem 1936 Spanien 1939. Interesuje mnie ten temat a w internecie nie ma zbyt dużo informacji o tym.
I jak się sprawa miała co do jednostek piechoty?

Mundur - legion condor
coś z netu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Legi%C3%B3n_C%C3%B3ndor

w roku 1939 powstał film Legion Condor oczywiście nakręcony przez Niemców.
Zresztą wyszukiwarka Google zaprasza :d
pozdrawiam Kurt

Po zakończeniu udziału Niemców w wojnie domowej w Hiszpanii, Legion „Kondor” został rozwiązany – w rozumieniu wszystkich rodzajów broni (bo nie była to jednostka wyłącznie lotnicza, gdyż w jej skład wchodziły również pododdziały pancerne, marynarze etc.) – w związku z tym w Norwegii w 1940 roku mogła stacjonować już jedynie jednostka Luftwaffe, która kultywowała tradycje Legionu „Kondor” – czyli Kampfgeschwader 53 „Legion Kondor” - złożona w dużej części z jego weteranów, ale nie sam Legion!

Na zdjęciu Leutnant der Reserve Otto Engel - pilot z KG53

Pozdrawiam
Hindus

Widzę, tą przytłaczającą potęgę odkrywcy i cieszy mnie to. A nie macie może jakiegoś zdjęcia żołnierza piechoty noszącego tą opaskę 1936 Spanien 1939". Bo chciałbym nosić taką opaskę na rekonstrukcjach z tąd to zainteresowanie weteranami z wojny w hiszpanii biorących udział w II wojnie światowej. Czytałem jednak że większość L.K. to byli piloci a reszta to artyleria i pancerniacy więc chyba warto sobie odpuścić.
Pozdrawiam

Jeśli chodzi o wojska pancerne WH, to 180 ochotników z 6 Pz. Reg. pojechało tam jako instruktorzy. Dowodził nimi Wilhelm Ritter von Thoma z 3 Pz.Reg. Do dyspozycji mieli 32 Pz I i 1 Pz Bef I. Jednostka nosiła nazwę Panzerkontingent Drone". (Jeśli dobrze przetłumaczyłem z francuskiego)
U pancerniaków opaski naramienne za Hiszpanię były noszone na mundurach wyjściowych, więc w polu sobie nie pohulasz.
W piechocie było pewnie podobnie.

Jak fantazja to pełna geba, po co wstega jak mozna od razu Blue Max'a nosic? ; )Gdyby jeszcze autor wątku był na rekonstrukcji wydarzen hiszpanskich to mieli byśmy o czym rozmawiać jak najbardziej, a tak...troche kombinowanie na zasadzie myślał indyk o niedzieli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie