Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki samolot w stawie???

siwy_49

Pytanie

Napisano

Witam.
Jakies 4 lata temu usłyszałem opowieśc od mojego pracodawcy o rozbitym samolocie w stawach chodowlanych. Informacja pochodziła od pracownika tego gospodarstwa, podobno podczas karmienia ryb czasem coś wyjmowali. Na potwierdzenie tej historyjki pokazano mi przedmiot rzekomo wyjęty z wraku.
Wtedy olałem całą sprawę, ale kilka dni temu znów wpadł mi w łapy ten dziwny kawałek alu. Wygląda mi to na jakąś pompę, może paliwową? Długośc 117 cm, a średnica 45 mm.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
IRONRAT
Masz może zjecie tej części .... ( najlepiej z jakaś miarą ) a może cos jeszcze wyszło ?
Poszukiwania numerków w makulaturze okropnie długo trwa a z zdjęciem zawsze szybciej idzie.

Jak widać z jednego numeru zrobił się ciekawy temat ..... tylko w którym samolocie była zamontowana Ta częsć ???
Napisano
A mam takie pytanko: Czy bywało, że np. w polskich samolotach stosowano niemieckie elementy? To, że mechanizm - tutaj ta pompa - jest niemieckiej produkcji wcale nie musi determinować, że pojazd tez musi być niemiecki.
Napisano
Kolego robos 74 ja niestety mam za daleko i czasu brak, wiec jedz i czyn swoja powinnosc. Moze gdyby ktos dozucil jakas czesc z tego wraku to latwiej bylo by ustalic typ sprzetu.
Napisano
A może jest ktoś kto zna stawy Milickie i wie cos na temat tego wraku? Moze ktos ma blizej niz ja i by sprawdzil czy cos tam jeszcze zostalo?
Napisano
Masz rację, jak widać są to różne wykonania samych pomp ( 8-4544 H , 8- 4544 L ). Sam spotkałem się z czterema rodzajami wykonania tych pomp. Na razie możemy śmiało stwierdzić iż jest to na pewno pompa paliwowa, może dziś uda mi się pogrzebać w dokumentacji.

Pozdrawiam
Napisano
Woodhaven,
gdybym miał odpowiednią literaturę, czy też jej skany, zacisnąłbym zęby i sam szukał, niestety, nie posiadam takich materiałów.

Drugie niestety: jest tylko tabliczka i nie wiadomo, do czego była przymocowana.

Co prawda, to tylko przypuszczenie, ale tabliczka może pochodzić z Bf-110.

Pozdrawiam,
Ironrat
Napisano

Witam.
Jakies 4 lata temu usłyszałem opowieśc od mojego pracodawcy o rozbitym samolocie w stawach chodowlanych. Informacja pochodziła od pracownika tego gospodarstwa, podobno podczas karmienia ryb czasem coś wyjmowali. Na potwierdzenie tej historyjki pokazano mi przedmiot rzekomo wyjęty z wraku.
Wtedy olałem całą sprawę, ale kilka dni temu znów wpadł mi w łapy ten dziwny kawałek alu. Wygląda mi to na jakąś pompę, może paliwową? Długośc 117 cm, a średnica 45 mm.

Napisano
Znam ten ból brak makulatury ...... ja mam nadmiar ( ponad 7000 pozycji większość o samolotach ) i ciągle narzekam ze jeszcze wszystkiego nie mam. Myślałem że posiadasz tą cześć, ja mam pamięć fotograficzną i łatwiej mi stwierdzić czy już tą cześć mam opisaną czy nie. No to szukamy dalej ......

Pozdrawiam
Napisano

I jeszcze jedna fotka.
Może jest ktoś w stanie zidentyfikowac przedmiot i jego pochodzenie? Samolot, czy kogoś wybujała wyobrażnia???

Napisano

Zapewne wielu by chciał trochę bliżej przyjrzeć się temu tematowi a może komuś to się przyda w przyszłości, wiec pozwolicie ze w miarę wolnego czasu cos na ten temat podrzucę. A może ktoś zna lepiej temat pomp ?
Me 109 F pompa 8-4544 C

Napisano
Do Milicza mam jakieś 30 km ale jak byś kolego potrzebował kogoś do pomocy w machaniu łopatą to z chęcią pomogę w miarę wolnego czasu oczywiście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie