Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o zidentyfikowanie polskiego nieśmiertelnika!!!

Tominew

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich,
Zwracam sie do wszystkich pasjonatów i znawców historii o pomoc w zidentyfikowaniu niedawno odnalezionego (niedaleko pola bitwy) polskiego nieśmiertelnika.

KApr. Osuch
Władysław
ur. 29 V 1914 r.
K.R.U. GNIEZNO

Czy po tych wyrytych danych można stwierdzić w jakim pułku służył i ewentualnie gdzie został pochowany? Jeśli istnieje jakaś instytucja archiwizujaca dane o poległych polskich żołnierzach to proszę o podanie namiarów.

Z góry dziękuję

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I jak tam poszukiwania ?
Popytam mieszkańców Środy, moze coś wiedzą.
Rodzina Osuch jest dość znana w Środzie ( p. Osuch jest prezesem zarządu dużej spółki).
Napisano
Witajcie,
Z informacji umieszczonych na tym nieśmiertelniku, wynik że mamy:

PIERWSZA STRONA NIEŚMIERTELNIKA:

Stopień: KAPRAL

Imie i nazwisko: WŁADYSŁAW OSUCH

data urodzenia: 29 MAJA 1914 r. (w czasie kampanii wrześniowej miał 25 lat)(wczoraj by skończył 94 lata)

K.R.U. (powinno być R.K.U.- błąd właściciela) Rejonowa Komisja Uzupełnień : GNIEZNO - sądzę że jego macierzysta jednostka pochodziła właśnie z tego miasta, więc jest to już jakiś trop.

DRUGA STRONA NIEŚMIERTELNIKA:

Imie i nazwisko: WŁADYSŁAW OSUCH

ŚRODA (WIELKOPOLSKA ?) - prawdopodobnie -miejsce jego zamieszkania. Odległość od Gniezna gdzie go zmobilizowali jest niewielka niecałe 40 km. Poznań również jest blisko położony wiec sądzę że jego Dywizja należała do Armii Poznań gen. Kutrzeby.

W miejscu znalezienia nieśmiertelnika rozegrała sie krwawa bitwa zgrupowania gen. Bołtucia (do którego należał właściciel nieśmiertelnika), z tego co udało mi się odnaleść w internecie ukazuje sie że w skład tego zgrupowania wchodziły 68 i 69 pułk piechoty z 17 DP, I batalion z 14 pp i 5 dział. Sądzę że napewno pochodził z 17 DP płk. dypl. Mieczysława Mozdyniewicza i podejrzewam że jest to 69 pp poniewaź tylko on stacjonował w Gnieźnie, bo 68 Wrzesiński Pułk Piechoty stacjonował w Wrześni.Choć może to jeszcze być 17 Pułk Artylerii Lekkiej który również stacjonował w Gnieźnie, ale nie sądzę ponieważ w rejonie odnalezienia nieśmiertelnika nie operował ten pułk.

Narazie to co udało mi sie ustalić teraz będę moje przypuszczenia weryfikował w Archiwach PCK w Gnieźnie i Środzie Wielkopolskiej, wiec zobaczymy co uda mi sie ustalic.

Życzcie powodzenia bo może to być ciekawa historia....

P.S. Jeśli macie jakieś swoje sugestie związane z moimi przypuszczeniami, proszę piszcie.

pozdrawiam
Tominew
Napisano
Probonuję też sprawdzić w głównym warszawskim archiwum PCK(Mokotowska 14),jeżeli delikwent trafił do obozu jenieckiego są szanse(niewielkie,ale są) że będą mieli tam jekieś informacje.
Napisano
Napisz i wyślij fotkę do Darka Kaszuby, autora książki o polskich nieśmiertelnikach, na pewno chętnie Ci pomoże. E-mail: Kaszi@op.pl
Napisano
Sprawdz czy nie ma informacji o delikwencie w archiwum PCK (ul. Mokotowska), dlaczego sądzisz że blaszka należy do poległego żołnierza,jeżeli nie została odnaleziona przy nieboszczyku (lub w miejscu poekshumacyjnym),właściciel mógł przeżyć Kampanię Wrześniową trafić do stalagu.itp.
Napisano

Witam wszystkich,
Zwracam sie do wszystkich pasjonatów i znawców historii o pomoc w zidentyfikowaniu niedawno odnalezionego (niedaleko pola bitwy) polskiego nieśmiertelnika.

KApr. Osuch
Władysław
ur. 29 V 1914 r.
K.R.U. GNIEZNO

Czy po tych wyrytych danych można stwierdzić w jakim pułku służył i ewentualnie gdzie został pochowany? Jeśli istnieje jakaś instytucja archiwizujaca dane o poległych polskich żołnierzach to proszę o podanie namiarów.

Z góry dziękuję

Napisano
po której stronie znajdował sie numer ewidencyjny żołnierza? Może uda mi sie coś odczytać.

A tak wogóle czy istnieją jakieś publikacje na temat poległych żołnierzy(nazwiska itd) interesowały by mnie okolice Warszawy.
Napisano
Tominew widząc po ilości postów nie jesteś tu od wczoraj, a jednak udało Ci sie zacząć nowy watek identyfikacji w dziale do tego nie przeznaczonym!!! Proszę Moderatora o przerzucenie wątku w jego poprawne miejsce.
Napisano
Jedyne, co na razie można stwierdzić z tego nieśmiertelnika to informacja, że kapral Władysław Osuch należał ewidencyjnie do Rejonowej Komendy Uzupełnień w Gnieźnie. Brak jednak numeru z księgi ewidencyjnej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie