zbyniek Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 Witam.Koledzy szukałem w internecie czegoś o mundurach Powstańców Warszawskich lecz nic nie znalazłem, potrzebuję informacji jakie mieli: buty,spodnie,czapki itp. każda informacja się przyda.pozdr
dudzin Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Wystarczy popatrzeć na zdjęcia: mieli wszystko od A do Z ..., cywilne, wojskowe, zdobyte na wrogu itd. itp...
Klaus BOLS Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Choć poszczególne oddziały probowały unifikowac stroje. Np. zdobycznych panterek SS, czy kombinezonów roboczych. Nie siedze zbytnio w temacie, ale temt wyczerpuje chyba strona Whatfora.
woytas Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Moze warto przeszukac internet ? ;)Jak zdobyli magazyn na Stawkach to bardzo popuklarne staly sie czesci umundurowania niemieckiego - a jak ono wyglada chyba wiesz?
makul Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Dominowało umundurowanie cywilne i jego części zdobyte na Niemcach (np. hełmy). Trochę -ale niedużo-było z września`39r. Każdy walczył w tym co miał na sobie. Popatrz na stare zdjęcia - doskonale ukazany jest cały przekrój ubiorów z epoki.
wujekblacha Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 http://www.powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/m_pol_powst_ak_44.htm
zbyniek Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Napisano 17 Lipiec 2008 dobra dzięki,tylko jeszcze nie wiem jakie mieli czapki(jaki wzór).pozdr
Leuthen Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Czapki mieli różne, kwadratowe i podłużne :-) Wojskowe (polskie furażerki, niemieckie polówki/Feldmetze itd.) i cywilne (berety, zwykłe kapelusze).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.