piotr916 Napisano 14 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2008 Witam!W książce panów Perzyka i Miniewicza Wał Pomorski",na okładce m.in.jest takie zdjęcie.W samym wydawnictwie na temat tego obiektu nie ma ani słowa.Zastanawia stan jego zachowania(tak przynajmniej wygląda na fotce),a szczególnie pancerze na miejscu,gdyż w stosunku do Wału Pomorskiego"takich obiektów można naliczyć na palcach jednej ręki.Chciałbym się dowiedzieć,gdzie ten obiekt się znajduje.Może ktoś z forumowiczów go zaliczył.Ja podejżewam,że znajduje sie na pozycjiWału..."t.z.w.Linii Noteci",w rejonie Górek Noteckich.Mogę sie mylić i czekam na opinię.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 15 Czerwiec 2008 Share Napisano 15 Czerwiec 2008 A mnie sie zdaje ze dla szpanu dali zdjęcie z Wału Atlantyckiego, poszukam bo już gdzieś widziałem te zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 15 Czerwiec 2008 Share Napisano 15 Czerwiec 2008 Zwierzyn nad Notecią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2008 Witam!Sprawdziłem na mapie no i byłem blisko.Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 Rzeczywiście,koledzy Piotr916 i Mirosław Jastrzębski mieli rację. Obiekt położony jest w miejscowości Zwierzyń. Na mapie jest to obiekt nr 12Położony przy ul. Noteckiej 1 w głębi posesji. Był maskowany na budynek gospodarczy. Ze względu na bliskość innych budynków nie został wysadzony. Sygnatura A/b/4. Zachowały się wszystkie pancerze. Schron typu B1-5a.Widoczne na zdjęciu płyty pancerne to 7P7. Osie strzelnic 165 i 195 stopni.Mapa i fragment tekstu pochodzi z artykułu Umocnienia Wału Pomorskiego w rejonie miejscowości Zwierzyń" zamieszczonego w Śląski Zeszyt Historyczny" (tzw Infort specjalny)mojego autorstwa.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 19:44 18-06-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Witam!wracając do tematu-znalazłem lepszą fotkę tego obiektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2008 ...kolejny obiekt z zachowanym pancerzem(szkoda,że tak mało ich się zachowało).Nie byłem tam jeszcze,ale podejżewam że obiekty są z tej samej okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Wydaje mi się,że obiekt ten moze być na którejś pozycji(?)według mapki,którą załączył powyżej Grzebiuszka.Czy więcej schronów z tej linii ma zachowane pancerze?Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Obiekt nr 8 na mapie ma zachowaną płytę pancerną. Oto fragment tekstu z w/w artykułu:<k>Obiekt nr8Znajduje się przy drodze dojazdowej do budynku stacji kolejowej od strony południowej, w pobliżu posesji Sierosławice 10.Maskowany był na budynek gospodarczy, obiekt ładnie zachowany, typu B1-5a (w lustrzanym odbiciu. Warte zauważenia, że posiada zachowaną jedną z dwóch płyt pancernych 7P7, lecz obetonowaną od czoła. Osie strzelnic 135 i 165 stopni<k>Na zdjęciu: ściana wschodnia obiektuGrzebiuszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Widok na szczelinę z płytę pancerną 7P7. Płyta jest obmurowana ścianką z cegły i zabetonowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Wnętrze obiektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 wnętrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Płyta 7P7 od wewnątrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2008 witam!Dzieki Grzebiuszka za info i przy okazji przepraszam za naruszenie regulaminu forum(wiesz o co chodzi).Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.