Skocz do zawartości

rekonstrukcja fotografii historycznej :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 313
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

witam,
Pozwolę sobie przedstawić kilka zdjęć z tegorocznej Bzury.
Aparat smiena 2 ( chyba kopia leica lub kodaka... nie jestem pewien, ale mam kodaka z lat 30 z prawie identycznym obiektywem..)
Film ilford 100, nieco przeterminowany, ale za to te ziarno odaje tylko uroku:)
miłego obglądu i pozdrawiam
Kaes
GRH AA7

OOo nie wiem jakim cudem, ale przegapiłem fotki Kaes'a - a są b. fajne ! Pachnie Bzurą ... ;) Czy tak ? Jakoś wygląda jak zbiórka przed remizą.

Kaes używasz światłomierza czy na czuja ? Spoko wyglądają. Ciekawi mnie jak mocno różni się Ilford Pan 100 od 400. Moje z 400-tki wyszły bardziej kontrastowe niż Twoje.

Ten pasek na dole zdjęć to wina aparatu nieszczelnego ?

Tu podobnie jak ostatnio - Kiev IVA, obiektyw Jupiter 8M (2,8/50mm) i Ilford Pan 400.

Teraz kupiłem, ale nie zdąrzył dojść na Łowicz szerokokątny Jupiter 12 (2,8/35mm). Przy okazji pytanko z mojej strony - nie ma ktoś wolnego celownika/wizjera do takiego obiektywu ? W tych starych dalmierzówkach montowało się takie cudo, żeby widzieć pole widzenia obiektywu ...

Okejos, jest szansa , że w przyszłym miesiacu uruchomię ciemnię w piwnicy i będziemy mogli trzebać wywoływanie zdjęć do bólu.
Zrzutka na chemie i papier i jedziemy :)
Zdobyta wiedza na kółku fotograficznym może teraz się do czegoś przyda, ale początek przypominania bedzie trudny ale damy radę:)

bolas, ten pasek to cos dziwnego.... na 1/3 zdjęc go nie ma a na reszcie zdjęć jest:( raczej nieszczelnośc, ale to był debiut tego aparatu po latach i nie miałem pojęcia że coś takiego wyjdzie... chyba wiem co jest tego powodem i uszczelnie. Choć ten przepał dodaje nieco uroku i postarza fotki o paredziesiąt lat:) Fotki robiłem na totalne oko" i na nawyki sprzed lat, potem okejos mi podał nastawy ze swojego światłomierza, jest tylko małe ale: przewija się klisze pokrętłem, a oddzielnie naciąga migawkę i zwalnia spust, stąd parę zdjęć nałożonych na siebie, w tym jedyne na której jestem/byłem zrobione przez ZAWODOWCA... cóż cyfrówka usypia czujnośc...
pozdr -> kaes

zdjecie robione 2 aparatami
1. to kijew obietyw 50 mm małoobrazkowy
2. zeis nikon z 34roku format 120 (mieszkowy)
robione na pałe" bez swiatłomierza wiec jest niezle. natomiast dobór planów hmmmmm wychodzi rozpieszczenie cyfrówka trzaska sie 500 fot a wybiera 20. tu niesety .... szacunek.
no i jeden film poszeł sie walić bo zerwała sie perforacja na zabkach i klisza stała w miejscu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie