Skocz do zawartości

12 bunkier

GzesioB

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm - nie znam tego obiektu.Możesz podać dokładniejszą lokalizację ? Odwiedziłem natomiast dawny budynek niemieckiej łaźni.Powoli zabieram się do kreślenia schematu miasteczka baraków.Drogi i skrzyżowania dość dobrze się zachowały.Pod warstwą liści i igliwia jest bruk.Odkryłem też następny ciekawy obiekt.Idealnie płaski kwadrat o boku około 30 metrów.
Do tego jest około 1,5 metra wyżej nad gruntem.Dalej jakby obwałowania strzelnicy ale po przebyciu kilkuset metrów nie kończy się wałem poprzecznym.

• Odpowiedzi 93
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
też ostatnio wpadłem na ten kwadrat uniesiony, nie miałem bardzo czasu zwiedzić dookoła, ale rzeczywiście ciekawe. i przy okazji - strzelnice w tym rejonie są co najmniej dwie (nie chodzi mi o bliskość tego kwadratu).

Napisze jak dokładnie dotrzeć do tych obiektów:
trzeba kierować się do tego głównego bunkru, bo ja akurat szedłem właśnie od tego bunkru tą główną drogą na zachód ok.300-400m. Idąc tą drogą ,mijamy nie wiem jak to nazwać ale jest teren niedawno posadzonych drzew i na granicy tego terenu i lasu znajduję się droga i nią należy kierować się w kierunku północnym. Obiekty te ciężko znaleźć więc sugeruje dokładnie przyglądać się lewej stronie tej drogi. Postaram się sporządzić mapkę, bo po opisie ciężko chyba będzie dojść. Szukałem okolice tych obiektów wykrywką i znalazłem fragmenty drutu kolczastego i nic poza tym...
Mam też pytanie: najlepiej jechać do lasu żeby znaleźć więcej obiektów od strony Bierwiec czy Woli Goryńskiej?
Pozdrawiam

nie wiem co tu jest grane , ostatnie moje dwa posty się nie pojawiły,
więc jeszcze raz spróbuję:
do GrzesiaB - obiekty te znajdują się po lewej stronie drogi dojazdowej do najlepiej zachowanego bunkra, 2-3 metry od niej, niedaleko przed tym jak już dostrzec bunkier ;)
do ROY - zależy co chcesz znaleźć - jeśli bunkry to od Woli, jeśli resztę obiektów, zabudowania, fundamenty, łaźnie, kino", kantyna" i dużo innych (osiedle całe ?) to od Bierwiec
pozdro

Najlepiej zachowany to który ?
Moja numeracja :
1 - na wzgórzu - rozerwany wybuchem,
2 - 75 % w ziemi -jedyny z bocznym wejściem od wschodu,
3 - największy - 3 komorowy ze szczeliną obserwacyjną,
4 - 100 % na powierzchni - na polanie - charakterystyczne zegary" po eksplozji pocisków ppanc,
5 - 100 % na powierzchni - omszały na zakręcie drogi - na zachód od nr 1 i 4
któryś z tych ? czy opisywać dalsze ?

Kolego GrzesioB mógłbyś dokładnie opisać gdzie znajduję się ten 5 bunkier który opisujesz oraz wskazać na jakieś mapce lokalizację reszty bunkrów(oprócz 4 z Twojej listy). Z tej Twojej klasyfikacji to znam lokalizację pierwszych 4. oczywiście możesz opisywać resztę bunkrów, z chęcią poczytam:)

GrzesioB - ten najlepiej zachowany to już go ktoś tak określił w tym lub poprzednim wątku i jest to ten na polanie , chyba najwyższy, daj maila podeślę mapkę z gps na WIG

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 2 weeks later...
Dzieje się sporo.Jak dla mnie to nawet za dużo.Przybywa śmieci.Podziwiam indywiduum który miał na tyle siły że resztki po remoncie domu wwiózł do lasu.Przeniósł dość spory kawałek po lesie bo dojazdu to tam nie ma i wepchał do bunkra.
Nie prościej było na wysypisko ? Jak zakończę kampanię 2009 (jeszcze tylko Kock w niedzielę) to co nieco napiszę i fotki będą.Na dzień dzisiejszy mam pytanie - czy jest na sali lekarz ? Specjalista od Taelia solium.Miałbym kilka pytań jak najbardziej w temacie wątku.Interesuje mnie stan wiedzy medycznej tej choroby w okresie II wojny światowej.

• 4 months later...
Witam

Eksploruje ten teren od dwóch lat. Jak narazie znalazłem 100 łusek od mausera , odłamki, łuskę kal. 88mm . Szukałem narazie tylko między bunkrem na zachodzie(ten u kogoś na polu) do bunkru na wschodzie(Byk, ten największy). Mam kilka pytań: 1. Co to za pas na północ od otworu strzelniczego w Byku" pas ciągnie się ze wschodu na zachód
2. Gdzie najlepiej szukać ponieważ na strzelnicy nic nie znalazłem tylko w lesie ,3. Jakby ktoś miał ochotę to można się umówić i coś w tych okolicach przeszperać

P.S. Ludzie zasypujcie te dziury !!!

• 3 weeks later...
witam szukam chętnych na wiosenny wypadzik na ten poligonik (i inne ciekawe miejsca w okolicy
) - moja żona się zbuntowala i ma dośc unkrów" :) a samemu nudno łazić - niestety nie chodze z piszczałą ale uwielbiam
wszelkiego rodzaju fortyfikacje i historie z tym związane, w szczególności z II wojny - jestem z radomia ale mieszkam w obecnie w kozieniach, dysponuję autem, więc z dojaxdem nie ma problemu

• 4 weeks later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie