Skocz do zawartości

Guzik napoleoński?

ukalek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poproszę o ID guzika. Drugiej strony niestety nie widać na skanie to narysowałem. Talentu nie mam specjalnego, ale widać o co chodzi :).

Z góry dzięki, pozdrawiam, ukal

Napisano
Dziękuje bardzo. Właśnie się dowiedziałem, że producentem jest Ludwik Jedlice, źle rozczytałem. Widzę, że w mojej okolicy dużo fantów (raczej guzików ;)) z Księstwa Warszawskiego.

Pozdrawiam, ukal
Napisano
Guzik nie wygląda na płaski - Według mnie jego kształt i sygnatura wskazuje na Królestwo Polskie i to raczej po 18120 r. Sygnatura rzadka, nie spotkałem takiej jeszcze. Fajny fant.
Napisano

Dzięki za id. Żeby nie zakładać nowego tematu, guzik z nr. 1.
Też Księstwo Warszawskie? Skąd ta złota farba? Niestety bez uszka i sygnatur.

Napisano
miałem guzik 4 pułku carski:) też był pozłacany tylko ze złoto zachowało sie większym stopniu niż u Ciebie:)
Pozdrawiam jak znajdę foto wstawię!
Napisano
ukalek ten guzik jest zdecydowanie napoleonski. Jedynka z labrami. Jakie jest uszko (a raczej jego slady) na dwie czy cztery dziurki?
Zlocone byly guziki oficerskie.
Napisano
W takim razie może to być guzik Księstwa Warszawskiego, francuskie zazwyczaj miały uszko na cztery dziurki chociaż nie była to reguła.
Napisano
W sprawie pierwszego guzika dodam tylko, że jest to guzik oficera artylerii z okresu Królestwa Polskiego i Powstania Listopadowego.
W sprawie guzika z 1 mam pytanie - czy jest on płaski?
Można prosić o zdjęcie rewersu?
Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Guzik jest płaski. Z drugiej strony urwane uszko, żadnych sygnatur. Mogę spróbować wrzucić jak wrócę z roboty. Ale nie wiem czy coś będzie widać na skanie.

Pozdrawiam, ukal
Napisano
W takim razie obstawiam, że jest to guzik od munduru oficera 1 pp Księstwa Warszawskiego.
Gdzie zalegał ten guzik, że jest tak koszmarnie zniszczony?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie