Skocz do zawartości

Dla znawców motocykli niemieckich

De Horsting

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak..tak wiem ,że to powinno być w dziale identyfikacja i już tam jest.Tutaj może więcej ludzi to zobaczy.

To są prawdopodobnie sprężyny kosza sprzęgła od któregoś z niemieckich ciężkich motocykli

średnica sprężyny dokładnie 19 mm
długość każdej ze sprężyn 25 mm
średnica drutu sprężyny 3,5 mm

Na karteczce napisane jest:
Veleo Werk
Ge(??)lsrin(?????)en
G.m.b.h (??) Dielefe

znaki zapytania to nieczytelne litery

Napisano
Na 100% od motocykla.Ja takie bardzo podobne widziałem w warsztacie.Były małe.
Harley'e mają chyba 6 ogniwowe.
I jeszcze jedno. Te sprężynki maja co najmniej 63 lata.
Do 1945 roku fabryka nosiła nazwę Veleo ,a potem Valeo do dziś robią osprzęt sprzęgieł i hamulców.
pozdrawiam.

Podeślijcie jakiś link czy coś,też mnie to interesuje.

Pozdrawiam!
Napisano
Witam !
Wydaje mi się, że nie są to sprężyny sprzęgółowe - przynajmniej do motocykli BMW czy Zundapp - jest zbyt mały skok sprężyny a jednocześnie dość gruby drut.
Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Pozwalam sobie wtrącic uwagę,że przedstawione sprężyny przy niewielkiej średnicy mają również małe przestrzenie między zwojami, a przy tym wykonane są z grubego" drutu. Wskazuje to na dużą ich wardośc" i małe ugięcie robocze.
Podobne cechy i rozmiary posiadają sprężyny stosowane w tłumikach drgań skrętnych tarcz sprzęgłowych.
Nie wiem z jakiego powodu autor postu sugeruje ich zastosowanie w sprzęgłach ciężkich motocykli (ja nie neguję słuszności tej sugestii - bo nie znam motywacji autora), lecz z powodów, które wymieniłem na początku - proponuję rozważyc przez zainteresowanych Kolegów możliwośc zastosowania w tarczach sprzęgłowych średniej wielkości samochodów.
Pozdrawiam.
Napisano
Widzę, że człowiek jest niezmordowany w poszukiwaniach, chociaż temat wałkowany był już wcześniej: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=610720#610738
Napisano
Witam wszystkich.
po pierwsze temet był maglowany ,tylko guzik z tego maglowania wyszedł.szanowny kolego HD1940 to nie są sprężyny sprzęgła od żadnej ciężarówki w ówczesnych czasach,ZA MAŁE,po drugie przeważnie w komplecie było 8 a nie 6 sztuk.a to jest komplet.Myślałem ,że są one od popularnej Olimpii,a tu guzik.ZA KRÓTKIE.
dlaczego sądzę ,że są od motocykla a nawet pewny jestem ?
a dlatego ,że razem z tymi sprężynami znalazłem inne części od motoru też dałem do ID i mądrych nie było.a o ile mi wiadowmo ta niemiecka rodzina nigdy samochodu nie miała.
Napisano

a ten guzik sygnałowy wykopałem przy zagajniku a kiedyś tam była droga około 200-300 metrów od tego gospodarstwa.
parę metrów od tego znalazłem klucze naprawcze WH część zamka i koło od wozu pancernego ale to mozliwy zbieg okoliczności.

Napisano

ja już to dałem do ID ale teraz myślę ,że właściciel tego gospodarstwa zgubił ten guzik w obudowie i że nie ma on nic wspólnego z wehrmachtowskimi motocyklami.choć z początku tak myślałem ,chyba błędnie

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie