Skocz do zawartości

Pododdziały w Dziale IDENTYFIKACJA"

Muszkieterka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, mam prośbę - czy nie powinno się stworzyć pododdziałów w dziale Identyfikacja? Jest tam ponad 20.000 tematów, jak przeglądałam to jeden z guzików jest identyfikowany po kilka - kilkanaście razy w oddzielnych tematach, ale się nie dziwię - bo przebić się przez wszystkie tematy jest trudniejsze niż założyć nowy.
Proponowałabym, by utworzyć nowe pododdziały, np:
- Łuski ...
- Klamry ...
- Guziki ...
- Hełmy ...
- Broń biała ..
- Broń palna ...
- Odznaki, Medale ....
- Inne ....

lub podobne. To znacznie ułatwi przeglądanie i stanie się niejako ŻYWĄ ENCYKLOPEDIĄ .

Co Wy na to?
Pozdrawiam,
Ewelina
Napisano
Cze.Jak by ten pomysł muszkieterki wypalił ,to poproszę o dodanie pododdzialu medaliki i krzyżyki - wszystkie wyznania "-POPIERAM i pzdr.
Napisano
Żaden dział nie ma tu rozwinięć i pewno nie będzie miał. Zaraz by się inne działy tematyczne upomniały o to samo :)
Najważniejsze to dobrze nazywać tematy bo np. guzik do id" czy podobne powtarzają się milion razy, a przecież można nazwać trochę bardziej konkretniej by skusić ewentualnego speca od id :) Warto też zebrać kilka dziwactw podobnego rodzaju, zrobić wspólne zdjęcie, ponumerować i dawać do identyfikacji.
Warto wcześniej skorzystać z google.pl i wyszukiwarki by nabrać jakiś podejrzeń i dobrze nazwać temat.
Wiadomo, że lenistwo kusi i lepiej wrzucić byle jak i czekać, aż ktoś oświeci :)
Nie chce nikogo uczyć kultury czy coś ale jak sami nie zadbamy o porządek w identyfikacji to nigdy go nie będzie :)
Napisano
walker69, Twoja wypowiedź to pobożne życzenia, które - jak pokazało życie - nigdy nie będą zrealizowane. Wygląda na to, że nigdy niczego nie wyszukiwałeś w starych postach, a jak spróbujesz - to zrozumiesz o co mi chodzi.

Do działu Identyfikacja trafiają przedmioty ... niezidentyfikowane (jak sugeruje sama nazwa) i Twoja sugestia, by w temacie pisać co to jest ... jest bez sensu. A wywody, żeby precyzować dokładnie pytanie np. Medalik z postacią" spowoduje, że i tak będzie 100 albo więcej takich tematów.
I tak nadal wszyscy będą pisać Łuska do id."

Co innego wejść w dział Medaliki i krzyżyki" (banderas - świetny pomysł!), albo Części pojazdów i maszyn" i je przejrzeć, nim zadamy pytanie.
Napisano
Fakt, że inne działy mogły by się upominać ale dział identyfikacji jest najobszerniejszy i zdecydowanie najtrudniej jest w nim coś znaleźć. Jednak wówczas trzeba by było również rozbudować identyfikacje monet np. z podziałem na daty, epoki, wiek. Jeśli nie poddziały to przynajmniej powinien zostać otworzony nowy dział dla odznak, odznaczeń, których identyfikacja bez doświadczenia w temacie jak i odpowiedniej literatury jest w wielu przypadkach ciężka i google mało nam pomóc może.
Ale pomysł jest jak najbardziej trafny!!!
pzdr
Napisano
A dodam jeszcze że wolałem starą wyszukiwarkę od tej nowej, czasem pamiętałem co ktoś znalazł, ale nie wiedziałem w jakim dziale i jaki temat to szukałem po osobie, a teraz schodzi się kilka razy dłużej...
Napisano
Nie jestem idealistą ale takie rzeczy można wymusić przez regulamin prawda ? A chyba jest różnica gdy temat nazywa się: medalik do id" a np. medalik z sercem Jezusa, 3cm, alu do id". Prędzej obcowałbym za polepszeniem wyszukiwarki.
P.S. Znalazłem wiele rzeczy na google jak i na odkrywca i mimo, że jest to trudne i wymaga czasu - jest możliwe, a satysfakcja gwarantowana.
Napisano
walker69, masz rację, wiele rzeczy można znaleźć w sieci.
Ale skoro już jest dział IDENTYFIKACJA", to chciałabym by nie był to taki nijaki mix nie wiadomo gdzie i czego. Zwykle przypomina to teraz ... zwykły śmietnik.

Wchodząc w dany pododdział sama chętnie bym poczytała (dokształciła się) w znaleziskach danej kategorii.
Szczególnie rzeczy które mnie interesują.
Myślę że każdy ma jakiegoś hopla" w jakiejś kategorii i przeglądanie całej identyfikacji w wydaniu dzisiejszym jest nieefektywne, stąd tyle nowych, powtarzających się wątków na ten sam temat. Litości!
Napisano
Dodatkowo trzeba podkreślić obecność na forum młodego pokolenia poszukiwaczy. Brak doświadczenia, znajomości historii i w szczególności przedmiotów, militariów sprowadza się do tego, że mamy na forum w dziale identyfikacji dużo postów z przedmiotami śmieciami" oraz postów z bardzo słabym opisem przedmiotu w temacie.
Gdyby istniały działy tematyczne identyfikacji bardzo dużo takich wątków znalazło by się w dziale inne, co by znacznie ułatwiło zdobywanie wiedzy o przedmiotach nas interesujących i dokładnie tych przedmiotach.
Wile osób z długim stażem może stwierdzić, że skoro nam się chce zdobywać wiedzę to sięgnijmy do fachowej literatury. Jest tylko jedno ale: nie każdy ma na tyle zasobny portfel aby kupować albumy, książki i inne, oraz nie każdy ma dostęp do biblioteki posiadającej takową literaturę (szczególnie mniejsze miasta, miejscowości). No i jeszcze sprawa znajomości języków wchodzi w grę.

A co do wyszukiwarki: powinna istnieć możliwość wyszukiwania po osobie"! Ja jestem strasznie oburzony brakiem takiej opcji w nowej wyszukiwarce, tym bardziej, że była ona w starej.
Napisano
Od paru (ilu?) lat opiekuje" sie dzialem identyfikacja. Z czescia uwag sie zgadzam. Jednoczesnie pare uwag z mojej strony:
- lenistwo, mimo wad wyszukiwarki niektore rzeczy sa naprawde latwe do odnalezienia
- czesto fatalne opisy przedmiotow, jesli nie ma tekstu, a samo zdjecie, to zadna wyszukiwarka nie pomoze
- podobny problem z tytulami

Zas co do zmian, wszystko jest pod rozwage, zwrocmy uwage iz powstaly ostatnio 2 nowe dzialy (pojazdy/artyleria i fortyfikacje), jest tylko jedno ale...dzial musi miec moderatora. Tak wiec wszyscy chetni do zakladania nowych dzialow, a potem ich nadzoru, moga sie zglaszac z propozycjami do Bociana.

Dla mnie zaplata" za spedzanie czasu nad dzialem idnetyfikacja jest mozliwosc zdobycia nowej wiedzy, wiec im wyzszy poziom merytoryczny tym lepiej. Z reszta byl pewien okres gdy poprostu nic, a nic nowego do ID sie nie pojawialo, myslalem wtedy o rezygnacji z moderowania, ale sie poprawilo :)
Napisano
Ja to sobie wyobrażam tak, że dział Identyfikacja pozostaje bez zmian ze swoim moderatorem, tyle że po wejściu do indentyfikacji będą konkretne podgrupy + Inne, które trudno przypisać do którejś kategorii.

Nad całością działu czuwa tak jak dotychczas moderator, różnica polega na tym że będzie to wszystko jakoś poukładane.
Ale - podkreślam - nadal powinno to wszystko działać pod działem Identyfikacja.
Napisano
przecież wystarczy dobrze otagować i problem rozwiązany... nie pojawia się chyba aż taka liczba postów, która dawała by sumę nie do 'zrobienia' w identyfikacji...
mój typ to: [kategoria np. guzik,klamra itp..]+ opis - wg. prywatnej inwencji..
pozdro!
Napisano
Popieram pomysł stworzenia pododdziałów w Identyfikacji!

Wreszcie by znikły takie śmieci jak Co to może być?"; Z jakiego okresu?", czy też Pomocy - coś od czegoś!".
Tutaj musiałyby się znaleźć w odpowiednim miejscu, przez co zaglądając do pododdziału Guziki" wiedziałbym, że Co to może być?" jest niezidentyfikowanym guzikiem, a teraz jak nie klikniesz to się nie dowiesz. Ale ile można klikać we wszystko???
Napisano
I jeszcze jedno: np. tak jaki dziś powstał nowy wątek w dziale Nasze odkrycia", który jest tylko prośbą o identyfikacje. To już jest oburzające! A patrząc na inne posty, które mają traktować jak sama nazwa działu mówi o naszych odkryciach także są w nich prośby o identyfikację. Tak być nie powinno na forum z tak długoletnim stażem i tak dobra renomą wśród środowiska!

Wnioskuję w takim wypadku o zaostrzenie rygoru zakładania postów i przyznawania kar. Jeśli po dobroci nie pomaga to może w ten sposób (stosowany od zawsze) się coś poprawi.

I jestem jak najbardziej zgodny z wypowiedzią Mietka, że każdy nowy poddział powinien mieć swojego moderatora.

pzdr
Napisano
Pozdrawiam i popieram Muszkieterke , czesto w dziale ident. otwieram post. by zobacztc jakis zdet" (wybaczcie) . to strata czasu i powieksza sie jak piszecie tylko balagan .
takie podzialy funkcjonuja na innych forach i sie sprawdzaja , wiec....:) szkoda gadac" >> modreator do dziela.
salve amsel44 :)
Napisano
Mietek, prosiłbym Cię o zabranie głosu i konkretna wypowiedź na ten temat. Czy zamierzacie coś z tym zrobić?
Chodzi zarówno o poddziały jak i wyszukiwarkę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie