gwiazda1010 Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 Witam!Czy ktoś zna nazwę i adres www. organizacji w Polsce lub/i w Niemczech, która zajmuje się identyfikacją, ekshumacją itp. niezidentyfikowanych mogił żołnierzy z okrsu I i II WŚ. Szukałem na forum ale albo przeoczyłem albo nie było.Z góry dzięki za pomoc!
abcd Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Oczywiście w gestii ich zainteresowań są tylko szczątki żołnierzy niemieckich.
gwiazda1010 Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 Dzięki. A w Polsce - coś kiedyś o Poznaniu mi się o uszy obiło.
marcjew Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Zapewne chodzi o Stowarzyszenie Pomost.http://www.pomost.net.pl/
matthew Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Niemieckie.http://dd-wast.javabase.de/frame.htm
sudajew Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 a jest jakaś nagroda za znaleźne, w sensie wiem gdzie żołnierze wh sobie leżą, a jest ich ze 30.wiem że to trochę materialnie brzmi, ale i tak się tą sprawą spróbuje zająć, niezależnie od tego czy coś z tego będę miał.
abcd Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 WaSt nagród za zgłoszenie miejsca pochówku nie przyznaje,jest na świecie tyle uczciwych czy nieuczciwych możliwości zarobku,że akurat dla poległych żołnierzy i ich rodzin można zrobić coś bezineresownie.
Leuthen Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 W Polsce grobami wojennymi zajmuje się RADA OCHRONY PAMIĘCI WALK i MĘCZEŃSTWA.
ten pan Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 która tak naprawdę nic nie robi, bo opieka nad grobami to zadanie gminne.
Perkuno Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Witam!Czy mógłby ktoś opisać swoje doświadczenia we współpracy z w/w organizacjami? Do której się najlepiej zgłosić gdy znajdzie się zwłoki z nieśmiertelnikiem (połówka), by nie zadawali zbyt wielu pytań.Pozdro.
ten pan Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Rada Ochrony itd. powinna się przemianować na Radę Ochrony Napisów na Pomnikach itd., bo tylko tym, poza zakupami i molestowaniem koleżanek, jej pracownicy się zajmują.Co do fundacji niemieckiej, to pisałem do nich i nie dostałem odpowiedzi, stąd nie wiem czy to dobry kierunek. Najpewniejszy adres to gmina na terenie której znajduje się mogiła. Prawda jest taka, że powyższe instytucje i tak z każdą duperelą zwracają się do gminy, a w każdej jest pracownik, który się tym interesuje, zajmuje czasami nawet poświęca. Naprawdę. Więc jeżeli nie masz chęci zdradzać personaliów, napisz list do gminy, załącz szkic, podpisz Jan Kowalski, podaj jakiś lipny adres i wszystko.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.