Skocz do zawartości

Gazety z września 1939r

m701

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Dziś udało mi sie zdobyć parę gazet, w domu przeglądając na nich daty,.. do tej pory nie mogę ochłonąć, bo dla mnie jest to coś wspaniałego. pierwsza to CZAS z 2 września 1939
Napisano

Kurier Wieczorny z 20 wrzesnia
Skanowanie odpada bo najmniejsza ma format 2xA4, na dodatek gazetki są kompletne

Napisano
też mi to cały czas chodzi po głowie, jednak jako repliki czy nie powinno coś o tym na nich pisać?
Napisano

Kurier Poranny z 19 września 1939

Jest tego wiecej niż myślałem, bo gazety są powkładane jedne w drugie.

Jeśli ktoś ma gazety wojenne, prosze o napisanie czy to jest właśnie to, bo nigdy się z nimi nie spotkałem, a nie chciałbym więcej pokazywać fotek jeśli miały by sie okazać jakimiś kopiami gazet.

Napisano
Niestety ale kolega Woytas ma rację.
To reprinty z Gazet Wojennych".
Tak na szybko patrzyłem to gazetki z numeru 2, 4, 5.

Pozdrawiam.
Napisano
nie nie nie, to jest dłuższe wyjaśnianie Łupaszko, zresztą popełnione już na tym forum....

Po prostu propaganda polska łudząc się wejściem Francji do boju przez pierwsze dni Września po prostu szpetnie kłamała, a to o tych bombardowaniach a to o zajęciu Prus - co zresztą częściowo miało miejsce ale nie na taką skalę, - czy o wymordowaniu wszystkich na Westerplatte - stąd Gałczyński Konstanty Ildefons pisał czwórkami do nieba szli", no strasznie wiele tych czwórek poszło bo jak wiemy zginęło 15stu... gdzieś tak od 7, 6 września postanowiono nie okłamywać narodu bo i tak to nic nie da i zaczęto mówić tragiczną prawdę.... trochę to wprowadziło niepotrzebnego zamieszania w sercach Polaków i strat np, spowodowanych tym, że ludzie uciekali w popłochu z miast stając się lepszym celem dla Luftwaffe itp itd.
Po prostu propaganda - jak wiemy w każdym państwie była i jest i przynosi straty częściej jak pożytek, nice byliśmy wyjątkiem :)
Napisano
zresztą bombardowanie Rzeszy przeprowadziliśmy... ale bodajże jednym karasiem, jakaś przygraniczną fabrykę, 2 września i to po tym jak się chłopcy zgubili w drodze na Wrocław :)
Napisano
Jak mogłeś nie poznać, że to reprint :)
Jakość i papier świadczą o tym, a poza tym gazeta z lat wojennych wyglądałaby trochę gorzej :)
Ja mam gazetę niestety z 1947 z USA znalezioną w ścianie i wygląda ieco" gorzej żeby nie powiedzieć, że się rozlatuje i jest żółta :)
Napisano
Nie Karasiem" tylko Łosiem". Nie Wrocław tylko Oława była bombardowana i była to bardziej samowolka niż zorganizowany nalot- to tak tytułem małego wyjaśnienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie