Skocz do zawartości

Fisher F5

israel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiesz gdzieś usłyszałem już nie pamiętam dokładnie od kogo ale mówił pewien pan, że właśnie wzbudza się przy uderzeniach.Co do 33cm wątpię, chyba że naprawdę zmienisz cewkę..hm ale to dziwne bo tą cewkę co on miał to właśnie F4 posiada standardowo w czym tkwi diabeł to mnie ciekawi. Też jestem akurat przed zakupem wykrywki i szczerze z tego co widzę to albo wyrwać tanio F5 i próbować z nim wojować lub Minelab X-terra 50(505) chyba, że nic nie ma trzeba zadowolić się Proximą tylko dziwi mnie akurat fakt tego, że zaczynają ludzie rutusika sprzedawać hm..
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jeśli masz w opcji terre 50 to ja bym się chyba skłaniał ku niej , ja natomiast 1700 mogę max przeznaczyć. Co do wzbudzania to nie ma co chyba wierzyć na słowo, może to była wina ustawień itp. Jak na razie skłaniam się ku F5 , z doświadczenia wiem, że wykrywka nie jest na całe życie więc za rok dwa można zmienić ;)
Napisano
Czołem, Draven85, Kolego z Pomorza :)

Od połowy zeszłego roku śledzę informacje (skąpe) na temat Fishera F5. Czytałem fora amerykańskie a niedawno rosyjskie. Po tym wszystkim mam wrażenie, że F5 jest ciekawy funkcjonalnie, ale w terenie może być rozczarowujący - po pierwsze, wzbudzaniem się, a po drugie - przedstawiane zasięgi szału nie wywołują.

Piszesz, że używałeś Ciboli. Wydaje mi się, że przesiadka z Ciboli na F5 nie będzie z korzyścią dla Ciebie. Na pewno nie zyskasz na zasięgu, bo Cibola stawia poprzeczkę wysoko, być może nawet stracisz co nieco. Na pewno nie zyskasz na precyzji, bo oba wykrywacze są precyzyjne i cechuje je wysoka zdolność separacji. Co do podatności na maskowanie żelazem, nie wiem, ale Tesoraki są w tym dobre, czy F5 też?

W F5 zachęca wygląd panelu i dostępne funkcje. Zastanawiam się jednak, czy doświadczony użytkownik Ciboli zyska na tym, że zmieni swój sprzęt na F5? Na pewno oferuje on rozszerzone możliwości identyfikacji, ale po pierwsze nie są one nieomylne, a po drugie trzeba się od nowa uczyć tego sprzętu, filozoficznie odległego od Ciboli.

W lekturze doświadczeń użytkowników F5 zawsze zastanawiało mnie, że stosowane przez nich ustawienia Gain (sens.) i Threshold są jakieś dziwne. Nie pociągniesz na maksa, bo wykrywka łatwo się wzbudza. Podobno potrafi ćwierkać będąc nieruchomą, a stabilizuje ją dopiero ruch cewki. Wyższe wzmocnienie musi być kontrowane minusowym progiem, tak więc jakieś to wszystko dziwne. Osobiście nie przekonałem się do F5 na podstawie adań internetowych" i będę szedł ze starego Rutusa w kierunku, który Ty chcesz porzucić, nie wiedząc waść co czynisz ;-) Poza tym, słusznie że odrzucasz zachęty w stronę Proximy, bo ta na kolor Ciboli nie przebije (zasięgi zapewne ma porównywalne, ale separacja i maskowanie są gorsze). No i ten ciężar... Kto spróbuje lekkiego sprzętu, do ciężkiego nie wróci.

Podsumowując - przejście z Ciboli na F5 sukcesu nie gwarantuje, a poza tym będziesz musiał uczyć się sprzętu od nowa, co w okresie 1-2 sezonów może obniżyć Twoje rezultaty niezależnie od własności samego sprzętu.

M.

