byku89 Napisano 21 Lipiec 2008 Autor Napisano 21 Lipiec 2008 Witam, Wielu z nas nie podoba się obecna ustawa o broni i amunicji, która praktycznie z każdego mogła by zrobić przestępcę. Mój pomysł jest taki: Istnieje możliwość zmiany ustawy poprzez tzw. Inicjatywę ustawodawczą. W Polsce prawo do takiej inicjatywy ma m.in 100 000 obywateli.Więc może warto sprubować zebrać 100 000 podpisów i zaproponować nowy (lepszy) projekt ustawy?Co o tym Sądzicie?
zancus Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Jestem za. Mój podpis już masz. Ale widzę inny problem, kto zapłaci (bo nie sądzę, że ci wszyscy co podpiszą się pod zmianą) za wynajęcie kancelarii prawnej, która opracuje projekt społeczny? Gdyby każdy podpisujący wpłacił 10 zł, to można by już zadziałać. Czy Panowie Eksploratorzy są gotowi na taki wydatek? Czy znów będą się oglądać na innych?
martini Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Jeśli chodzi o mnie to chętnie podpiszę i zapłacę:)
zancus Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 sam widzisz yku89", że odzew jest niesamowity. Aż forum się zapycha od chętnych. Prawda, że to żenujące. Pozdrawiam
cairo1 Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 A moze macie jakichs poslow w rejonie? Moze by Ci panowie japy otworzyli w waszym imieniu?
Wyro Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Ostatnio zdawałem inicjatywę społeczną":) takie rzeczy to tylko w Erze. kiedy ostatnio coś przeszło z tej inicjatywy? 100 000 podpisów to nie jest mało. Często zbierałem podpisy. Polacy po epoce peerelu" boją się nawet pod ankieta podpisać. Taka mentalność. Mój podpis też masz. Myślę, że to muszą zaproponować politycy, a im należy podsunąć gotowe rozwiązania i wytłumaczyć korzyści w odbiorze społecznym. Sam pomysł uważam za bardzo dobry - jeśli chodzi o robienie czegoś na rzecz zmian.
cromags Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Wybacz Kolego ale to nonsens. Jedyną możliwością jest tzw. lobbowanie, czyli jak znasz jakiego posła/senatora to zamęczaj go pomysłami zmian. Obywatelska ustawa nie ma tu szans, z uwagi na małe zainteresowanie społeczne naszym problemem. Pozdrówka
zancus Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 A ja pozwolę się nie zgodzić z twoim zdaniem. Społeczeństwo to my. Małe zainteresowanie społeczne? Jak to możliwe? A członkowie kół łowieckich, klubów strzeleckich, byli mundurowi, kombatanci itp.? To olbrzymia rzesza obywateli. I uważasz, że nie byłoby 100 000 zainteresowanych? Nie, problem jest inny. Problem to nagłośnienie pozytywnych skutków zmian. No, ale jak to nagłaśniać, jeśli w najbardziej zainteresowanym środowisku, tutejszym, większośc to sceptycy.
Wyro Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Zancus, zgadzam się z Tobą. Właśnie o to chodzi. Inicjatywa społeczna ma szanse powodzenia jeśli grupa jest formalna (nasza jest nieformalna) i jest dobrze zorganizowana. Tutaj jest duzo małych grupek, a duże (np. kombatanci) nie wierzę, żeby chciały bawić się w to. łatwiejsza drogą wydaje mi się dotarcie do klubów, kół lub poszczególnych posłów. jednak gdyby jakas iniocjatywa społeczna była - ja swój podpis daję.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Pomysł bardzo dobry,też się piszę i dokładam.
woytas Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Poseł Czuma usilowal cos w tej kwesti zrobic i zostal slownie olany" przez swoj klub i partie....Kto wypusci z reki taka sprawe? Trza prosic blagac placici i tak czlowiekowi odmowia...
herbstnebel Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Są strony www z takimi listami obywatelskimi gdzie się podpisuje pod czymś i ma to bodajże taką samą moc prawną jak podpis realny...warto to sprawdzić, czy naprawdę ma moc ustawodawczą i założyć taki List do społeczeństwa na takim serwisie i rozsyłać linki na zaprzyjaźnione fora. I może się uzbiera te 100 tysięcy. Ale trzeba działać a nie machać rękami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.