Xanadu Napisano 9 Maj 2008 Autor Napisano 9 Maj 2008 Nie moge tego oderwać palcem, a nie chcę w sumie odrywać wcale. Czy ktoś się już tym spodkał?
8total4 Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 nie krytykując i nie urażając swego Przedmówcy, chciałbym zasugerowac iż Mosiny były w ładownikach, a Mausery w łódkach.niby nic, ale w praktyce różnica.pozdrawiam!
profos Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 Ładownik od łódki różni się tym, że łódka po załadowaniu nabojów była usuwana przez strzelca (jak np. w Mosinie), natomiast ładownik strzelec wsuwał do magazynka razem z nabojami i usuwał go (lub sam wyskakiwał) po wystrzeleniu osatniego naboju. (np. M1 Garand)http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81adownik
grześ79 Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 Zgadza się MK. To mosin. Ale byłem wczoraj na juwenaliach w Kraku i nie do końca myślałem :) . A łuski z fragmentami łódek trafiają sie dość często.
MK Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 Twoje zdanie jest więc mylne :) to Mosin.Przy okazji, Mannlichery to nie tylko wz. 95 a jeszcze 88, 90 i 88/90.
Xanadu Napisano 11 Maj 2008 Autor Napisano 11 Maj 2008 Miło, że to dostrzegłeś :DZe dwa lata wstecz kupiłem przystawkę makro RAYNOX DC250 Do mojej Minolty ^^ z zupełnie innym zamiarem a teraz przydaje się doskonale do wydobytych drobiazgów.Dzięki Szyna :)
8total4 Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 @kol. tomekk: nie czuję urazy za to co piszesz :)przyznam szczerze, iż odkad pamietam, byłem pewny ze mosin to właśnie ładownik, poniewaz jest 'wyższy' od łódki,a kryza łuski nie posiada wtoku tak jak to jest z mauserami np.uczmy się cale zycie, nikt z nas nie straci :)pozdro!
Szyna Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 Witam!Ja bym chciał zwrócic uwage na dobrze wykonane zdjecia! Oby wiecej takich na forum!Pozdrawiam.
tomekk Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 Nie urażając kolegi 8total4 nie masz racji ;)Mosin był ładowany z łódek :) , a co do Garanda to gdy ładownik wyskoczył po ostatnim strzale to ten metaliczny dźwięk mhmm cud miód , chodź żołnierze narzekali na to gdyż wróg wiedział kiedy żołnierz z garandem się wystrzelał.PozdrOtomekk
Xanadu Napisano 9 Maj 2008 Autor Napisano 9 Maj 2008 Nie moge tego oderwać palcem, a nie chcę w sumie odrywać wcale. Czy ktoś się już tym spodkał?
tomekk Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 Witam!Nie jest zaspawana, jest to po prostu zwykła łuska od mosina z resztką łódki, a że łódki były stalowe to szybko się rozpadały.PozdrO
tomekk Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 a w całości wygląda to tak http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum5/mosin_copy.jpg
f35jsf Napisano 10 Maj 2008 Napisano 10 Maj 2008 http://www.youtube.com/watch?v=FXRY2j3RaUs&feature=relatedTu macie filmik na temat.Pozdrawiam.
Pytanie
Xanadu
Nie moge tego oderwać palcem, a nie chcę w sumie odrywać wcale. Czy ktoś się już tym spodkał?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.