Skocz do zawartości

Trochę o powolnym umieraniu.....

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 months later...
  • Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Miło zachęcał do odwiedzenia jego progów... w środku zerwana podłoga i ogólny stan postępującej ruiny.

ale... wiedziony ciekawością odgarnąłem resztki porcelany którą dostrzegłem w rogu pomieszczenia pod krokwią podłogową... odgarniam i co wyskoczyło?

Temat super i ciekawe zdjecia. Obawiam sie jednak ze podobnie jest wszedzie... na pewno na wschod od Polski a i pewnie podobnie w bylym DDR. Osobiscie kraje sie mi serce kiedy przejezdzam przez miasteczka kilkadziesiat czy kilkaset mil poza Chicago i widze w jakim stanie sa przepiekne wiktorianskie palacyki. Drewniane, fikusne, olbrzymie. Arcydziela ciesli i stolarzy, dzis zapomniane i niszczejace.
Jak moga wygladac pokazuje strona www pasjonata tego tematu, choc musze przyznac ze wcale nie sa to najokazalsze przyklady moim zdaniem: http://users.rcn.com/scndempr/dave/suburbs/subgal.html

Do Odkrywca_Wawa muszę Cię zmartwić orzełek nie trafił do renowacji jak i pamiątkowa łuska z ziemią katyńską z miejscowego cmentarza o hełmach nie wspomnę. Do renowacji z pobliskiej miejscowości nie trafiła także tablica nagrobna Filipa Carosiego.
Nie zanosi się także na prace konserwatorskie przy żadnym z okolicznych dworków i pałaców o wiatraku ze zdjęć nie wspomnę...

• 2 years later...
Temat ucichl zatem kontynuujmy bo to co jest dodane to pewnie tylko niewielki procent. Zaciekawil mnie ten temat bo sam mieszkam w sasiedztwie zrujnowanego palacu , ktorego bardzo mi zal. Tutaj stronka ze zdjeciami http://www.glogow.pl/okolice/podstrony/wschowski/siedlnica.htm

to może coś z opolskiego...
Pałac z 1861r z kawałkiem starego parku...
Własność prywatna miał być odbudowany i przekształcony w hotel z tego co wiem ale pan konserwator zabytków robi problemy typy tam gdzie była biblioteka ma być biblioteka... więc lepiej niech się cały zawali...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie