Skocz do zawartości

Bitwa pod Krasnobrodem.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zapraszam wszystkich do udziału w pracach i dyskusji nad 70 rocznicą bitwy pod Krasnobrodem. Czekamy na wszystkich chętnych i już dziś zapraszamy do współpracy.

A oto forum, na którym prosimy oddawać swoje głosy w dyskusji...

http://www.bitwapodkomarowem.pl/forum/viewtopic.php?p=822#822
Napisano
Witam. Nie jestem jednym z was czyli rekonstruktorem chociaż co raz bardziej ten ruch zaczyna mi się podobać. Moim hobby jest klejenie modeli pojazdów pancernych aliantów w skali 1/35. Na prośbę organizatora rekonstrukcji bitwy pod Tomaszowem klub modelarstwa redukcyjnego TS Lublin" pokazał w sobotę w sali TDK swoje wyroby". Ale do czego zmierzam, nie zgodzę się z tym, że w sobotę nic się nie działo. Z tego co wiem to duże zamierzania ze strony organizatora storpedowała pogoda. Jestem pełen uznania dla tych osób które walczyły w Krasnobrodzie. Widziałem jak wyglądały ich mundury na kwaterach w sali gimnastycznej. Naprawdę należy podziwiać tych ludzi. Co do imprez w sobotę w TDK oprócz naszej wystawy można było obejrzeć widowisko słowno-muzyczne z udziałem młodzieży z domu kultury oraz oddziałów Wojska Polskiego i Wermachtu. Był też kolega ze sklepem modelarskim gdzie dzieci i młodzież mogły sobie zakupić tanie modele. Co do niedzieli w Tomaszowie to było po prostu super. Było wszystko. Atrakcje w postaci pojazdów Panzer II, samochodu pancernego wz.34 motocykli Sokół i BMW, szarży kawalerii na pozycje niemieckie. Pogoda i licznie zgromadzeni widzowie też do pisali. A mi na koniec w czasie defilady zakręciła się łza w oku. To tyle tego opisu. Jeszcze raz tą drogą chciałbym podziękować Jarkowi Antoszewskiemu za zaproszenie na rekontrukcję. Jak również zaprosić wszystkich chętnych na naszą imprezę modelarską, która odbędzie się w dniach 24-26.10.2008 w Lublinie przy ul.Spokojnej 9. Regulamin imprezy oraz nasze modele można sobie obejrzeć na stronie internetowej www.ztslublin.lap.pl

Jeszcze raz pozdrawiam

Imieliński Zbigniew

Klub Modelarstwa Redukcyjnego ZTS Lublin
Napisano
Aha zapomniałem, że w sobotę w TDK można było sobie obejrzeć chłopaków ze ZS Strzelec" którzy byli przebrani w mundury współczesnych żołnierzy Wojska Polskiego. Naprawdę fajnie wyglądali.
Napisano
Atmosfera wśród wszystkich, którzy wzięli udział w inscenizacji pod Krasnobrodem, pomino niskiej temperatury i przenikającego do nitki deszczu była wspaniała. Mam nadzieję, że nikt z piechocińców nie żywi urazy do ułanów. Szarża nie poszła na żywo" i chyba nikt nie doznał urazu (poza Mirkiem, który oberwał lornetką - swoją zresztą). Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze. (rtm)
Napisano
witam!

Małe sprostowanie - pojawiła się informacja sympatycznej grupy 73pp z Tychów" - otóż w rekonstrukcji bitew W Krasnobrodzie i Tomaszowie udział wzięła GRH Grupa Operacyjna Śląsk" rekonstruująca trzy śląskie pułki piechoty - 11, 73 i 75. W dodatku tylko część jej członków pochodzi z Tychów.
Napisano
Serdeczne podziękowania w imieniu SH-R Śląsk Cieszyński " dla organizatorów Rekonstrukcji w Krasnobrodzie .
Panowała tam bardzo miła atmosfera , wyśmienite warunki ( bojowe jak i zaplecze noclegowe ) . Za rok myślę że znów się pojawimy w Krasnobrodzie .

Pozdrawiam
Jager
SH-R
Śląsk Cieszyński"
Napisano

Organizacja całkiem niezła, broń dla wszytkich.

Ale największe wrażenie robiła szarża ułanów. Nie zapomne wypadających z unoszacego się nad polem dymu kawalerzystów.
Pogoda choć, zimno i mokro dodawala uroku i klimatu bitwie.

Wielkie podziękowania dla wszystkich grup i rganizatorów

Klaus BOLS
GRH Die Kampfgruppe Hoffmeyer

Napisano
Serdeczne podziękowania dla Jarka Antoszewskiego za zorganizowanie tak świetnej imprezy. Byłem wraz z moim kolegą imkiem 46 w Domu Kultury w sobotę jako przedstawiciel Klubu Modelarskiego ztslublin z wystawą modeli redukcyjnych. Spotkaliśmy się z dużym zainteresowaniem ze strony dzieci, młodzieży i dorosłych. Członkowie grup rekonstrukcyjnych podziwiali nasze modele z ciekawością. Jak się okazało z rozmów, również wśród nich są modelarze. Serdeczne podziękowania dla wszystkich organizatorów i uczestników imprezy. Pozdrowienia z Lublina.
Napisano
Zatem zapraszam wszystkich do planowania i organizacji przyszłorocznych imprez. Ważne bo 70-ta rocznica. Mam nadzieję, że przy współudziale wszystkich grup zrobimy coś co warto będzie odlądać i przy czym będziemy się bawić. Na tym forum lub na http://www.bitwapodkomarowem.pl/forum/viewtopic.php?p=822#822, proszę o Wasze komentarze i głosy. Dzięki jeszcze raz wszystkim... (rtm).
Napisano
Jeszcze jedno:

WAŻNE !!!
Wszystkich chętnych do organizacji i uczestnictwa w przedsięwzięciach w Krasnobrodzie 2009 proszę o wrzucenie swoich danych na adres: szwadron.zamosc@wp.pl (z dopiskiem Krasnobród 2009). Wszyskie informacje odnośnie przyszłego roku będą wrzucane okólnikiem do wszyskich zgłoszonych grup i osób. Zapraszamy do współpracy.
Napisano
Szczerze ?
Dogadajcie się z Tomaszowem i zrobcie jedną wspólną , dwudniową imprezę.
Macie wspaniałe tereny, ale przerzucanie w ciągu 24 godzin kilkudziesięciu ton sprzętu na przestrzeni kilkudziesięci km bardzo utrudnia nam wykonanie zadania.
1 baza - 1 centrum organizacyjne- i tylko poszczególne elementy wyjeżdżaja na wykonanie zadania - wtedy można zrobić epizody w kilku miejscach.
Poza tym - do bitwy Tomaszowskiej potrzebny jest teren co najmniej 100ha (taki jak pod Mławą) - inaczej nie ma gdzie pokazać działania sprzętu zmechanizowanego i kawalerii.
(nad Bzurą jest 30 ha i mam co roku problem z brakiem miejsca)
Macie genialny teren - pagórki, lasy, mlodniki, bezdroża - wykorzystajcie to.
Napisano
Akagi ! dla każdego z zewnątrz na pewno trafna uwaga. Być może tak właśnie się stanie choć nie nam o tym decydować. Zarówno władze Krasnobrodu i Tomaszowa Lub. są naprawdę chętne do współpracy. Pozostaje „sprawa super koordynatora”, który to właściwie zepnie. Wiemy, że Krasnobród to głównie kawaleria ze względu na szarżę 25 PUW a Tomaszów to piechota i jednostki pancerne. Wiemy też, że ciężko spiąć piechotę z kawalerią z uwagi na duże ryzyko bo koń niestety nie zawsze jest sterowny. Udało się to w Krasnobrodzie ale może dlatego, że była to mniejsza impreza. Musimy też pamiętać o widzu, ile on wytrzyma, ile zechce zobaczyć. Może właściwe jest właśnie takie dawkowanie efektów. Chcesz ...jedziesz na imprezę z kawalerią, odpoczniesz jedziesz na inną. Nie jestem pewien czy warto wrzucać wszystko do jednego worka. Co do terenu...masz rację w 100 % ale jak umieścisz tam widza ? na wielkiej górze ? ludzie chcą być blisko, chcą to czuć ... zawsze będzie pierwszy, drugi, trzeci plan a to już trochę za daleko no i wychodzi zwykły miks. To wszystko wątpliwości, które nasuwają się po tych, naszych imprezach. Myślę, że należy starannie to rozbudować na dwa dni. Podział na Krasnobród i Tomaszów może stać się sensowny. Jeszcze raz powtórzę ...Krasnobród to w głównej mierze kawaleria Tomaszów inne formacje. Wypracujmy taki model, który to połączy ale w ten sposób aby ułan z szabla nie leciał na czołgi. Ja ze swoje strony nie widzę problemu by być i tu i tu jednak na drugi czy trzeci plan wewnętrznie godzę się w Tomaszowie. Swoją drogą wielkie uznanie dla wszystkich spod Krasnobrodu...kawaleria, kawalerią ale piechota i inne formacje naprawdę stanęły na wysokości zadania. Staliście na wprost pędzących koni – jesteście twardzi ! wyrazy uznania !...współpraca z Wami to przyjemność. Zero spięć, zero niedomówień - tak trzymajmy wszyscy !
Napisano
Można dodać jeszcze jedno - a powtarzałem to z uporem maniaka: bitwa tomaszowska to nie tylko jedna wielka bitwa, ale wiele starć rozwiniętych na dużej przestrzeni i w czasie. Stąd jest sens organizacji kilku inscenizacji w różnych krajobrazach. Miejsca te przyciągają i można śmiało powiedzieć, że zorganizowanie w sposób sensowny kilku inscenizacji - potyczek i bitew śmiało ściągnie z Polski wielu rekonstruktorów. Dlatego warto rozwijać w tym kierunku wszelki przygotowania na przyszły rok.
Napisano
Od kolegi, który uczestniczył w bitwie, miałem okazję obejrzeć kilka zdjęć. W związku z tym co tam zobaczyłem - mam pytanie. Na zdjęciach widziałem kilka osób z szarotkami WH na rękawie - czy pod Komarowem walczyli GJ i czy to jakaś zorganizowana Grupa??

Pytam z czystej ciekawości i zboczenia zawodowego" ;)

Pozdrawiam - Yuri
Napisano
W imieniu GRH Grupa Operayjna Śląsk chciałbym serdecznie podziękować organizatorom za zorganizowanie tak wspaniałej imprezy. Szczególne słowa uznania dla Jarka Antoszewskiego który zorganizował nam kwatery w szkole w Zielonym i dbał o to aby niczego nam nie brakowało, słowa uznania dla Pawła i Marka. Wielkie dzięki wszystkim grupom biorącym udział w rekonstrukcji, szczególnie dla kawalerii i ON Żywiec
Do zobaczenia za rok

Pozdrawiam
kpr.Arkadiusz Dominiec
73 pp
GRH G.O. Śląsk
Napisano
W tym miejscu chiałbym również podziękować Gminie Krasnobród za gościnę i gorące przyjęcie. Szczególnie Panu Burmistrzowi Piotrowi Michalskiemu, dzięki któremu mogliśmy gościć w tak pięknym i historycznym miejscu jakim jest szkoła w Zielonym.

Pozdrawiam
kpr.Arkadiusz Dominiec
73 pp
GRH G.O. Śląsk
Napisano
Polecam wszystkim forum, na którym można wziąć udział w dyskusji na temat 70 rocznicy Bitwy pod Krasnobrodem.

http://www.bitwapodkomarowem.pl/forum/viewtopic.php?p=863&sid=5fe543ef30511fe94176e7d7b2f6853e#863
Napisano
W imieniu GRH Lublin dziękujemy organizatorom za zaproszenie i mozliwość uczestniczenia w rekonstrukcji.Mimo deszczu i chłodu przybylismy sekcją polską i niemiecką-szkoda że nasze Sokoły-600 zostały na samochodzie.Dało sie odczuć miłe i serdeczne przyjecie-w szkole smaczne jedzenie,możliwość zwiedzenia sali tradycji-mała salka a ile wartościowych eksponatów.Za serce złapały nas rysunki dzieciaków wystawione w szkole przedstawiajace kawalerię i wojsko polskie.Widać że mają dobrych nauczycieli.Sama rekonstrukcja przebiegła sprawnie jak na cięzkie warunki-przemoczona i zmarznięta kawaleria udowodniła że można bezpiecznie szarżować-zasługa Rotmistrza który poprowadził grupę po wczesniejszych uzgodnieniach z oddziałem niemieckim.Mamy nadzieję że w przyszłym roku spotkamy się a pogoda pozwoli na pokazanie innych elementów rekonstrukcji-potencjał jest wielki.Pozdrowienia dla wszystkich kolegów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie