Skocz do zawartości

1 armia WP || pozycje przy wiśle

hubertosq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Ma ktoś moze informacje o 1 armi WP która stała, zatrzymała sie przed wisła na lini od rzeki wilgi az do rzeki promnik ?

Jakieś informacje, ciekawostki
jednym wszystko mnie interesuje o tym :))
Napisano
Tereny, które zaznaczyłeś to min. postój I bpanc. jedną przeprawę mieli pod Tarnowem drugą pod Ostrowem. Walk to tam chyba ni było. Wioska Wanaty to miejsce hitlerowskiego mordu na mieszkańcach. Ludowcy przebywali tam latem i jesienią 44.
Napisano
Wiem zaznaczyłem tak orientacyjnie tereny na mapce.
Historie wanat znam, jednak interesuje mnie tylko armia ludowa i rok 44, jak długo stali tak i jakie oddziały.
Napisano
Poczytaj trochę-jest sporo książek na ten temat. Na necie (nawet na Odkrywcy) jest to też opisane w kilku wątkach. Natomiast jeśli interesuje cię gdzie mozna znaleźć fanty z przeszłości tompowiem ze teren jest zróżnicowany (wojny światowe, powstania, ludność miejscowa) ale raczej nie oczekuj że znajdziesz T-34; one są tylko w Wiśle pod Tarnowem;)
Napisano
Mi chodzi tylko o to co działo sie na tych terenach, co robiły tam te jednostki, jakie to były jednostki.

Czy były tam jakieś zakłady remontowe ? ( w jednym rejonie jest kupe blach w ziemi i na wierzchu w kolorze khaki, akumulatory, klamki od samochodów itp, ba nawet koło od jepa wilisa wyszło komuś :) heheheh
Napisano
Na tym terenie stacjonowały jednostki z Shermanami, T-34 oraz działami szturmowymi. Co więcej-nie pamiętam. Dlatego to co wychodzi będzie z tego sprzętu. Do tego zaopatrzenie, transport-to wszystko pozostawiało pamiątki" po sobie:)
A że ludzie też korzystali z dobrodziejstw sprzętu wojennego to w lasach mozna naprawdę różne fanty znaleźć.
A zakłady remontowe były. Tam gdzie wyszły te fanty od willisa był jeden.
Napisano
Kupe jest dużych ziemianek takich jak by na ciężarówki wiec pewnie tam czołgi stały. A wie ktoś jak długo tam stali? od lipca 44 do ofensywy styczniowej w 45??

Znacie jakieś ciekawostki zwiazane z tym terenem ??

P.S
Makul moze jesteś z okolic ?
Napisano
Od lipca to na pewno nie ponieważ garwolin był wyzwolony chyba 27.07 a podciągnięcie tyłów i zadomowienie się" zajęło trochę. Ziemianki, które sa na terenie powiatu są po żołnierzach-magazyny, mieszkaniowe i in. musiały mieć sw objętość. A czołgi...po co to trzymać w ziemiankach? Wprowadzamy pod drzewa w lesie i jest ok. Zresztą sprzęt kołowy musiał być trzymany przy drogach a ziemianki są wszędzie w lesie.
Ciekawostki powiadasz-to zależy czy tylko z tego okresu czy ogólnie z historii??
A ja jestem z bedocji-wiesz chyba co to jest?;)
Napisano
chodzi mi konkretnie o 44 rok i te tereny i zwiazek z 1 armia WP.

Kurcze ja to zawsze miałem teorie ze trzymali tam lepiej zakamuflowane pojazdy bo:

- wychodzi kupe samochodowego złomu tam
- mają szerokie wjazdy tak jak dla ciężarówki
- najczęsciej są przy drogach lub w bardzo rzadkich lasach
moja teoria taka heeh :)

A co do lipca to mi mowili światkowie tamtych lat ze LWP było np w Łaskarzewie juz w lipcu (przejazd 1bpanc jest udokumentowany na 9 sierpnia ale oni szli od lublina )

Mówisz po co chować czołgi okopane? Nie raz sie spotkałem ze na skraju lasu był ciąg jak by ziemianek czołgowych a niedaleko był kawałek gąsienicy.

A ja jestem z serbi wiesz co to jest :P
Napisano
Wiem,
o mośku też wiem;) Poczytaj sobie trochę książek o `44r. i wówczas będziesz miał jako taki obraz letniej ofensywy oraz walk 1 F.B. Począwszy od walk pod Stoczkiem Łukowskim do lini Wisły było kilka dni. Jeśli chodzi o konkretnie 1AWP musiałbym poszukać.
A ty najlepiej pogadaj z chłopakami od siebie-wszystko i dokładnie ci opowiedzą.
makul

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie