ganspir Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 Witam! Ostatnio znalazlem resztki takiego orzelka prawdopodobnie z czapki mysle ze jest to orzel napoleonski ale nie mam pewnosci
ganspir Napisano 27 Maj 2008 Autor Napisano 27 Maj 2008 troche znieksztalcone ale dla porownania wystarcza
Raned Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 Przyznaję się do błędu, zmyliła mnie korona nie różniąca się od pruskiej, ponadto głowa wygląda prawie identycznie z wyjątkiem kierunku. Problem, że orzełków pruskich i ich fragmentów ci u nas dostatek, a Francuzów nie doświadczysz ;)
ganspir Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 Witam! Ostatnio znalazlem resztki takiego orzelka prawdopodobnie z czapki mysle ze jest to orzel napoleonski ale nie mam pewnosci
ganspir Napisano 26 Maj 2008 Autor Napisano 26 Maj 2008 Na skrzydle jest oczko do mocowania (do przyszycia)
8total4 Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 nie jest to czasem orzeł gwardii napoleońskiej? fajny, szkoda że w kawalkach :(pozdro!
Łukan Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Też przychylam się do stwierdzenia,że jest to orzeł napoleońskie, głowa orła zwrócona w inną stronę niż pruskie, w których patrząc na orła od awersu głowa orła jest skierowana w lewo.Pozdrawiam
Raned Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Jeżeli myślisz, że wszystkie pruskie orły są skierowane w lewo to jesteś w błędzie, mam przed sobą takiego co patrzy w prawo i ma inicjały Fryderyka Wilhelma na piersi, chociaż gruba większość w lewo. Nadal uważam, że to Prusak.
iron66 Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Witam.Niemieckie pikelhauby-http://www.kaisersbunker.com/feldgrau/helmets/ oraz http://www.kaisersbunker.com/dunkelblau/helmets/ Pozdrowienia.
Łukan Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Jeżeli chodzi o orły z pickelhaub pruskich, bo taka była sugestia to wydaje mi się,że wszystkie mają głowy skierowane w lewo, w tym także ten z monogramem FWR. Moja odpowiedź dotyczyła wyłącznie analogii do orłów wojskowych umieszczanych na pickelhaubach.Pozdrawiam
Pytanie
ganspir
Witam! Ostatnio znalazlem resztki takiego orzelka prawdopodobnie z czapki mysle ze jest to orzel napoleonski ale nie mam pewnosci
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.