kubas Napisano 2 Czerwiec 2008 Autor Napisano 2 Czerwiec 2008 Może ktoś z użytkowników ma jakieś informacje jakie jednostki mogły cofać się we wrześniu przez Jedlnię?? gdyby ktoś posiadał takie informację bym był wdzięczny bo mam tylko nie wielkie informację na ten temat.PZDR
iron66 Napisano 4 Czerwiec 2008 Napisano 4 Czerwiec 2008 Witam.W dostepnych dla mnie żródłach znalazłem informacje że w nocy 5/6 IX. do Jedlnii przybyło dowództwo 3 pal z 1 dywizjonem (bez baterii) z 3DP ,natomiast 8.IX.w nadleśnictwie Jedlnia stanowisko dowodzenia założył gen.bryg Dreszer (dowódca grupy operacyjnej -Wileńska BK + 19DP z Armii Prusy).To są konkrety.Podejrzewać można że w chaosie odwrotu za Wisłę przez tą miejscowość przechodzić mogły grupy żołnierzy z w/w zwiazków .Dodam jeszcze link do filmu jak to wyglądało oczami propagandy niemieckiej bo jak mnie się wydaje to autor wykorzystał ujecia z kroniki niemieckiej.http://www.youtube.com/watch?v=IkqvSpfStYE .Pozdrowienia.
iron66 Napisano 4 Czerwiec 2008 Napisano 4 Czerwiec 2008 Zapomniałem dodać że wraz z 3pal przybył również szwadron kawalerii dywizyjnej z 3DP.
voodoo34 Napisano 4 Czerwiec 2008 Napisano 4 Czerwiec 2008 iron 66 link do filmu który zapodałeś przedstawia kapitulację Twierdzy Modlin, a nie kotła radomskiego.
iron66 Napisano 4 Czerwiec 2008 Napisano 4 Czerwiec 2008 Witam.Fragment tego filmu pochodzi z niemieckiej propagandówki Der Feldzug in Polen i tak od 41 minuty 40 sekundy lektor mówi o kotle radomskim i dalej leci właśnie ten fragment.Pozdrowienia.
AK77 Napisano 4 Czerwiec 2008 Napisano 4 Czerwiec 2008 Na kapitulacje w samej twierdzy Modlin ten film nie wyglada. Przez moment przewija się moździerz 220 mm. A jak wiadomo 11, 12 i 13 dan odjechały daleko na wschód. Mozliwe że jest przedstawiony moździerz z bitwy pod Tomaszowem Lubeskim, ale to tylko przypuszczenie.Pzdr
iron66 Napisano 4 Czerwiec 2008 Napisano 4 Czerwiec 2008 Też mnie się wydaje że jest to zlepek różnych ujęć i radosna narracja lektora,a wklejenie tego linka powyżej raczej nic nie wnosi do tematu postu.Pozdrowienia.
Nostro91 Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 A chocażby z tego...http://pl.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGs
krzysiek Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Mieli się dać wystrzelać co do jednego? I teraz mówilibyśmy wszyscy po rosyjsku? Troszkę rozsądku. Nie wystarczy mieć karabin, ckm, czy amunicję, wojna wymaga znacznie więcej.PozdrawiamKrzysiek
polsmol Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Wybaczcie Panowie, ale kontynuacja tej bezsensownej dyskusji nie ma nic wspólnego z tematem wątku i nie wnosi nic konstruktywnego. Kolegę fraktala zachęcam do bliższego przestudiowania historii kampanii 1939. W ten sposób sam odkryje oczywiste odpowiedzi na swoje dość prowokacyjne pytania. Polecam też podejście eksperymentalne czyli założenie na plecy 30 kg ekwipunku przejście choćby 20 km. To najlepiej uczy pokory której tu ewidentnie brakuje.
41pp Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 Dziękuję MODERATOROWI za szybką i prawidłową reakcjePozdrawiamGW
41pp Napisano 5 Czerwiec 2008 Napisano 5 Czerwiec 2008 kubas jak mój ick" wskazuje jestem zainteresowany Armią Prusy, postaram się coś znaleść na temat 3DP, tym bardziej że służył" w niej teść mojego brata /jako podoficer/.Pozdrawiam
kubas Napisano 6 Czerwiec 2008 Autor Napisano 6 Czerwiec 2008 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Też studiowałem książkę o Armii Prusy. 41pp bym był wdzięczny jeśli znalazły by się jakieś dalsze informację.Pozdrawiam
41pp Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 Oczywiście, ale dużo nie obiecuję. Kol. Gebhard mógłby Ci pomóc. Przynajmniej w moim wypadku temat- mjr. Bilik d-ca I/41pp /w wątku II RP/ uzyskałem od Niego dużo informacji, zresztą od innych Kolegów też, za co serdecznie dziękuję! Ale temat Armii Prusy, to temat rzeka!! Bałagan tam był niesamowity!! Niestety spowodowany przez jej dowódcę S.D-Biernackiego, który miał kwalifikacje na d-cę plutonu,no może kompanii /nie wzmocnionej/.Pozdrawiami przepraszam za gorzkie słowa.
fraktal Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 Pokora. Tak, Pokorne ciele dwie matki ssie." Ale też Na pochyłe drzewo każda koza skacze." Dość, i tak tną tu moje wypowiedzi, pozostawiając jedynie komentarz moich jakoby wad (i to jest ok?).
fraktal Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 A jezeli mam dostać żółtą kartkę za posiadanie swojego zdania to poproszę od razu o bana i wyrzucenie z forum. Strata niewielka, jeśli takie są reguły.41pp napisał:Dziękuję MODERATOROWI za szybką i prawidłową reakcjePozdrawiamGW"Na takie zachowania jest odpowiednia nazwa, ale jak sądzę cenzura na forum obowiązuje, a jak mam dostać bana to niech wiem, że nie za przekleństwa, tylko za własną ocenę historii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.