Der Panzerfahrer Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 witam, przez przypadek natrafilem na ten wlasnie temat. nie wiem czy byla to grupa bojowa, czy wydzielony odzial jakiejs jednostki...?? wiem tylko tyle ze byli to przebierancy uzywajacy zdobycznego sprzetu, rosyjskiego.w zwizku z tym prosze szanowne grono kolegow o wiadomosci na ten temat, ewentualne publikacje stony web (na necie nie wiele znalazlem...)z gory dziekuje, zdrow panzerfahrer
acer Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Chyba ci chodzi o Dywizję Brandenburg", oni jako jednostka wywiadu specjalizowali się w walce z przeciwnikiem używając dla zmylenia mundurów i wyposażenia przeciwnika.Nawet w herbie jednostki był znak zapytania. :)
Der Panzerfahrer Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 nie wykluczone ale w tym co znalazlem nikt nie wspomina o brandenburgach... dlatego temat mnie zaciekawil i szukam czegos wiecej
Der Panzerfahrer Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 a tu jedyna fotka ktora udalo mi sie na ten temat znalezc. nie bardzo mi sie chce wierzyc ze ma cos z ta grupa i operacja wspolnego (choc podpis dumnie glosi ,kommando jaguar')....
feld Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Dywizja randenburg"była najwieksza tego typu jednostą,ale niemcy mieli jeszcze parę mniejszych jednostek działających w podobnym stylu.Np.Pułk abwehry Brandenburg 800",batalion Nachtigal",Roland"i wiele innych grup bojowych.Przypuszczalnie Unternehmen Jaguar" była jedną z takich grup,być moze nawet utworzoną doraznie i wyposażoną w zdobyczny sprzęt radziecki.Z drugiej strony gdyby niemcy chcieli użyć tych czołgów do jakieś akcji dywersyjnej,toby niemalowali na nich krzyży tylko zostawili oznaczenia rosyjskie.Proste.pozdro.
Ruprecht Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Witam,w roku 2003 ukazala sie w Niemczech ksiazka Reporter der Hölle" o niemieckich reporterach wojennych w czasie II wojny swiatowej. Mozna kupic ja za niecale 15 euro na niemieckojezycznych aukcjach i w ksiegarniach internetowych. Tam w czwartej czesci rozdzial 17-ty ma wlasnie tytul - Unternehmen Jaguar" in russischer Uniform. Pewnie w tym rozdziale jest cos na ten temat. Moze tez jakies zdjecia na ten temat, bo jest ich w ksiazce az 111.
elpasys Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 Nie publikowane wspomnienia żyjącego świadka wydarzeń z września 1939. Świadek mieszka i mieszkał wtedy w miejscowości Władzin, leżącej przy drodze Kołbiel - Siennica i oddzielonej od tej drogi wysoką wydmą piaskową.Ok. 13 września 1939, droga Kołbiel - Siennica (woj. mazowieckie). Już ustał ruch cywilnych uchodźców i polskiego wojska w kierunku Siennicy. Zapanowała złowroga cisza. Niespodziewanie na drodze, od strony Siennicy, w kierunku Kołbieli (w kierunku przeciwnym), pojawia się odział wojska, POLSKIEGO wojska. Kilku kilkunastoletnich chłopców wbiega na wydmę i macha do żołnierzy. Padają strzały ze strony tych w polskich mundurach, dwóch chłopców ginie, reszta ucieka. Z ukrycia patrzą i ze zdziwnieniem konstatują, że na czele tej kolumny maszeruje kilkudziesięciu żołnierzy w POLSKICH mundurach, a pozostała część tej kolumny nosi mundury NIEMIECKIE.Z tego wynika,że ta technologia wojenna była stosowana przez Niemców już dużo wcześniej (vide Gliwice).
matrix14xxx Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 We wepomnieniach O.Skorzennego(wyszły w Polsce)też jest na temat Niemców w Rosyjskich czy Aklianckich mundurach.Skorzenny na froncie zachodnim chciał siać zamęt w alianckich mundurach i takim sprzętem,ale narzeka że szermanów mu nie dostarczyli.
robzet Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 WitamW publikacji J. Ledwocha, Samochody pancerne (6x4),Warszawa 1996,wyd. Militaria na str.13 jest zdjęcie podpisane Samochód pancerny BA-6 [BAF 203(r)]"Leopard używany przez pułk "Brandenburg, zdobyty przez wojska sowieckie, 1941".Na lewo od drzwi przedziału mechanika kierowcy jest widoczny napis Lepoard", przypatruje mu się sowiecki żołnierz z Mosinem na pasie.Przepraszam za przydługi opis,ale nie mam skanera. Pozdrawiam
GrzeM Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 Roland i Nachtigall to były niemieckie oddziały złożone z Ukraińców, nie nosili sowieckich mundurów, tylko własne. O ile pamiętam, Roland miał mundury przerobione z czeskich, ale z własnymi naszywkami, dystynkcjami itp. pod nikogo się nie podszywali.
feld Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 Ale były oddziałami do zadań specjalnych,a co robiły i jak działały takie oddziały to chyba wiadomo?
Der Panzerfahrer Napisano 11 Lipiec 2008 Autor Napisano 11 Lipiec 2008 witam, w dlszych poszukiwaniach jakichkolwiek wiadomosci na w/w temat wpadlo mi w oko nazwisko tego pana ,Walter Girg' (a obok jego foto) w jego wojskowej karierze jest pewien fakt ktory wskazuje na zwiazek ze sprawa. mianowicie na przelomie roku'44 '45 ow pan na czele swojego zgrupowania (resztki SS-Jäger-Bataillon 502) nazwanego SS-Jagdverband Mitte przekroczyl linie frontu na poludnie od gdanska i wspolnie ze swoja 55-osobowa grupa sial zament na tylach wroga. podobno mial przyjemnosc kontaktow" z polska milicja i wojskami NKWD. potem po szesciu tygodniach wycofal sie do oblezonego juz kolobrzegu, a stamtad ewakuowany do rzeszy.wiec jak widzicie nie tylko brandenburczycy kanarisa mieli tego typu rozruby w swoim programie.mimo to prosze o dalsze sugestie i poglady, a najlepiej fakty na temat wspomnianej operacji ,jaguar'. taki fakt nie mogl pozostac bez sladu...a co do ksiazki Reporter der Hölle" zostala juz zamowiona i teraz czekam na listonosza (albo inaczej postbote ;)).jesli cos wyczytam dam znaczdrow Panzerfahrer
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.