Skocz do zawartości

polski dezerter/niem. kronika + bonus

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No nieeee, tak sobie gdybalem :). Musze popracowac nad Twoim sposobem. A tak przy okazji to chyba nie ma mozliwosci aby cos kupic na wochenschau archiv. To znaczy jest taka mozliwosc ale nie automatyczna. Trzeba do nich pisac co sie chce i w jakim celu.
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam,
bardzo ciekawe zdjęcie zelig! Uwaga klopsy - nałożyć stalowe hełmy. Dystans 50 mm". Co do tych klopsów" interpretację pozostawiam Wam.

Pozdr
Marcin
Napisano

Wg. mnie to raczej porównanie kulinarne :) (Nie chcesz być przerobiony na klopsy, to załóż czapeczkę i zachowaj odstęp)
Przy okazji jeszcze jeden screen z Oderfront" dla miłośników niemieckiej - dosadnej symboliki. Wróg czuwa...
pozdr.

Napisano
To moja (nad)interpretacja. Sens pozostaje ten sam ;-)
Skoro rozmowa lingwistyczna się zawiązała - jak będzie po niem. zdjąć hełmy? - Stahlhelm abdanken? Bo to by była niemiecka (stalowa) odpowiedź na francuskie (słomkowe) chapeau bas. :)
pozdr.
Napisano
Także: Czapki z głów panowie przed Monsunem. (za znajomość niemieckiego)
Dzięki. Od tej pory będę używał tej wersji . (Ta francuska zawsze brzmiała mi zbyt ciotowato :)
Napisano
Do Pomsee: Czy film który widziałeś o walkach w Malborku jest nakręcony przez Niemców czy Rosjan? Czy walki były pokazane tylko na zamku czy takżew samym mieście? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Napisano
Film zostal nakrecony przez Niemcow na zamku. Samo miasto (a raczej jego gruzy) jest pokazane na kilkusekundowej przebitce nakreconej z terenu zamku.
Napisano
Dziękuję! muszę ściągnąć sobie ten film, poczekam tylko na kogoś z lepszą znajomością niemieckiego. Dzięki i pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie