zelig Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 Cała wstrząśniętość po mojej stronie :)Jeszcze na chwilę chciałbym wrócić do tego nieszczęsnego gwiazdora" z Wochenschaua. Myślicie, że jest jakaś szansa na identyfikacje tego człowieka? Ktoś próbował szukać Der unbekannte Soldat" tylko na podst. zdjęcia? Do jakich instytucji się z tym ewentualnie zwrócić? - Do niem. cz. krzyża, bundesarchivum... (?). Być może jest to kompletna utopia, ale chętnie bym spróbował dowiedzieć się c.d. tego epizodu.pozdr.
Gość Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 Jeśli chodzi o ten fragment filmu to parę naiwnych pewnie pytań mi sie ciśnie:1. Czy w warunkach frontowych możliwe i stosowane wtedy było nagrywanie nie tylko obrazu, ale i zsynchronizowanego z nim dźwięku? Czy też raczej dogrywano go później w studio?2. Czy jakakolwiek konwencja zabraniała i zabrania używania zdobycznych elementów umundurowania,po usunięciu rzecz jasna wszystkich odznak i emblematów określających jednoznacznie przynależność państwową ich dotychczasowych posiadaczy i zastąpieniu ich swoimi?
zelig Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 Całkiem sensowne pytania.Z tego co wiem, to dźwięk nagrywano na magnetofon (lampowy) i synchronizacje z obrazem odbywała się a piechotę". Tzn. najpierw padała komenda kamera!" (włączano kamerę), potem łączyć!" (włączano magnetofon) na koniec poszło!" (stukał klaps - plus odczytywano głośno tyt. filmu, nr. ujęcia itp. - żeby w ten właśnie sposób zaznaczyć gdzie obraz spotyka się z dźwiękiem). W studio to dopiero to montowano (równolegle przesuwano dwie taśmy: filmową i magnetofonową). Ekipa DW nie składała się z jednego kamerzysty z amatorską kamerką. To był cały zestaw speców, dysponujących prof. sprzętem. Musieli poruszać się kilkoma pojazdami, skoro sam generator zajmował jedną ciężarówkę. Pozy tym, pewnie mieli silną eskortę. - Przecież propaganda była jednym z ulubionych rodzajów broni Adolfa i nie dopóściłby do marnotrawienia" filmowców.Jednym słowem - dźwięk nagrano na miejscu :) (widziałeś(aś)/słuchałeś(aś) tą scenę w dobrej jakości?)pozdr.
piterb1 Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 . z tekstu chyba wynika ze przedzierał sie z rozkazem dla jakiegos oddzialu chyba odcietego przez niemieckie linie i w czsie powrotu dostał sie do niewoli- lektor mowi o polaku w niemieckim mundurze- pewnie łatwiej bylo mu przejść.
Mosul Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 może głupie pytanie ale jak ściągnąć ten film??,bo nie mogę:(((
pomsee Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Zelig Twoj adres nie odpowiada. Mail, ktory do Ciebie wyslalem nie zostal dostarczony.
zelig Napisano 25 Luty 2004 Autor Napisano 25 Luty 2004 Wysłałem Ci 2gi adres.Przy okazji tematu: na wochenschau-archiv jest kilka klipów z oderfront" - trzeba to wpisać przy wyszukiwaniu. Nie wiem jak jest ze ściąganiem tych filmów. Może po rejestracji. (Np. mi się nie udało zarejstrować, pomimo kilkukrotnych rozpaczliwych prób)[Okolicznościowa pocztówka z Katowic. Kadr z DW z końca 1944]
pomsee Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Sprobuje z tego drugiego.Sciagnalem wreszcie 2 cz. Sterben an der Ostfront - transfer trwal 24 h! Ale warto bylo :)
Monsun Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Pomsee - skąd ściągnąłeś Sterben an der Ostfront"?Z góry dziękuję za infoPozdrMarcin
pomsee Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Z eDonkey - sa tam obie czesci i w ogole wiele, wiele b. ciekawych filmow dokumentalnych.
zelig Napisano 25 Luty 2004 Autor Napisano 25 Luty 2004 W końcu udało się z rejestracją. Opłacała się, bo klipy są wtedy dostępne z szerokopasmową jakością". W dalszym ciągu nie można ich ściągać na dysk. Można je kupić :)(może by ktoś spróbował czy uda się je wydłubać z keszu. Niestety ja mam nie-peceta i ten numer mi się nie uda)Szukałem czegoś o Gdańsku. 3 klipy są niesamowite: Grenze zu Polen" - o polnische terror :), Kundgebungen vor Volkssturm" - grupowa przechadzka wśród gdańskiej starówki z panzerfaustami na ramionach i Unabhängigkeitserklärung". Ten ostatni jest nieprawdopodobny, bo pokazuje zdjęcia z ataku na Pocztę Gdańską. Wg. mnie, nie są to te popularne" ujęcia wklejane do każdego filmu o ww2. (przynajmniej ja widziałem je po raz pierwszy...)Za to przy haśle Breslau" przeglądarka zrobiła fikołka. Werwolf czuwa...Na osiołku, być może warty bliższego zainteresowania jest dok. Die Vertriebenen Hitlers letzte Opfer" (w 3ech cz.: Flucht", Vertreibung" i Neubeginn") (być może - bo nie oglądałem)Coś ten tajemniczy mejl nie może się przebić Pomsee... ;-)pozdr.
mietek Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Czy po rejestracji też jest taki malutki ekran? Okienko miało po kilka cm.Z tej imprezy Volsturmowej w Gdańsku są chyba fotki w Piechota niemiecka" wydawnictwa Militaria.
zelig Napisano 25 Luty 2004 Autor Napisano 25 Luty 2004 No właśnie nie. Klipy mają wtedy rozdz. 400 px i lepszy dźwięk. Po rejestracji (przyślą Ci mejla) masz wybór: ujowa jakość (jak guest) i ta lepsza (breitbandowa).
pomsee Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Zelig wyslalem Ci dwa maile na gazeta.pl. Mam nadzieje, ze dojda. Pozdr, pomsee
archeo Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 witam! osiłek dowiózł mnie do dwóch z trzech filmików: Flucht" i Neubeginn". potem rzuciło mu się coś na oczy i ostatniego już nie ujrzał. ma ktoś może dokładny link ED2K" do pliku?.
zelig Napisano 26 Luty 2004 Autor Napisano 26 Luty 2004 Wygląda na to, że środkowa część znajduje się poza osiołkowymi możliwościami :((np. w odróżnieniu od Die Waffen - Ss Mdr - Doku". Tego filmu są wszystkie 3 części... :)pozdr.
pomsee Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Zarejestrowalem sie na Wochenchschau archiv. Widzialem wlasnie filmik z walk w Malborku (na zamku) - ludzie szczena opada!
mietek Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Pomsee - czy ten Ostfront: Marienburg", czy jeszcze jakiś namierzyłeś - zwróciłeś uwagę, że jest tam sherman? Wpiszcie Volkssturm", są rewelacyjne zdjęcia z Królewca i Wrocławia!!
pomsee Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Czy to ten czolg w gruzach? Jezeli tak to ten sam fragment.Nie rozpoznalem tego czolgu wydawalo mi sie, ze ma hamulec wylotowy na lufie i nigdy nie pomyslalbym, ze to Sherman.
mietek Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Wiedziałem wcześniej o Shermanch w Malborku, była fotka z chyba 3 zniszczonymi pod zamkiem (w Militaria i Fakty").W każdym razie będąc ostatni raz na zamku, jakoś inaczej patrzałem na tą ulicę, choć po czołgach śladu nie ma...Przy okazji pytanie: Jak wyciągnąć fotki z kroniki do wstawienia ich na forum. Znalazłem zdjęcia ckm którego nie mogę zidentyfikować chyba od 4 lat, może ktoś mi pomoże:)))
pomsee Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Mietek ten sam bol :), za nic nie moge wyciagnac fotki z klipow wochenschau. Moze Zelig sie odezwie?
zelig Napisano 26 Luty 2004 Autor Napisano 26 Luty 2004 Metoda jest banalnie prosta: pauza klipu + print screen (zrzut ekranu, czy jak to się nazywa) i macie fotkę np. taką jak ta :) na marginesie: czy klopse" znaczy po prostu klops"?
pomsee Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 A potem skanujesz wydruk? Tez o tym myslalem ale wydawalo mi sie, ze jakosc takiej fotki bedzie slaba. Na jakim papierze drukujesz?
zelig Napisano 26 Luty 2004 Autor Napisano 26 Luty 2004 Nie, nie. Nie wychodzimy poza komputer.Jeśli koniecznie chcesz to drukować - produkujesz znaczki pocztowe.Przy 300 dpi taki screen ma ok. 3x2 cmPrzy 150 dpi (szmatława jakość gazetowa - w stylu znanego wszystkim miesięcznika :) ma ok. 5,5x4 cmMożesz niby delikatnie przeskalowywać te screeny, ale nic wielkiego z tego nie wykrzesasz... (jak to mówią - achtung klopse...)A jak mieszasz do tego jeszcze skaner, to ho, ho... widzę, że jakiś scanning-art Ci się marzy. :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.