Skocz do zawartości

rekonstrukcja fotografii historycznej :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 313
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
A co jest nie tak ze skanem ? Bo przyznam, że nie widzę nic do czego by się można przyczepić, poza może kilkoma zdjęciami (np. z Goździkiem itp).

Niestety nie znam detali wywoływania - wiem, że tradycyjna ręczna robota na starawym sprzęcie ...

Od końca - film moim zdaniem mocno przewołany , albo wołany w jakimś koszmarze. Ziarno jak gołębie jaja , kontrast aż w oczy szczypie , podczas gdy dla 400 z klasyczną emulsją powinien być raczej niski. zakładam oczywiście wopłanie a nominał".
na kilku zdjęciach widać jakieś dziwne artefakty , tak jakby film był posklejany , nie mieszany.. choroba wie co . W tym specyficznym przypadku to akurat jest zaleta - sugeruje wołanie w warunkach polowych;) ale np portretów mej ukochanej bym takiemu wachowcowi nie powierzył ;)
Co do skanów - wyrażnie widać paski jaśniejsze i ciemniejsze biegnące w poprzek kadru , skaner do czyszczenia - nierówny przebieg linijki skanującej !

• 2 weeks later...
Spotkałem się z ciekawa opinią, że ponoć w latach trzydziestych i w czasie wojny nie było niby filmów bardziej czułych niż 100. Czy to możliwe ? Jednen z czytelników pewnego forum sugerował nawet, że wtedy zwano te filmy super-szybkimi. Co na to specjaliści ?

kolory to jedno, a ostrość i wyrazistość zdjęcia to chyba sprawa dobrego, nie zabrudzonego aparatu i porządnego szkla! ale nie wiedziałem że są takie oryginalne zdjęcia z tamtych lat:) wyglądaja naprawdę ładnie!

Ja używam Velvii 50. Po dodaniu słabego filtra korekcyjnego purpurowego efekt powinien być zbliżony.
Ewentualnie coś z błon Kodaka .. Może Kodachrome 64 z słaniutkim filtrem niebieskim ? Oczywiscie weź pod uwagę że foty które prezentujesz zostały wykonane aparatem wielkoformatowym- to ma wpływ na wielkość ziarna ( a w zasadzie jego brak) ostrość , przejścia tonalne , plastyke a nawet śmiem twierdzić ( na forum foto by mnie za to zjedli) na perspektywę obrazu.

Dodam tylko że zdjęcia są robione na kliszy 6x9 - czyli właśnie średni format. Aparat jest totalnie prymitywny - i o to chodzi ;))) Ma 2 czasy (ok. 1/30 sek. i B), zero ostrości, jedną przesłonę (z pseudo przesłoną nr 2, która wygląda jak podkładka pod śrubę) - i to wszystko.

Klisza: Ilford FP4 PLus.

Życzę kolegom udanych fotek - i dzielcie się uwagami. Niby każdy kiedyś cykał fotki analogiem, ale wystarczy kilka lat posługiwania się straszną protezą, jaką są cyfrówki - i trzeba sobie wszystko przypominać od początku.

Bardzo fajne, mimo że jak piszesz BOX na maxa prymitywny to i tak te zdjęcia podobają mi się bardziej niż połowa współczesnych cyfrowych po fotoszopie ;)

Propo Kodachrome - udało mi się kupić trzy rolki Kodachrome 64. Tylko zastanawiam się czy nie jest to zbyt małoczuły film jak na fotki reporterskie w klimacie rekonstrukcyjnym ... to 64 mnie nieco zastanawia - do tej pory cykałem na 400. Trzeba będzie chyba jednak kupić światłomierz ...

A może pstrykał ktoś na tych Kodachrome 64 ?

Ani Sonnar (niestety), ani Helios ;) Tylko Jupiter 8 (50mm), a teraz jeszcze dokupiłem szeroki kąt 2,8 35mm, czyli Jupitera 12. Może ma ktoś do niego zbędny celownik lunetkowy ?

Kodachrome można łatwo upolować w necie na aukcjach na zachodzie ... lekko przeterminowany, ale wedle opinii z zachodnich forum to nic nie przeszkadza. No i kosztuje grosze. Wywołać można w USA za 9 baksów ... + koszty wysyłki.
http://www.dwaynesphoto.com/newsite2006/slide-film.html

Także, jak przyjdą to do lodóweczki i niech czekają sobie na ładną okazje. Bardzo mnie ciekawią efekty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie