Skocz do zawartości
  • 0

Klamra pruska.Czy oryginalna?

riteks

Pytanie

Napisano

Klamrę kupiłem ponad dwadzieścia lat temu od gościa który twierdził,że znalazł ją w rowie będąc u rodziny w leszczyńskim( kiedyś było takie województwo).Myślałem,że mi zgineła,do czasu kiedy niedawno robiłem gruntowne porządki i odkryłem ją na nowo.
Klamra stalowa,tłoczona z blachy ok.1 mm.Wymiary 48mm x 63mm.Brak jakichkolwiek sygnatur.
Pierwsza wojna światowa jak i fanty z nią związane nigdy mnie specjalnie nie interesowały więc niemam pojęcia,czy klamra jest oryginalna,to znaczy,że wyprodukowana została w czasach kiedy była używana czy też raczej to współczesny wyrób.Dzięki za pomoc.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klamrę kupiłem ponad dwadzieścia lat temu od gościa który twierdził,że znalazł ją w rowie będąc u rodziny w leszczyńskim( kiedyś było takie województwo).Myślałem,że mi zgineła,do czasu kiedy niedawno robiłem gruntowne porządki i odkryłem ją na nowo.
Klamra stalowa,tłoczona z blachy ok.1 mm.Wymiary 48mm x 63mm.Brak jakichkolwiek sygnatur.
Pierwsza wojna światowa jak i fanty z nią związane nigdy mnie specjalnie nie interesowały więc niemam pojęcia,czy klamra jest oryginalna,to znaczy,że wyprodukowana została w czasach kiedy była używana czy też raczej to współczesny wyrób.Dzięki za pomoc.

Napisano
Jeżeli faktycznie jest to zakup z przed ponad 20 lat,to chyba wówczas nie było procederu i opłacalnych możliwości fałszowania tak popularnych klamer,aktualnie fałszowane są.
Napisano
Klamrę kupiłem w 1985 roku od kolegi z klasy.
Dzięki za linki do stron www.Wcześniej też po nich buszowałem.Moja klamra ma jakoś dziwnie przylutowany zaczep do haka oraz kolor.Jnne klamry są szarozielone podczas gdy moja wygląda jakby była niebieska.
Napisano
Nie jestem ekspertem, ale czy klamry pruskie nie miały nakładanego oczka? Tutaj cała klamra to całość. Były różne rodzaje?
Napisano
Wrzuć jakiś stalowy przedmiot do rowu w znanym Ci miejscu i przyjedź go obejrzeć po roku. Wtedy będziesz wiedział, dlaczego stalowa klamra nie wyglądałaby tak jak Twoja po ponad 90 latach w glebie.
Napisano

Wielkie Dzięki Wszystkim za zabranie głosu.
Ja muszę przyznać,że dla mnie jest wiarygodna wersja znalezienia klamry w rowie.Bo po co kolega miałby mnie okłamywać?Pozatym od wewnątrz klamra była skorodowana i trochę rdzy z niej wyskrobałem mocząc wcześniej w nafcie.Wy zakładacie,że leżała w rowie przez kilkadziesiąt lat.A tak naprawdę to mogła się w nim znależć dużo,dużo później.
Oczywiście dalej mam wątpliwości czy to oryginał czy nie,ale jako zapięcie do pasa od spodni nadaje się wyśmienicie.
Wrzucę jeszcze zdięcia boków(robione skanerem bo niemam cyfrówki)może się komuś przydadzą choćby do celów porównawczych.
Pozdrawiam.

Napisano
Czy aby na pewno nie było stalowych z nakładkami? http://www.das-koppelschloss.de/preussen1.htm jest tam M15 (eisen mit eisenmedaillon).
Napisano
Jako że dalej nie jestem pewien jej autentyczności,zakładam,że jest to kopia wykonana najpóźniej na początku lat osiemdziesiątych.
Mam więc takie pytanie czy jako kopia byłaby z przysłowiowej dolnej czy górnej półki?Oczywiście nie chodzi mi o cenę tylko np.jakość wykonania i.t.p.

Dokładne wymiary :63,8 mm x 48,2 mm.Grubość blachy 1 mm.Srednica medalionu 43 mm.
Napisano
Nie jestem specem tematu,ale sądzą że na pocz.lat80 nie produkowano tak dobrych kopii,w miare przyzwoite falsyfikaty stalowych klamer SS (a więc bardziej opłacalnych w kopiowaniu)pojawiły się w połowie lat 90tych.PS,widziałem kopie klamerek SS produkowane na potrzeby filmu z lat 70/80,były ordynarnie wygięte z blachy a emblemat odlany z żywicy i przyklejony, całość pomalowano srebrolem.Moim zdaniem klamra(jeżeli faktycznie stanowi nabytek z pocz lat 80tych)to oryginał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie