Erih Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Do kol.Grzesio- Kijew4 ma migawkę metalową o przebiegu pionowym więc to na pewno nie to. Natomiast widać że skan byle jaki , no i nie wiem czy nie był film źle wywołany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 A co jest nie tak ze skanem ? Bo przyznam, że nie widzę nic do czego by się można przyczepić, poza może kilkoma zdjęciami (np. z Goździkiem itp). Niestety nie znam detali wywoływania - wiem, że tradycyjna ręczna robota na starawym sprzęcie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Od końca - film moim zdaniem mocno przewołany , albo wołany w jakimś koszmarze. Ziarno jak gołębie jaja , kontrast aż w oczy szczypie , podczas gdy dla 400 z klasyczną emulsją powinien być raczej niski. zakładam oczywiście wopłanie a nominał".na kilku zdjęciach widać jakieś dziwne artefakty , tak jakby film był posklejany , nie mieszany.. choroba wie co . W tym specyficznym przypadku to akurat jest zaleta - sugeruje wołanie w warunkach polowych;) ale np portretów mej ukochanej bym takiemu wachowcowi nie powierzył ;)Co do skanów - wyrażnie widać paski jaśniejsze i ciemniejsze biegnące w poprzek kadru , skaner do czyszczenia - nierówny przebieg linijki skanującej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 18 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2008 Spotkałem się z ciekawa opinią, że ponoć w latach trzydziestych i w czasie wojny nie było niby filmów bardziej czułych niż 100. Czy to możliwe ? Jednen z czytelników pewnego forum sugerował nawet, że wtedy zwano te filmy super-szybkimi. Co na to specjaliści ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 18 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2008 Aaaa jeszcze jedno pytanie - pstrykał ktoś na słynnych filmach Kodachrome" ? Obok efekt - zdjęcie z 1942 roku ... piekło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 18 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2008 I jeszcze jedno ... te kolory, ostrość ... bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 18 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2008 ...ponoć można jeszcze je kupić. Próbował ktoś tym pstrykać ? Czy wymagają jakiegoś specjalnego procesu wywoływania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaes Napisano 19 Wrzesień 2008 Share Napisano 19 Wrzesień 2008 kolory to jedno, a ostrość i wyrazistość zdjęcia to chyba sprawa dobrego, nie zabrudzonego aparatu i porządnego szkla! ale nie wiedziałem że są takie oryginalne zdjęcia z tamtych lat:) wyglądaja naprawdę ładnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 20 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Raz, dwa, trzy ... co to za aparat ? Zgadujesz ... Ty ! ;)Ma ktoś pomysł co to za aparacik tam dynda ? Fotka z innego wątku, a bardzo ciekawa w temacie ożywiania fotografii przedwojennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 20 Wrzesień 2008 Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Może jakieś Certo ?PS Kodachrome to mażenie mojego dzieciństwa.. Niemniej podobne efekty można uzyskać pracując i na obecnych slajdach z filtrem korekcyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Nieco więcej szczegółów ? Co byś polecał na udawanie Kodachrome" ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Ja używam Velvii 50. Po dodaniu słabego filtra korekcyjnego purpurowego efekt powinien być zbliżony.Ewentualnie coś z błon Kodaka .. Może Kodachrome 64 z słaniutkim filtrem niebieskim ? Oczywiscie weź pod uwagę że foty które prezentujesz zostały wykonane aparatem wielkoformatowym- to ma wpływ na wielkość ziarna ( a w zasadzie jego brak) ostrość , przejścia tonalne , plastyke a nawet śmiem twierdzić ( na forum foto by mnie za to zjedli) na perspektywę obrazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Witam!Przesyłam kilka swoich fotek, wykonanych aparatem typu BOX. Nieco prześwietlone, ale człowiek przypomina sobie po latach pixelozy" jak to jest obcować z kliszą....Fotki z PW (Cydatela). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Następne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 To z Helu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Znowu PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Znowu PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Tutaj jak Steiner słusznie zauważył zdjęcie zeskanowane odwrotnie" - ale zamieszczam dla celów edukacyjnych;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ordonez Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Dodam tylko że zdjęcia są robione na kliszy 6x9 - czyli właśnie średni format. Aparat jest totalnie prymitywny - i o to chodzi ;))) Ma 2 czasy (ok. 1/30 sek. i B), zero ostrości, jedną przesłonę (z pseudo przesłoną nr 2, która wygląda jak podkładka pod śrubę) - i to wszystko. Klisza: Ilford FP4 PLus.Życzę kolegom udanych fotek - i dzielcie się uwagami. Niby każdy kiedyś cykał fotki analogiem, ale wystarczy kilka lat posługiwania się straszną protezą, jaką są cyfrówki - i trzeba sobie wszystko przypominać od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Bardzo fajne, mimo że jak piszesz BOX na maxa prymitywny to i tak te zdjęcia podobają mi się bardziej niż połowa współczesnych cyfrowych po fotoszopie ;)Propo Kodachrome - udało mi się kupić trzy rolki Kodachrome 64. Tylko zastanawiam się czy nie jest to zbyt małoczuły film jak na fotki reporterskie w klimacie rekonstrukcyjnym ... to 64 mnie nieco zastanawia - do tej pory cykałem na 400. Trzeba będzie chyba jednak kupić światłomierz ...A może pstrykał ktoś na tych Kodachrome 64 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Choroba , tylko trzymaj je w lodówce !O swiatło się nie martw , w pogodny dzień i przy szybkim Sonnarze , przepraszam Heliosie masz 1/60 jak w banku a to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Ani Sonnar (niestety), ani Helios ;) Tylko Jupiter 8 (50mm), a teraz jeszcze dokupiłem szeroki kąt 2,8 35mm, czyli Jupitera 12. Może ma ktoś do niego zbędny celownik lunetkowy ?Kodachrome można łatwo upolować w necie na aukcjach na zachodzie ... lekko przeterminowany, ale wedle opinii z zachodnich forum to nic nie przeszkadza. No i kosztuje grosze. Wywołać można w USA za 9 baksów ... + koszty wysyłki.http://www.dwaynesphoto.com/newsite2006/slide-film.htmlTakże, jak przyjdą to do lodóweczki i niech czekają sobie na ładną okazje. Bardzo mnie ciekawią efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 23 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2008 ... zachodnich forach" miało być ... człowiek się spieszy, a później wstyd czytać te kwiatki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Fakt , w starszych wersjach był Jupiter. czyli Sonnar właśnie.Jupiter12 to super szkiełko , mam i używam w wersjiM39 od jakichś 20 lat.Jeszcze o 9 do portretów się postaraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.