Skocz do zawartości

szeregowy piechoty polskiej~39

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam następujace pytanie - kilka razy widziałem opinie na forum że mając materiał można sobie samemu uszyć mundur (tzn.u jakiegoś krawca). Jak zapatrujecie się na zlecenie takiej opcji zwykłej firmie krawieckiej? Skoro wszyscy wielcy" mają duże odstępstwa od oryginałów to teoretycznie moje nie powinno być gorsze. A nie oszukujmy się-wywalenie ok. 1000zł za mundur, na który będę czekał ok. roku czasu, poprawki i późniejszy ew. komentarz że coś jest nie tak jak w oryginale sprawiają ze nie chce mi się brać czegoś znanego".
Czy ktoś ma jakąś opinię na ten temat?
makul
PS dodam ze materiał ma pochodzić z tych samych zakładów z których biorą firmy z okolic wawy.

Witam!

Ja 3 dni temu odebrałem swój drelich, szyty na moje prywatne zlecenie u krawca. Owy rzemeślnik na codzień szyje garnitury /bardzo starannie, sumiennie itd./, ma wiele lat doświadczenia.

Dostał do obejrzenia oryginał, WT i uszył mundur jak należy.

Pozdrawiam, Łukasz

Sprawa wygląda tak ze słyszałem o firmie ze Świdnika (żeby nie było ze reklamuję). Firma ta zajmuje się szyciem różnego rodzaju mundurów, materiał biorą z Tomaszowa (niestety nie widziałem) więc myślę ze jak bym zamówił u nich to nie powinno być problemu żeby mundur wyglądał jak należy.
A ja mam już dość czekania związanego z organizacją GRH. Do tego kasę wolę przeznaczyć na resztę wyposażenia. Myślę że będzie OK.
pozdrawiam,
makul

Co do firmy ze Świdnika,chm...Ja i kumpel uszyliśmy tam sobie 36-óstki.Wyszły średnio,niestety nie udało się uniknąć samowoli.Panie krawcowe zostały zresztą do tego przyzwyczajone przez ułanów,którzy tam sobie szyli mundury.Może przedstawię kilka udogodnień",które nam zaproponowano:
-szew przez plecy(lepiej leży)
-podszewka
-zamek błyskawiczny w spodniach
-rzepy zamiast sznurówek(bryczesy) o praktyczniejsze"
Co do samego szycia, mundur jest uszyty bardzo starannie.Proponowałbym oprócz WT przywieźć kurtkę na wzór,a najważniejsze to wymagać ścisłego trzymania się wzoru i WT.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie