tomek64 Napisano 1 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2008 cześć,wykopujecie takie duże szrapnelówki ? obok zwykła kulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 1 Czerwiec 2008 Share Napisano 1 Czerwiec 2008 wykopujemy:)te na fotce-mniejsze ze szrapneli austrowęgierskich,większe z rosyjskich-ah te kulki zmora 1szo wojennych pobojowisk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 21 Sierpień 2008 Share Napisano 21 Sierpień 2008 Witam dzisiaj z ziemi wyszło troche małych i 1 większa kulka szrapnelowa. Oprócz tego wykopałem całego szrapnelna, (niewypał). Czy 1 Wojenne niewypały są dalej groźne? Pozdrawiam i daje fote. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 21 Sierpień 2008 Share Napisano 21 Sierpień 2008 Wszystkie niewypały są groźne. No chociaż te I wojenne nieco mniej ale można się na tym przejechać, a właściwie polecieć i zobaczyć z góry linie okopów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 21 Sierpień 2008 Share Napisano 21 Sierpień 2008 Dzięki, niech więc dogorywa swoich dni pod ziemią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 21 Sierpień 2008 Share Napisano 21 Sierpień 2008 Oto moja kulka szrapnelowa ale z pozycji 2 wojennych też jest jakaś ie okrągła";)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy992 Napisano 21 Sierpień 2008 Share Napisano 21 Sierpień 2008 Zmieniła kształt od uderzeń a jeśli ta większa kulka ka średnice około 1cm to może być muszkietówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icyk Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 mam takie cuś i to z 5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 kula muszkietowa ma średnicę ok 19mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 walker69 napisał 2008-08-21 22:23:25 :Wszystkie niewypały są groźne. No chociaż te I wojenne nieco mniej ale można się na tym przejechać, a właściwie polecieć i zobaczyć z góry linie okopów."Dlaczego pierwszowojenne są mniej groźne? Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. W czasie pierwszej wojny w użyciu częściej stosowany był kwas pikrynowy, który jest znacznie bardziej niestabilny niż trotyl (poweszechny był w drugowojennych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Napisałem, że są tylko ieco" mniej groźne i raczej chodziło mi o powszechne zapalniki szrapnelowe, ilość i rodzaj (brak min, bomb lotniczych). Nie mniej jednak generalizuję i to raczej statystycznie, a Ty wchodzisz w szczegóły i ta dyskusja może zmierzać donikąd, więc ją zakończmy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Jedno jest pewne, ani jednego ani drugiego NIE RUSZAĆ. Pierwszowojenne szrapnele bez trudu można skompletować z pustych szklanek i zapalników z wkrętkami. Kwas pikrynowy kwasem pikrynowym ale pierwszowojenne bumbaski a szczególnie szrapnele są groźne jak przechodzący zakatarzony pan Henryk, jak nie kichnie na kogoś uwalniając śpika co się zdarza bardzo rzadko to nic się nikomu nie stanie, możesz w niego nawet rzucić piłką lekarską. To tak obrazowo ale żeby nie było obrazoburczo to NIE DOTYKAĆ zostawić zakopać zapomnieć. Zzzzzawsze!Kulki szrapnelowe większe niż standardowe stosowane były w szrapnelach więskzego kalibru, a czasem można trafić na jeszcze większe kulki od kartacza.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 Mi ostatnio tez trafily sie nieco wieksze kulki...O dziwo-bo do tej pory meczyly mnie te mniejsze :) ...Wiec te male to szrapnel mniejszego kalibru a wieksze to kaliber wyzszy ?> Czy tez te kulki sa austryjackie a te 2 rosyjskie ? Pozdro!Upham-ladny szrapnel szkoda ze nie skladak :) Jak trafisz zapal carski daj znac zamienie sie za austro bo mam kilka :) Jak cos pisz smsem w sprawie jutrzejszego kopania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 Pytam raz jeszcze poniewaz kazdy ma inne zdanie :) Np.Czarek i moj znajomy.Za odp.dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 I od razu pytanie.Od czego ten zapalnik.Zdania rowniez podzielone.Sorka ze tu ale temat typowo szrapnelowski.Znalezisko kolegi Uphama18,pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 29 Sierpień 2008 Share Napisano 29 Sierpień 2008 walker69 napisał:Wszystkie niewypały są groźne. No chociaż te I wojenne nieco mniej" - Drugie zdanie to zupełna bzdura.Po zwróceniu uwagi piszesz:chodziło mi o powszechne zapalniki szrapnelowe, ilość i rodzaj (brak min, bomb lotniczych). "Zapalniki szrapnelowe które się spotyka w terenie nie są niewybuchami. Zastanów się co piszesz. Dość jest tu ludzi wypisujących kompletne bzdury.A co do reszty twojej wypowiedzi to sam oceń:Podczas I wojny światowej wprowadzono nowe bronie a także nowe metody prowadzenia działań wojennych. Pojawiły się bunkry, okopy, zasieki z drutu kolczastego, moździerze, broń automatyczna, granaty ręczne, miotacze ognia, gazy trujące (tlenek węgla, gaz musztardowy : pierwszy raz użyto pod Ipp, Belgia) maski gazowe, czołgi (Somma 1916), samoloty myśliwskie i bombowce, sterowce, okręty podwodne (U-Boty), bomby głębinowe, miny przeciwpiechotne." Cytat pochodzi stąd: http://www.bryk.pl/teksty/liceum/historia/xx_wiek/19820-pierwsza_wojna_%C5%9Bwiatowa.htmlNie czepiałbym się twojej wypowiedzi, gdybyś potrafił przyznać się do pomyłki, a najlepiej gdybyś nie wypowiadał się na tematy o których nie masz pojęcia.Twój poziom wiedzy czyni prowadzenie dalszej dyskusji zupełnie bezcelowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walker69 Napisano 29 Sierpień 2008 Share Napisano 29 Sierpień 2008 Fraktal - temat zamknięty i jedynym gościem, który pisze bzdury jesteś Ty :)Zapalniki szrapnelowe to nie tylko leżące osobno destrukty o których myślisz. Wyobraź sobie, że występują też wraz ze ścieżką prochową i wkręcone w szklankę. Jednak zadziałanie mechanizmu jest po 100 latach wątpliwe. Miny, moździerze, bomby lotnicze i wiele innego ustrojstwa z II wojny są dla mnie bardziej przerażające i zbierają bardziej krwawe żniwo - przede wszystkim przez ich ilość.Cytujesz jakieś banalne teksty historyczne na poziomie gimnazjum albo SP - w dodatku nie wiem po co ?MK podsumował moją myśl i cały sens dyskusji jakim jest omijanie jakichkolwiek niewypałów - bo groźne mogą być każde.A Ty... kończ waść i idź szukaj w polskim lesie I wojennych miotaczy ognia, I wojennych bomb lotniczych czy np. I wojennych gazów trujących. Jest ich dużo w Polsce (łoho!) i co roku zbierają krwawe żniwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 20 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2008 a taka kula wyszła tydzień temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielka PL Napisano 20 Wrzesień 2008 Share Napisano 20 Wrzesień 2008 wielkoscia chyba zblizona : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2008 większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielka PL Napisano 21 Wrzesień 2008 Share Napisano 21 Wrzesień 2008 to napewno od mini armaty : ) .Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 21 Wrzesień 2008 Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Mini armaty ? To jakiś dowcip ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wielka PL Napisano 21 Wrzesień 2008 Share Napisano 21 Wrzesień 2008 michal123456789 to byl zart,dowcip,wyglup,psota,psikus,figiel,tak dla jaj : ).tomek64 mam nadzieje ze cie nie urazilem,jesli tak to przepraszam : ) pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Tak myślałem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2008 ja też się nie gniewam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.