Muszkieterka Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 Witam, mam prośbę - czy nie powinno się stworzyć pododdziałów w dziale Identyfikacja? Jest tam ponad 20.000 tematów, jak przeglądałam to jeden z guzików jest identyfikowany po kilka - kilkanaście razy w oddzielnych tematach, ale się nie dziwię - bo przebić się przez wszystkie tematy jest trudniejsze niż założyć nowy.Proponowałabym, by utworzyć nowe pododdziały, np:- Łuski ...- Klamry ...- Guziki ...- Hełmy ...- Broń biała ..- Broń palna ...- Odznaki, Medale ....- Inne ....lub podobne. To znacznie ułatwi przeglądanie i stanie się niejako ŻYWĄ ENCYKLOPEDIĄ . Co Wy na to?Pozdrawiam,Ewelina
Szwecja Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Swietny pomysł. Bardzo pomogło by to w identyfikacji samemu.
banderas Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Cze.Jak by ten pomysł muszkieterki wypalił ,to poproszę o dodanie pododdzialu medaliki i krzyżyki - wszystkie wyznania "-POPIERAM i pzdr.
Swiety82 Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Do tego Części pojazdów i maszyn"Ewelina b.dobry pomysł!
walker69 Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Żaden dział nie ma tu rozwinięć i pewno nie będzie miał. Zaraz by się inne działy tematyczne upomniały o to samo :)Najważniejsze to dobrze nazywać tematy bo np. guzik do id" czy podobne powtarzają się milion razy, a przecież można nazwać trochę bardziej konkretniej by skusić ewentualnego speca od id :) Warto też zebrać kilka dziwactw podobnego rodzaju, zrobić wspólne zdjęcie, ponumerować i dawać do identyfikacji.Warto wcześniej skorzystać z google.pl i wyszukiwarki by nabrać jakiś podejrzeń i dobrze nazwać temat.Wiadomo, że lenistwo kusi i lepiej wrzucić byle jak i czekać, aż ktoś oświeci :) Nie chce nikogo uczyć kultury czy coś ale jak sami nie zadbamy o porządek w identyfikacji to nigdy go nie będzie :)
Muszkieterka Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 walker69, Twoja wypowiedź to pobożne życzenia, które - jak pokazało życie - nigdy nie będą zrealizowane. Wygląda na to, że nigdy niczego nie wyszukiwałeś w starych postach, a jak spróbujesz - to zrozumiesz o co mi chodzi.Do działu Identyfikacja trafiają przedmioty ... niezidentyfikowane (jak sugeruje sama nazwa) i Twoja sugestia, by w temacie pisać co to jest ... jest bez sensu. A wywody, żeby precyzować dokładnie pytanie np. Medalik z postacią" spowoduje, że i tak będzie 100 albo więcej takich tematów. I tak nadal wszyscy będą pisać Łuska do id." Co innego wejść w dział Medaliki i krzyżyki" (banderas - świetny pomysł!), albo Części pojazdów i maszyn" i je przejrzeć, nim zadamy pytanie.
szmarut23 Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Fakt, że inne działy mogły by się upominać ale dział identyfikacji jest najobszerniejszy i zdecydowanie najtrudniej jest w nim coś znaleźć. Jednak wówczas trzeba by było również rozbudować identyfikacje monet np. z podziałem na daty, epoki, wiek. Jeśli nie poddziały to przynajmniej powinien zostać otworzony nowy dział dla odznak, odznaczeń, których identyfikacja bez doświadczenia w temacie jak i odpowiedniej literatury jest w wielu przypadkach ciężka i google mało nam pomóc może.Ale pomysł jest jak najbardziej trafny!!!pzdr
szmarut23 Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 A dodam jeszcze że wolałem starą wyszukiwarkę od tej nowej, czasem pamiętałem co ktoś znalazł, ale nie wiedziałem w jakim dziale i jaki temat to szukałem po osobie, a teraz schodzi się kilka razy dłużej...
walker69 Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Nie jestem idealistą ale takie rzeczy można wymusić przez regulamin prawda ? A chyba jest różnica gdy temat nazywa się: medalik do id" a np. medalik z sercem Jezusa, 3cm, alu do id". Prędzej obcowałbym za polepszeniem wyszukiwarki.P.S. Znalazłem wiele rzeczy na google jak i na odkrywca i mimo, że jest to trudne i wymaga czasu - jest możliwe, a satysfakcja gwarantowana.
Muszkieterka Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 walker69, masz rację, wiele rzeczy można znaleźć w sieci.Ale skoro już jest dział IDENTYFIKACJA", to chciałabym by nie był to taki nijaki mix nie wiadomo gdzie i czego. Zwykle przypomina to teraz ... zwykły śmietnik. Wchodząc w dany pododdział sama chętnie bym poczytała (dokształciła się) w znaleziskach danej kategorii.Szczególnie rzeczy które mnie interesują.Myślę że każdy ma jakiegoś hopla" w jakiejś kategorii i przeglądanie całej identyfikacji w wydaniu dzisiejszym jest nieefektywne, stąd tyle nowych, powtarzających się wątków na ten sam temat. Litości!
