Skocz do zawartości

kule...

markoraster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W mojej okolicy odnalazłem prawdopodobnie byłą strzelnicę z okresu 1930-1939 z relacji osób które się tutaj osiedliły strzelnica była jak na te czasy zmodernizowana" miała mały schron kolejkę naziemną transportową -kilka lat temu była tam jeszcze metalowa konstrukcja niestety na jej nieszczęście była metalowa. Po ulewnych deszczach kilka lat temu strumień wypłukał tam dość dużo kul o śr 7mm oraz bardzo dużo kul (ołów z nr 82) na fotografii srebrne kule stoją w rzędzie rozpłaszczona to kula ołowiana.Nie wiem czy jest to jakaś ciekawostka??? oprócz tego w okolicy znajduje się studnia umiejscowiona na wzgórzu gdzie jej umiejscowienie jest dziwne oprócz tego w ostatnim kręgu ma otwory z siatką metalową co w przypadku studni wodnej raczej nie powinno mieć miejsca.

Napisano
Kula to potoczna nazwa pocisku,sa pociski rowniez armatnie itd
Moim zdaniem nazwa ta tez jest nazwa poprawna w j potocznym,jak zolnieze mawiali na polach bitew ze Bóg kule nosi ....
Naboj jak woytas pisze mnie np kojarzy sie z nabojem atramentowym,czy tez syfonowym.
a pocisk z czego sie sklada? zapytam ?
Napisano
Dzięki wielkie za obronę dla ARKA STRAŻAKA i KOPIJNIKA2 ... będąc laikiem w tej materii chciałem dowiedzieć się coś na ten temat niestety wiele osób na tym forum pragnie zaznaczyć się posiadaną wiedzą techniczną zapominając że kiedyś ich zasób wiadomości też miał swoje początki....
Napisano
Po tylu ciekawych rozważaniach o nazewnictwie może ktoś powie czy te POCISKI, KULE lub jak kto woli: ich srebrna barwa coś oznacza ? środek tzw wnętrze tego pocisku ,kuli.... jest wypełnione ołowiem ale część zewnętrzna jest srebrno- błyszcząca czy ktoś może powiedzieć co to jest???
Napisano

Odnosząc się do wypowiedzi WOYTASA chcę powiedzieć że powłoka tego pocisku nie jest mosiężna , nie nabrała nalotu, nie ma rdzy wygląda jak nowa choć tyle lat minęło..większość z tych (kul, pocisków, naboi czy jak kto woli ) choć była wystrzelona nie ma oznak uszkodzenia. Jeżeli ktoś ma ochotę sprawdzić to dogłębniej jestem w stanie wysłać mu taką (kulę)...bez obawy oczywiście pocztą..

Napisano
A wiec tak, kule ktore znalazles pochodza z broni krotkiej,pistoletu badz pistoletow maszynowych cal 9mm.
Jak widze niektore sa w placzczu stalowym,lub innym metalu ale on nic nie oznacza poprostu material na plaszcz kuli.
Prawdopodobnie parabellum lub makarow gdyz takowe byly i sa najczesciej uzywane.Z czego makarow w czasie 2 wojny i po wojnie w krajach ukladu warszawskiego,a parabelum w wojnie perzz niemcow i powojnie w krajach nie nalezacaych do ukladu warszawskiego.
Napisano
arek - a jak się ma zużycie lufy od stalowych płaszczy"?(pytanie retoryczne)

a w jakim celu w art. pociskach stosowano pierścień miedziany?
skoro tam stal...

to tak dla przemyślenia...
Napisano
ostatnio takowa jak ze zdjęcia, błysk i połysk się przyplątała, a że pasuje do łuski od rewolweru Naganta, to tyle wiem.
Ten połysk to za sprawą niklu?
pozdro!
Napisano
Kopijnik ja wiem ze pociski sa stalowe i pokrywane roznymi metalami jak miedziowane,niklowane,mosiadzowane,najczescie jest tomiedziowanie dlatego (chodzi o zuzycie lufy)miales kiedyc jakis pocisk w rece?zdrap wierzchnia warstwe i zobaczysz co pod spode jest.
Natomist luski sa stalowe,mosiezne i jescze inne ale chodzi glownie o stalowe luski ktore sa malowane farba (Przeciw rdzewna)innych nie ma potrzeby.
POciski artyleryjskie to inna sprawa.
MOwimy tu o pociskach karabinowych,pistoletowych a glownie o tych co kolega znalazl i chce sie dowiedziec czegos na ich temat.
pozdrowki
Napisano
umówmy się pojęcia: - budowa pocisku;
- płaszcz,
- koszulka,
- rdzeń
typ pocisku:
np:
zwykły
ppanc
ciężki
wg treści - na foto - spodziewałbym się zwykłych"
czyli koszulka i rdzeń stanowią całość - ołów...
pociski ppanc (ciężkie) i ppanc-zapalające to w tym kalibrze wynalazek późniejszy...

płaszcze były platerowane, a dokładniej wykonywane z blachy platerowanej...
http://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82aszcz_pocisku
Napisano
Panowie Woytas i inni, słowo kula" posiada w języku polskim, oprócz wielu innych, również znaczenie pocisk". Dlatego nie wiem, dlaczego zwracacie koledze uwagę, użył on przecież tego słowa zgodnie z prawidłami języka polskiego. Na marginesie- przypomnijcie sobie wiersz Baczyńskiego: czy to była kula, synku, czy to serce pękło?". Jeśli poeta was nie przekonuje, to zajrzyjcie do słowników. Pozdro.
Napisano
niezupełnie tak - ze względu na precyzję określenia tematu...
Pojęcie - języka środowiskowego, stylu...
Znasz heśta, wiśta, odsie? - popróbuj zrelacjonować wypadek drogowy przy pomocy tych określeń...
kula karabinowa
kula szrapnelowa
kula kartaczowa
kula pistoletowa

są precyzyjnymi określeniami - posiadającymi swoje wzorce" - żeby nie użyć desygnaty"...

Ja - chowałbym się przed nadlatującymi kulami"
ale z rany postrzałowej wyjęty został pocisk"...
ot i cała różnica...
Napisano
Nieprawda, kula to w języku polskim również pocisk. Oczywiście, zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie twierdził, że moździerz to granatnik a zapiaszczacz to ochraniacz na lufę, ale nie warto na nich zwracać uwagi. Pozdro.
Napisano
arek-strazak (60 / 7) 2008-05-11 21:41:16
A wiec tak, kule ktore znalazles pochodza z broni krotkiej,pistoletu badz pistoletow maszynowych cal 9mm.
Jak widze niektore sa w placzczu stalowym,lub innym metalu ale on nic nie oznacza poprostu material na plaszcz kuli.
Prawdopodobnie parabellum lub makarow gdyz takowe byly i sa najczesciej uzywane.Z czego makarow w czasie 2 wojny i po wojnie w krajach ukladu warszawskiego,a parabelum w wojnie perzz niemcow i powojnie w krajach nie nalezacaych do ukladu warszawskiego.

Arek, jesteś pewien, że naboje typu Makarow były używane podczas wojny? TT, PPSz i PPS nie strzelały nabojami 9mm Makarowa, tylko 7,62. Chyba, że to ja coś przekręcam?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie