Skocz do zawartości

rekonstrukcja fotografii historycznej :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 313
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pytanko do bardziej doświadczonych - co byście polecali do fotek stylizowanych na pierwsze filmy kolorowe z lat 30/40-tych ?

Wiadomo - Kodachrome ... ale problem z wywołaniem. Póki co kupiłem sobie dla testów inne filmy slajdowe - Elitechrome Kodaka i Fujichrome Sensie Fuji ...

W czasie wojny pojawiały się kolorowe filmy - Agfa, Kodak itp ... czy ktoś wie coś więcej ? Czym można próbować je zastąpić ?

No i finalna sprawa - propo aparatów - czy do tych starych dalmierzowców jak Kiev/Contax były jakieś cuda jak np. teraz ybie oko" nakładane na obiektyw już ? Ciekawi mnie czy można uzyskać szerszy kąt niż to co daje powiedzmy Jupiter 12 z 35 mm obiektywem.
Napisano
Nakładki raczej nie - te owszem były , ale raczej nie tego typu. I do aparatów z matówką.
Szerszy kąt To Orion 29 i Russar 21 mm ale trudno je trafić.
Co do filmów to jak najbardziej przeźrocza, do tego odpowiednie filtry- głównie lekki niebieski , no i obstawiałbym czulości ~ 400.
Napisano
Od dawna śledzę ten wątek z ciekawością i zafascynowany wynikami postanowiłem spróbować swoich sił w temacie. Na razie wyciągnąłem z szafy, pamiętającego jeszcze dzieciństwo mojego ojca FED3, na którym i ja zdobywałem pierwsze szlify w fotografii. Znalazłem też starą tabelę naświetleń (takie kółeczko z ząbkami) ;) Planuje go przestrzelać już w najbliższy weekend. Zapowiada się pochmurna pogoda, więc chyba Ilford 400. Może jeszcze jakieś dobre rady dla początkującego od bardziej doświadczonych kolegów??
Napisano
Erih napisz coś o podejściu do slajdów ... ponoć są bezlitosne jeżeli chodzi o tolerancję naświetlania ... Jak mierzyć światło ? Ponoć są jakieś przepisy na 1/3 cienia" czy coś ... puściłem właśnie pierwszą rolkę slajdowego Fujichrome Sensia 400 i niestety, mimo korzystania z dobrego światłomierza uwaliłem większość fotek ...
Napisano
szukam miejsca gdzie można w sieci pooglądać niemieckie zdjęcia propagandowe - są świetne do na podpatrywania i nauki kadrowania ( mistrzostwo ). Jeśli ktoś zna to linka tutaj ewentualnie na mejla tomek@qrrr.com.pl
Jeżeli macie ochotę to możecie zalukać moje wyfociny z różnych okolicznych rekonstrukcji - www.qrrr.com.pl ( wydarzenia / rekonstrukcje historyczne ) co prawda wszystkie z cyfrowych szitów
pozdrawiam
Napisano
W temacie kadrowania zbytnio nie ma większej filozofii - podstawowa różnica między tamtym sprzętem a współczesnym, którą b. mocno widać na zdjęciach wynika nie tyle z techniki pstrykania, a bardziej z ograniczeń narzucanych przez tamtą optykę ...

Po prostu obiektywy były w większość stałoogniskowe, nie było 17-krotnych zoomów optycznych - w efekcie kadr wygląda zupełnie inaczej. No i same obiektywy też zwykle inne niż współczesne, inne kąty itp ...

Doskonale to zacząłem rozumieć po paru kliszach puszczonych właśnie takim starym dalmierzowcem. W cyfrze wystarczy dobre miejsce, a kadrowanie można robić zoomem w większości przypadków - w analogach z okresu nie ma takiej opcji, trzeba biegać i samemu się przyzumować" do oczekiwanego kadru ;)

Masa zdjęć jest ebay-u - prawdziwa kopalnia wiedzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie