GzesioB Napisano 14 Maj 2009 Autor Share Napisano 14 Maj 2009 Hmm - nie znam tego obiektu.Możesz podać dokładniejszą lokalizację ? Odwiedziłem natomiast dawny budynek niemieckiej łaźni.Powoli zabieram się do kreślenia schematu miasteczka baraków.Drogi i skrzyżowania dość dobrze się zachowały.Pod warstwą liści i igliwia jest bruk.Odkryłem też następny ciekawy obiekt.Idealnie płaski kwadrat o boku około 30 metrów.Do tego jest około 1,5 metra wyżej nad gruntem.Dalej jakby obwałowania strzelnicy ale po przebyciu kilkuset metrów nie kończy się wałem poprzecznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titi Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 mocowania te są po lewej stronie drogi dojazdowej do najlepiej zachowanego bunkra, kilka metrów od niej :)znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titi Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 też ostatnio wpadłem na ten kwadrat uniesiony, nie miałem bardzo czasu zwiedzić dookoła, ale rzeczywiście ciekawe. i przy okazji - strzelnice w tym rejonie są co najmniej dwie (nie chodzi mi o bliskość tego kwadratu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoY Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 Napisze jak dokładnie dotrzeć do tych obiektów:trzeba kierować się do tego głównego bunkru, bo ja akurat szedłem właśnie od tego bunkru tą główną drogą na zachód ok.300-400m. Idąc tą drogą ,mijamy nie wiem jak to nazwać ale jest teren niedawno posadzonych drzew i na granicy tego terenu i lasu znajduję się droga i nią należy kierować się w kierunku północnym. Obiekty te ciężko znaleźć więc sugeruje dokładnie przyglądać się lewej stronie tej drogi. Postaram się sporządzić mapkę, bo po opisie ciężko chyba będzie dojść. Szukałem okolice tych obiektów wykrywką i znalazłem fragmenty drutu kolczastego i nic poza tym...Mam też pytanie: najlepiej jechać do lasu żeby znaleźć więcej obiektów od strony Bierwiec czy Woli Goryńskiej?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titi Napisano 16 Maj 2009 Share Napisano 16 Maj 2009 nie wiem co tu jest grane , ostatnie moje dwa posty się nie pojawiły, więc jeszcze raz spróbuję:do GrzesiaB - obiekty te znajdują się po lewej stronie drogi dojazdowej do najlepiej zachowanego bunkra, 2-3 metry od niej, niedaleko przed tym jak już dostrzec bunkier ;)do ROY - zależy co chcesz znaleźć - jeśli bunkry to od Woli, jeśli resztę obiektów, zabudowania, fundamenty, łaźnie, kino", kantyna" i dużo innych (osiedle całe ?) to od Bierwiecpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 22 Maj 2009 Autor Share Napisano 22 Maj 2009 Najlepiej zachowany to który ?Moja numeracja :1 - na wzgórzu - rozerwany wybuchem,2 - 75 % w ziemi -jedyny z bocznym wejściem od wschodu,3 - największy - 3 komorowy ze szczeliną obserwacyjną,4 - 100 % na powierzchni - na polanie - charakterystyczne zegary" po eksplozji pocisków ppanc,5 - 100 % na powierzchni - omszały na zakręcie drogi - na zachód od nr 1 i 4któryś z tych ? czy opisywać dalsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoY Napisano 22 Maj 2009 Share Napisano 22 Maj 2009 Kolego GrzesioB mógłbyś dokładnie opisać gdzie znajduję się ten 5 bunkier który opisujesz oraz wskazać na jakieś mapce lokalizację reszty bunkrów(oprócz 4 z Twojej listy). Z tej Twojej klasyfikacji to znam lokalizację pierwszych 4. oczywiście możesz opisywać resztę bunkrów, z chęcią poczytam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titi Napisano 22 Maj 2009 Share Napisano 22 Maj 2009 GrzesioB - ten najlepiej zachowany to już go ktoś tak określił w tym lub poprzednim wątku i jest to ten na polanie , chyba najwyższy, daj maila podeślę mapkę z gps na WIG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titi Napisano 22 Maj 2009 Share Napisano 22 Maj 2009 na północ od 3 , w tej samej odległości co 3 od 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej712 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Witam Dawno nie byłem w tamtej okolicy jakieś 8 lat,z tego co pamiętam jeden z bunkrów znajdował się koło stawiku, chyba w ten weekend wybiore się tam zobaczyć co się zmieniło :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej712 Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Spędziłem wieczór przy kompie i stworzyłem mapkę, mam nadzieje, że pomoże mi w jutrzejszej wycieczce ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoY Napisano 19 Wrzesień 2009 Share Napisano 19 Wrzesień 2009 Panowie... Jakieś nowości z okolicy lub może coś się ciekawego pojawiło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 28 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Dzieje się sporo.Jak dla mnie to nawet za dużo.Przybywa śmieci.Podziwiam indywiduum który miał na tyle siły że resztki po remoncie domu wwiózł do lasu.Przeniósł dość spory kawałek po lesie bo dojazdu to tam nie ma i wepchał do bunkra.Nie prościej było na wysypisko ? Jak zakończę kampanię 2009 (jeszcze tylko Kock w niedzielę) to co nieco napiszę i fotki będą.Na dzień dzisiejszy mam pytanie - czy jest na sali lekarz ? Specjalista od Taelia solium.Miałbym kilka pytań jak najbardziej w temacie wątku.Interesuje mnie stan wiedzy medycznej tej choroby w okresie II wojny światowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 WitamEksploruje ten teren od dwóch lat. Jak narazie znalazłem 100 łusek od mausera , odłamki, łuskę kal. 88mm . Szukałem narazie tylko między bunkrem na zachodzie(ten u kogoś na polu) do bunkru na wschodzie(Byk, ten największy). Mam kilka pytań: 1. Co to za pas na północ od otworu strzelniczego w Byku" pas ciągnie się ze wschodu na zachód 2. Gdzie najlepiej szukać ponieważ na strzelnicy nic nie znalazłem tylko w lesie ,3. Jakby ktoś miał ochotę to można się umówić i coś w tych okolicach przeszperaćP.S. Ludzie zasypujcie te dziury !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 24 Luty 2010 Autor Share Napisano 24 Luty 2010 Chodzi o pas nieużytków ? Są dwa takie.Tam znajdował się tor po którym holowano tarcze strzelnicze i makiety.Efekty ostrzału to do dziś pasy ziemi gdzie nic nie chce rosnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatonik Napisano 18 Marzec 2010 Share Napisano 18 Marzec 2010 witam szukam chętnych na wiosenny wypadzik na ten poligonik (i inne ciekawe miejsca w okolicy ) - moja żona się zbuntowala i ma dośc unkrów" :) a samemu nudno łazić - niestety nie chodze z piszczałą ale uwielbiamwszelkiego rodzaju fortyfikacje i historie z tym związane, w szczególności z II wojny - jestem z radomia ale mieszkam w obecnie w kozieniach, dysponuję autem, więc z dojaxdem nie ma problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtVee Napisano 11 Kwiecień 2010 Share Napisano 11 Kwiecień 2010 To nie ja pisałem ostatni post... W każdym razie nie pamiętam... Bo przecież ja mam piszczałkę i moja małżonka jeszcze nie ma dość bunkrów :) To może następny weekend, albo następny następny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kyloziom Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 czy mógłby mi ktoś wysłać na e-mail mapke jak dotrzec do tych bunkrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Kontynuację tematu proponuję przenieść do wątku 15 bunkier " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.