matrix14xxx Napisano 10 Maj 2008 Autor Napisano 10 Maj 2008 nikt nie pamięta o prostym żołnierzu?Po prostu wstyd.
Czlowieksniegu Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 Oj, czepiasz się. Pamiętam, jeszcze z podstawówki, gdy całe szkoły sprzątały cmentarze wojskowe czy uczestniczyły w apelu na Grabiszynku. Że o obchodach zakończenia II WŚ lub wyzwolenia Wrocławia nie wspomnę. A teraz nie ma dni Wrocławia, nie ma obchodów zwycięstwa, itp.
kilgore Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 Mam wrażenie że i tak np.Cmentarz Żołnierzy Radzieckich wygląda zdecydowanie lepiej pod względem utrzymania niż jakieś pięć lat temu.
marecki. Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 co z tego że wyzwolili , mogło się obejsc bez walk i miasto dziś było by najpiekniejszym w europie a tak zostawili nam kupe zgliszczy i ruin w 80 % nadających sie tylko na rozebranie bezsens obrony , bezsens śmierci po obu stronach łatwo było szafofać życiem w imieniu faszyzmu w imieniu komunizmu , Moskwa uczciła kapitulację Wrocławia by przypodobać sie generalisimusowi a my 60 lat pózniej oddaliśmy hołd mordercom w NadolicachPost został zmieniony ostatnio przez moderatora marecki. 21:03 10-05-2008
pastuszek Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 tak marecki, tak, moglo sie obejsc bez walki w ogole.mogl hitler powiedziec stalinowi:'e chlopie, nie bedziemy sie wzajemnie zabijac, zyjmy w przyjazni'a stalin by odpowiedzial:'no jasne, zostanmy przyjaciolmi'A potem obaj zwrocili sie polakow:'zyjcie sobie w spokoju,dosc juz bylo wojen w historii....'
grba Napisano 12 Maj 2008 Napisano 12 Maj 2008 Marecki jest dobrym przykładem mieszkańca ziem odzyskanych dla których te ziemie to już strony rodzinne, własne, swoje. Moi przyjaciele, moja rodzina z Wrocławia cierpi opowiadając o zniszczeniach wojennych ich ukochanego miasta, cierpią opowiadając o rozbiórce budynków na cegłę, o bezsensownym niszczeniu zabytkowych budowli. Każda bomba trafiała w ich miasto, każdy pocisk niszczył ich miasto, które potem tysiącami wyrzeczeń, ciężką pracą pokoleń Polaków trzeba było po wojnie odbudować.
marecki. Napisano 13 Maj 2008 Napisano 13 Maj 2008 grba - ja oglądając Wrocław na starych zdjęciach , pocztówkach , zwiedzając Pragę , Wiedeń odczówam to samo co Twoi znajomi mimo że urodziłem się juz w tym Wrocławiu dzwigającym się z ruin i zgliszczy podobnie jak im jest mi równiez zal kazdej cegły i każdego pomiku który znikł bezpowrotniejakżesz piękne są miasta w których nie było wojen a Wrocław mógł byc jednym z nich !wyzwoliciel mimo że zniszczył to jeszcze ogołocił dosłownie ze wszystkiego , wagony z maszynami ze słupami trakcji elektrycznej , ze wszystkim co przedstawiało jaką kolwiek wartość materialną kursowały na wschód , długo , długo jeszcze po skończeniu wojny
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.