Skocz do zawartości

Mierzeja Wiślana - Skowronki

tofik34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Mam prosbe czy ma ktoś może informacje na temat rozmieszczenia okopów w okolisach skowronek i czy warto jeszcze tam troszkę popenetrować teren?
Wybieram się tam w tym roku i troszkę chciałem poeksplorować ten teren.
Dzięki z góry.
Pozdrawiam
Napisano
..a to faktycznie i to własnie w Skowronkach jakiś kretyn nawykopywał i zostawił na powierzchni dużo wybuchowego żelastwa..i potem sie dziwic,że mieszkańcy i służby mundurowe prześladują poszukiwaczy...
Napisano
Swiat sie zmienia.Jeszcze 10 lat temu w Skowronkach w okolicach osrodka wypoczynkowego dawnej Fabryki Przekladni Samochodowych POLMO z Tczewa granaty mozdzierzowe lezaly na wierzchu, a rury od panzefaustow poniewieraly sie w rowach przy drogach lesnych.Przy odrobinie szczescia mozna bylo znalezc (nie wykopac)prawie kompletnego panzerfausta.Sam znalazlem taki z resztkami glowicy kumulacyjnej.Poza tym w okopach walaly sie maski gazowe i amunicja pistoletowa i karabinowa.Kierownik tego osrodka nawet nie chcial przyjmowac info o znalezionych niewypalach wiekszego kalibru twierdzac: eee..tam, tyle razy zglaszalem i nikt (z saperow) nigdy nie przyjechal.."

teraz to juz raczej pustynia..chociaz sladow po okopach bylo tam bez liku.W 1945 roku siedziala tam masa wojska.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam, szukałem na całej Mierzei i pod Skowronkami także. Jest to teren w który raczej nie polecam są ciekawsze miejsca np. przy samej Krynicy (dużo wojska uciekinierów i mały porcik gdzie czekali na transport a przy okazji zostawiali to co zbędne albo niewygodne). Co do Skowronek to byłem tam w zeszłym roku i długo czasu tam nie spędziłem, ponieważ po niecałej godzinie napatoczyli się najpierw jacyś woskowi a zaraz po nich śmigała Land Rowerem Straż Leśna. Najprawdopodobniej zauważyli mnie ci wojskowi i zaraz dali znać. Jednak czas jaki tam byłem dał mi obraz tych okolic. Teren jak wszędzie bardzo przeszukany i trudno o jakikolwiek sygnał. Ponadto pełno powykopywanych pocisków amunicji nawet przy drodze na plaże leżały wytargane pociski 75 mm. Jak to zobaczyłem to później wiedziałem skąd taka szybka reakcja służb mundurowych. Osobiście wole tereny na północ od Krynicy - Piaski. Trafiały się tam naprawdę smaczne kąski (odznaczenia odznaki itp.).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie