to17071990 Napisano 29 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2008 Czy będzie w tym roku w Stępinie Piknik Militarny i z tej okazji rekonstrukcja?Jak dotąd spotkałem się z róznymi opiniami , a domniemany termin chyba się zbliża...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 29 Lipiec 2008 Share Napisano 29 Lipiec 2008 http://www.odkrywca.pl/operacja-zarnowskie-mosty-2008,638081.html#638081na dole postu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 30 Lipiec 2008 Share Napisano 30 Lipiec 2008 Byłem w zeszłym roku w Stępinie i śmiem twierdzić, że była to jedna z najlepszych rekonstrukcji na której byłem. A w sumie na kilku się pojawiłem :)Świetne miejsce, fajna scenografia, dużo pirotechniki i strzelającej broni, szalenie sympatyczni organizatorzy, świetna atmosfera... można by tak długo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 30 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2008 Z tego co czytam , to teraz nie wiadomo jak i cz w ogóle to wypali.Gdyby ktoś miał jakieś nowe informacje co do imprezy to proszę zamieszczać w tym temacie. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 30 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2008 PROGRAM IMPREZYZLOT MILITARNY „STĘPINA’2008”24 sierpnia 2008r.13.00 – rozpoczęcie – teren kompleksu schronu kolejowego– koncert Dętej Orkiestry Strażackiej- wystawa pojazdów militarnych i artylerii,- ekspozycja militariów,- zwiedzanie schronu kolejowego,- atrakcje dla dzieci.15.00 – 16.00 - Rekonstrukcja bitwy na froncie wschodnim – teren kamieniołomuw Stępinie16.00 – 18.00 - teren kompleksu schronu kolejowego- wystawa pojazdów militarnych i artylerii,- ekspozycja militariów,- zwiedzanie schronu kolejowego,- atrakcje dla dzieci.ORGANIZATOR: GMINNY OŚRODEK KULTURY WE FRYSZTAKUWSPÓŁORGANIZATORZY:- GMINA FRYSZTAK,- STOWARZYSZENIE FUNDUSZ PROMOCJI I ROZWOJU ZIEMI FRYSZTACKIEJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2008 Czy może ktoś orientuje się jak najlepiej dojechać na miejsce?W jakiej miejscowości jest przystanek PKP?Startuję z Tarnowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 Witam .Jak PKP to chyba najlepiej z Tarnowa na Rzeszów , póżniej na Jasło . Przed Jasłem trzeba wysiąśc w Wiśniowej lub Frysztaku , a następnie to już ratuje tylko komunikacja samochodowa ( np. PKS ) bo z Frysztaka do Stępiny będzie co najmniej 7 km . Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 Najprościej PKSem z Tarnowa na Krosno, a później Krosno-Rzeszów i poprosić o bilet do CIESZYNY. Stamtąd już dosłownie parę kroków.Pozdrawiam - Yuri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 23 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2008 Dzięki. Robię tak:Jade PKP z TArnowa do Rzeszowa, a potem znalazłem nawet PKS do Stepiny. Powrót juz gorzej - trzeba się przejść do Cieszyny. Mam także nadzieję ,że pogoda nie zawiedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 24 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2008 Sorry chłopaki , ale zawaliłem. Obudził mnie deszcz , i opady trwały aż do odjazdu pociągu, którym miałem jechać. Po prostu zrezygnowałem. Mam nadzieje ,że pogoda jednak dopisała wam. Z niecierpliwością czekam na fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 24 Sierpień 2008 Share Napisano 24 Sierpień 2008 Pogoda była REWELACYJNA. Piękne niebo, słoneczko świeciło i grzało. Na imprezę przybyły prawdziwe tłumy ludzi (moim zdaniem znacznie więcej niż rok temu).Nocleg w szkole był bez zarzutu. Były zapewnione materace do spania, całodobowy dostęp do ciepłej kawy i herbaty bez ograniczeń (dlaczego nie ma tego na innych rekonstrukcjach?!?!?!). Ciepłe posiłki były proste a jednocześnie smaczne. Bez udziwniana można było się najeść do syta (bigosik był paluszki lizać). Organizatorzy i obsługa szkoły byli mili i sympatyczni. Rekonstruktorzy sprawili się na medal, atmosfera była świetna! Sam scenariusz przeprowadzony był z głową. Na imprezie nie zabrakło ochrony, która pilnowała porządku i robiła to sumiennie. Strażacy kierowali sprawnie ruchem i rozładowali zatory. Była karetka (na szczęście nieużywana bo obyło się bez kontuzji). Grupy ubrane i zachowujące się świetnie. Poziom był naprawdę spory. W dodatku dużo strzelającej broni i amunicji. Sporo broni maszynowej i petard. Był motor i autko. Pole bitwy ZNAKOMITE (pełno krzaczków, gruzu, okopów, górek, dziur i różnego dziadostwa... a nie wykoszony trawniczek jak na niektórych imprezach). Można się było uświnić w błocie (tak jak lubię :)Kogo nie było ten naprawdę niech żałuje! Warto było jechać!Pozdrawiam serdecznie organizatorów i uczestników!ARTUTKampfgruppe EdelweissP.S.Fotki już się kopiują na serwer, wkrótce link :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 24 Sierpień 2008 Share Napisano 24 Sierpień 2008 OK na stronie GRH Kampfgruppe Edelweiss (http://www.diegams.org) jest już dostępna fotorelacja ze Stępiny. Zachęcam do podziwiania :)Link bezpośredni:http://diegams.nazwa.pl/main.php?target=stepina2008Pozdrawiam:ARTUT Kampfgruppe Edelweiss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Artut fajne fotki,milo bylo walczyc u Waszego boku.Wyrazy uznania dla Mirka za wspaniala organizacje.Wszystko bylo ok, niczego nie brakowalo,naprawde organizacja na medal.Niezmiernie sie ciesze ze jest wreszcie czlowiek ktory w Stepinie potrafi zrobic cos naprawde dobrego.Pamietam czasy towarzysza Tomaki ktory odstawiał niesamowita popeline,gdzie panowie biegali w szwajcarach a jedyna ronia" strzelajaca byly petardy,natomiast sam tow. Tomaka biegal dajac innym przyklad w mundurze DDR-)))...wspaniale ze te potworne czasy juz sie skonczyly.Wielki szacun dla Slowakow i wszystkich innych grup ktore prezentowaly sie znakomicie.Leszek SzrejderSRH.Reichshof 1944 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Leszek... mówiłem Ci osobiście na imprezie i napiszę to i tutaj. Naprawdę dajecie radę! Wyglądaliście na polu bitwy rewelacyjnie i widać to na zdjęciach.Zaraz się potopimy chyba w tej słodyczy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Bardzo fajna impreza, szczególnie podobało mi się nasycenie ogniem a uczestnicy prezentuja z roku na rok coraz wyższy poziom.Osobne brawa dla Leszka, zrobiliscie naprawde fajna robote!Swietne zdjecia Artut, i jak zwykle niezwykle szybko opublikowane :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Dziekuje chlopaki za uznanie, bardzo nam miło.Byly rozne formacje, nie bylo ujednolicenia po obu stronach...to lubie totalnie-)..no i ten wspaniale gadajacy Maxim ktorego atakowalismy w momencie zmieniania tasmy, milo było posluchac-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek89 Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 Zgadzam się również z kolegami impreza bardzo fajna. Było dużo broni strzelającej i sam przebieg bitwy był ciekawy. Leszku zawsze coś fajnego na rekonstrukcji wymyślisz żeby lepiej wyglądał przebieg bitwy i tym razem spisałeś się na medal według mnie. Pozdrowionka dla wszystkich rekonstruktorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave1976 Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 W imieniu oddziału mieleckiego REICHSHOF 1944 chciałbym pozdrowić wszystkich Kolegów biorących udział w rekonstrukcji w Stępinie. Myślę, że pokazaliśmy wspólnie kawałek" frontu wschodniego. Warunki terenowe bardzo dobre (błoto), odgłosy pola walki - super !!!!! Szczególne podziękowania dla Przyjaciół z Rzeszowa i Lublina. Mam nadzieję że jeszcze wiele itew" przed nami. Dawid KasprzykSRH.Reichshof 1944 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekolew Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 W imieniu organizatorów Zlotu gorąco dziękuję wszystkim biorącym udział w rekonstrukcji, a szczególnie Mirkowi. Postaramy się w przyszłym roku wcześniej poinformować o zlocie i jeszcze lepiej wszystko zaplanować. Byłem wśród publiczności i wiem, że się podobało. Wielkie dzięki. Trochę fotek jest na stronie www.frysztak.pl w galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CloneTrooper Napisano 26 Sierpień 2008 Share Napisano 26 Sierpień 2008 Galeria zdjęć z imprezy:http://picasaweb.google.com/CloneTroooper/AnlageSudCieszynaStPina2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 leon wallonien, masz z Tomaką jakieś prywatne porachunki czy co? Były wtedy takie czasy a nie inne, ludzie mieli tyle pieniędzy na sprzęt i ekwipunek, podejście takie a nie inne a tzw. eko" było tylko dodatkiem do wystaw i pikniku militarnego. Od tego czasu minęło kilka lat.Fajnie, że Wam się udaje, oby tak dalej, , ale jedno mnie nurtuje - jestem cholernie tolerancyjny, ale Wasza nazwa GRH to kompletna pomyłka i naprawdę nie wiem czemu przyświeca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dave1976 Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Może nazwa grupy nie wzbudzałaby w koledze takich niezdrowych emocji gdyby zadał sobie trud i dowiedział sie jak się nazywał Rzeszów w czasie okupacji niemieckiej. Myslę żę wtedy i ta legendarna tolerancja nie bedzie narażona na szwank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 MK..to co mam do Tomaki wie kazdy na Podkarpaciu z nim samym na czele poniewaz powiedzialem mu to prosto w oczy przy innych czlonkach grup i nie bede tego omawial na forum poniewaz nie jest to miejsce i temat.Szkoda ze bylem w tym odosobniony ale to juz inna historia.Piszac o reko nie mialem na mysli piknikow militarnych tylko pozniejsze rekonstrukcje ktore zostawialy wiele do zyczenia.Jesli chodzi o nazwe to okresla lokalizacje naszej grupy oraz bitwe o Rzeszow w 1944 roku(bitwe nie-wyzwolenie")....wiele grup ma podobne nazwy i jakos to nikogo nie dziwi,no chyba ze ktos chce sie czepic:-)Ludzie w temacie zrozumieja a reszta nas nie interesuje-)Teraz proponuje zajac sie tematem i powklejac jakies fotki bo napewno takowe posiadacie.Jestem wlasnie w trakcie montowania filmiku,surowka wyszla swietnie i chetnie wyslemy kazdemu uczestnikowi-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Rozumiem temat zamknięty, wszystko jasne. Co do kolegi dave1976, tak się składa, że temat jest mi doskonale znany a nazwa Reichshof była używana przez pewien rodzaj ludzi w pewnym okresie w pewnym celu, zainteresowani wiedzą, nawet w okresie zaborów Rzeszów był Rzeszowem, ale czy to teraz kogoś obchodzi? Życzę kolejnych udanych reko no i aby władze naszej gminy nie pozbyły się tego jednego z lepszych miejsc na reko, co się wkrótce niestety może stać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 No tak panowie, skoro już jestescie z tym 4 lenim niezbyt chlubnym Reichsratom - em, bitwą z 1944 tak dokładni, rozumiem wszystko rekonstrukcja i te sprawy. To skąd te mundury waffen ss, czy widziano takowe w takowej bitwie :)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.