szmarut23 Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Dodatkowo trzeba podkreślić obecność na forum młodego pokolenia poszukiwaczy. Brak doświadczenia, znajomości historii i w szczególności przedmiotów, militariów sprowadza się do tego, że mamy na forum w dziale identyfikacji dużo postów z przedmiotami śmieciami" oraz postów z bardzo słabym opisem przedmiotu w temacie. Gdyby istniały działy tematyczne identyfikacji bardzo dużo takich wątków znalazło by się w dziale inne, co by znacznie ułatwiło zdobywanie wiedzy o przedmiotach nas interesujących i dokładnie tych przedmiotach. Wile osób z długim stażem może stwierdzić, że skoro nam się chce zdobywać wiedzę to sięgnijmy do fachowej literatury. Jest tylko jedno ale: nie każdy ma na tyle zasobny portfel aby kupować albumy, książki i inne, oraz nie każdy ma dostęp do biblioteki posiadającej takową literaturę (szczególnie mniejsze miasta, miejscowości). No i jeszcze sprawa znajomości języków wchodzi w grę.A co do wyszukiwarki: powinna istnieć możliwość wyszukiwania po osobie"! Ja jestem strasznie oburzony brakiem takiej opcji w nowej wyszukiwarce, tym bardziej, że była ona w starej.
mietek Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 Od paru (ilu?) lat opiekuje" sie dzialem identyfikacja. Z czescia uwag sie zgadzam. Jednoczesnie pare uwag z mojej strony:- lenistwo, mimo wad wyszukiwarki niektore rzeczy sa naprawde latwe do odnalezienia- czesto fatalne opisy przedmiotow, jesli nie ma tekstu, a samo zdjecie, to zadna wyszukiwarka nie pomoze- podobny problem z tytulamiZas co do zmian, wszystko jest pod rozwage, zwrocmy uwage iz powstaly ostatnio 2 nowe dzialy (pojazdy/artyleria i fortyfikacje), jest tylko jedno ale...dzial musi miec moderatora. Tak wiec wszyscy chetni do zakladania nowych dzialow, a potem ich nadzoru, moga sie zglaszac z propozycjami do Bociana.Dla mnie zaplata" za spedzanie czasu nad dzialem idnetyfikacja jest mozliwosc zdobycia nowej wiedzy, wiec im wyzszy poziom merytoryczny tym lepiej. Z reszta byl pewien okres gdy poprostu nic, a nic nowego do ID sie nie pojawialo, myslalem wtedy o rezygnacji z moderowania, ale sie poprawilo :)
Muszkieterka Napisano 17 Maj 2008 Autor Napisano 17 Maj 2008 Ja to sobie wyobrażam tak, że dział Identyfikacja pozostaje bez zmian ze swoim moderatorem, tyle że po wejściu do indentyfikacji będą konkretne podgrupy + Inne, które trudno przypisać do którejś kategorii.Nad całością działu czuwa tak jak dotychczas moderator, różnica polega na tym że będzie to wszystko jakoś poukładane.Ale - podkreślam - nadal powinno to wszystko działać pod działem Identyfikacja.
8total4 Napisano 17 Maj 2008 Napisano 17 Maj 2008 przecież wystarczy dobrze otagować i problem rozwiązany... nie pojawia się chyba aż taka liczba postów, która dawała by sumę nie do 'zrobienia' w identyfikacji...mój typ to: [kategoria np. guzik,klamra itp..]+ opis - wg. prywatnej inwencji..pozdro!
Jacek P Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Popieram pomysł stworzenia pododdziałów w Identyfikacji!Wreszcie by znikły takie śmieci jak Co to może być?"; Z jakiego okresu?", czy też Pomocy - coś od czegoś!".Tutaj musiałyby się znaleźć w odpowiednim miejscu, przez co zaglądając do pododdziału Guziki" wiedziałbym, że Co to może być?" jest niezidentyfikowanym guzikiem, a teraz jak nie klikniesz to się nie dowiesz. Ale ile można klikać we wszystko???
szmarut23 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 I jeszcze jedno: np. tak jaki dziś powstał nowy wątek w dziale Nasze odkrycia", który jest tylko prośbą o identyfikacje. To już jest oburzające! A patrząc na inne posty, które mają traktować jak sama nazwa działu mówi o naszych odkryciach także są w nich prośby o identyfikację. Tak być nie powinno na forum z tak długoletnim stażem i tak dobra renomą wśród środowiska!Wnioskuję w takim wypadku o zaostrzenie rygoru zakładania postów i przyznawania kar. Jeśli po dobroci nie pomaga to może w ten sposób (stosowany od zawsze) się coś poprawi. I jestem jak najbardziej zgodny z wypowiedzią Mietka, że każdy nowy poddział powinien mieć swojego moderatora.pzdr
Muszkieterka Napisano 19 Maj 2008 Autor Napisano 19 Maj 2008 Myślę że dobrze byłoby z tym coś zrobić. W wersji obecnej - jak wyżej stwierdzono - jest, najdelikatniej mówiąc, WIELKI BAŁAGAN.
amsel44 Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Pozdrawiam i popieram Muszkieterke , czesto w dziale ident. otwieram post. by zobacztc jakis zdet" (wybaczcie) . to strata czasu i powieksza sie jak piszecie tylko balagan .takie podzialy funkcjonuja na innych forach i sie sprawdzaja , wiec....:) szkoda gadac" >> modreator do dziela.salve amsel44 :)
szmarut23 Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Mietek, prosiłbym Cię o zabranie głosu i konkretna wypowiedź na ten temat. Czy zamierzacie coś z tym zrobić?Chodzi zarówno o poddziały jak i wyszukiwarkę?
Muszkieterka Napisano 23 Maj 2008 Autor Napisano 23 Maj 2008 Czyli domyślam się że z powodu braku zainteresowania nie ma raczej szans na stworzenie podkategorii w dziale Identyfikacja? Trochę szkoda....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.