M.
Napisano
Witam Beaviso :)
Widziałem , Twoje posty i że masz podobny problem, jak do tej pory widzę nie zdecydowałeś się również. Nie ukrywam , że porzucenie Ciboli to ciężka sprawa bo sprzęt poza brakiem identyfikacji jest dla mnie praktycznie idealny na moje potrzeby. Identyfikacja to jedyna rzecz, która ciągnie mnie do F5. Jeszcze podoba mi się ciągłe wskazywanie mineralizacji gruntu, które myślę jest bardzo pomocne w wykrywaczu z strojeniem do gruntu. Np. w smętku nigdy nie wiedziałem do końca czy jest dobrze dostrojony czy przypadkiem już się nie rozstroił.
Szkoda , że na podstawie filmów nie można ocenić mniej więcej jaki ma zasięg w terenie F5 bo za granicą jak widać kopią nie więcej niż 5 cm ;) Zaskakuję też mnie fakt, że sprzęt jest tak mało popularny, może coś w tym jest.
Ciekawe jak poważna jest ta sprawa z wzbudzaniem , bo jeśli to prawda to chyba dyskwalifikująca sprawa jednak wolę spokojny wykrywacz , który da sygnał tylko wtedy kiedy trzeba ;)Mam nadzieję , że w końcu odezwie się jakaś osoba posiadająca F5.
Kupuję wykrywacz głównie na poszukiwania nowego terenu, czyli okolic Sandomierza no i ciekaw jestem czy F5 z swoją identyfikacją ułatwi mi tam życie czy z Cibolą dam spokojnie radę :).
pozdrawiam
Napisano
jak juz pisalem posiadam f5 i co do wzbudzania -niezauwazylem nic takiego ,a dzwieki wydawane przez wykrywacz moga byc spowodowane zlymi ustawieniami ,np;
-czulosc na max +tresh +4 i sygnal wiodacy daje zludzenie wzbudzania sie wykrywacza
chodzilem z f5 ma max czulosci itresh -4 na mokrej trawie i ani niepisnol
zasieg tez zalezy od wielu zeczy wilgotnosc ziemi all metal czy dyskryminacja ustawienie sygnalu wiodacedo w pierwszym filmiku cewka dd w drugim koncentryk(taki posiadam) w powietrzu mozna na nim mozna uzyskac nawet do 38cm ma monetki jak odzyskam wykrywke postaram sie o filmik
Napisano
W sprawie cewki pisałem do Vikinga mam nadzieję że uzyskam od nich informację, bo na stronie w akcesoriach nie mają ani jednej cewki do F5. Na jakiej monecie uzyskałeś zasięg 38 cm? I kiedy odzyskasz wykrywkę?:D
Napisano
na angielskiej wiktoriance z brazu srednica ok 2cm a wykrywke odzyskam jak wroce do polski bo obecnie jestem w uk mialem leciec na urlop i poslalem wykrywke autokarem ,ale zima nieodpuszcza najszybszy termin jak zejda sniegi :-( napisz jesli dostaniesz odpowiedz z vikinga
Napisano
jasne jeśli jutro odpiszą to wieczorem postaram się dać znać. To zasięg całkiem fajny według mnie, jednak do czasu puszczenia śniegów to chcę już dokonać zakupu więc jeśli pamiętasz jakiś jeszcze wynik to daj znać. Szczerze to nie chce mi się wierzyć , że sprzęt renomowanej firmy za nie małą kasę jest płytki itp coś czuję , że zaryzykuje go. Jeszcze znalazłem informację jednego użytkownika , który kopnął manierkę z 50 cm:
http://www.eksploracja.eu/forum/viewtopic.php?t=4362&sid=5e6b44dd8f544303779a1bd553c44f97
pozdrawiam
Napisano
http://www.youtube.com/watch?v=pj9D-ofi4nA
a tu link do testy gdzie łapie na 33 cm przy normalnej cewce."

Te domowe/ceratkowe wyniki zasiegu nijak się mają do osiągów w terenie(często też koledzy zapominają, że wykrywacz świetnie widzi" z drugiej strony cewki, co w tych filmach przeważnie nie jest pokazane).

Po pierwsze, takie testy robi się na ustawieniach niemożliwych do używania w terenie.

Po drugie, jeżeli osiągnie w powietrzu 70% tych osiągów w ziemi, to już jest sukces.

Dochodzi dyskryminacja i separacja na polach- 50% optymalnej.
Napisano
wiemy wiemy , ale jak już pisałem na przykładzie Ciboli , przy której Raned podawał zasięg do 36 cm na superstrojeniu , też nie zawsze pochodzisz na takim ustawieniu. Więc kwestia tego , który w ziemi traci więcej a tego to już chyba nikt nie powie ;)
Napisano
KARPIK to co napisales to prawda i nietyczy sie to tylko fishera ale kazdej wykrywki, w terenie dochodza kamienie i mineraly a pozatym na testach monetki ustawiamy pozimo do cewki ,a kto ci zagwarantuje ze tak samo lezy ona w ziemi ,ale sa anomali gdzie w terenie mozna uzyskac wiekrzy zasieg niz w testach powietrznych (wnioskuje to z postow wyczytanych na tym forum)
Napisano
,ale sa anomali gdzie w terenie mozna uzyskac wiekrzy zasieg niz w testach powietrznych (wnioskuje to z postow wyczytanych na tym forum)"

Teorie o mineralizacji ziemi, która powiększa fanta?:)
Jeżeli już coś takiego miałoby miejsce, raczej nie tyczy się kolorowych drobiazgów.
Napisano
niewiem na jakie metale to wplywa ale niechodzi tu chyba o mineralizacje gleby raczej o jej rodzaj i wilgotnosc ktora ma duzy wplyw na przewodnictwo ,ale specjalista w tej dziedzinie nie jestem i niechcial bym nikogo wprowadzac w blad postaram sie cos znalesc na ten temat w necie
Napisano
Pytania o dostępność należy kierować do sprzedawców, ja z nimi nie mam nic wspólnego.

A co do potrzeby stosowania coil cover" - jak byłem w V. obejrzeć wykrywacz, to mi powiedzieli, że naprawdę warto ją kupić.

M.
Napisano
Czołem,
Zastanawiam się, czy alternatywą dla zakupu f5 może być opisywany w papierowym O" (ale nie wiadomo jak używany) Minelab Quattro. Podobna cena ale jakby dwie inne bajki. Z jednej strony szybkość, lekkość i dyskusyjność odnośnie wzbudzania i zasięgów. Z drugiej masa, wyważenie, problemy z odpadającym panelem elektroniki i niewiadoma przeszłość...
Czy cena ok 1700 za Quattro może być adekwatna do jego możliwości? Czy jednak lepszy byłby f5?
/pozdrowienia dla Kolegów z TPSu/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie