Skocz do zawartości
  • 0

Fragment pistoleciku do ID ...

wykop39

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
rewolwer systemu Lefauchaux (wymowa lefosze). Prawdopodobnie belgijski rewolwer trzpieniowy. Romiar i sposób mocowania języka spustowego (cyngla) wskazuje, że jest to model kieszonkowy.
Napisano
Mam pytanie.Czy ten system trzpieniowy nie polegał na tym,że nabój posiadał już w sobie iglicę lub podobny element,który po załadowaniu naboju wystawał z bębenka i był od góry udzerzany przez kurek?
Napisano
Bardzo dawno temu oglądałem program gdzie pokazywano rewolwer takiego systemu,ale pojęcia niemiałem,że nazywa się to systemem trzpieniowym.Wielkie Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam.
Napisano
Fajne trafienie, gratulacje!

Ja bym go podczyścił. ew. zelektrolizował i tak wyeksponował, bez rękojeści etc... pewnie nawet nie podpada pod ustawę jak konstrukcja z 1854r. ...?
Napisano
cytat z inne go forum:

daje się że z dnia 15.04 i 30.12. 1854 roku pochodzą patenty na rewolwer trzpieniowy zgłoszone przez pana Eugene Lefaucheux.
I co z tego ? na podstawie tego patentu można jedynie wysnuwać wnioski o legalnej produkcji rewolwerów przez E.Lefaucheux.
Faktem jest że 99% dostępnych obecnie rewolwerów trzpieniowych nawet nie leżała obok warsztatu tego pana , nie ma żadnych dat produkcji czy nawet nazw producenta, do tego większość różni się wyraznie od jego wyrobów.
Faktem jest że większość cywilnej broni tamtego czasu powstała bez przejmowania się jakimikolwiek patentami ,czy prawami do nich. Rusznikarzy i małych warsztatów rusznikarskich było mnóstwo."

Diabli wiedzą kto i kiedy to wyprodukował. Kiedyś można było sobie u kowala taką zabawkę zamówić. Baz zezwolenia. Ale to se ne vrati.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie