Skocz do zawartości
  • 0

Płytki ceramiczne z grafitowym wkładem

asasello84

Pytanie

Napisano

Przy fundamentach poniemieckiej kamienicy znalazłem małe płytki ceramiczne (wymiary ok. 5 x 10 cm) z grafitowym wkładem na środku.

Znajomy sugerował mi, że mogły służyć komuś do wywoływania zdjęć, ale nie jestem przekonany a na technikach fotograficznych w ogóle się nie znam...

Proszę o ID.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Resztki (wnętrze) akumulatorków do talefonu polowego/radiostacji. Trafiam to na dawnym poligonie LWP, trafiają się jeszcze z niebieską obudową".
Napisano
Mnie to wygląda na resztki baterii anodowej. Tam gdzie nie było prądu z sieci stare lampowe radia potrzebowały baterii. Konkretnie dwóch baterii - z jednej żażyły się lampy, a druga zasilała obwody anodowe lamp. Właśnie te anodowe budowane na napięcia kilkudziesięciu V i więcej składały się z takich płytek. najczęściej spotykane baterie do telefonów polowych miały tylko 1 ale za to duże ogniwo.
Napisano

Przy fundamentach poniemieckiej kamienicy znalazłem małe płytki ceramiczne (wymiary ok. 5 x 10 cm) z grafitowym wkładem na środku.

Znajomy sugerował mi, że mogły służyć komuś do wywoływania zdjęć, ale nie jestem przekonany a na technikach fotograficznych w ogóle się nie znam...

Proszę o ID.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie