Jump to content
  • 0

półksiężyc

pablo

Question

15 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Będę się jednak upierał przy emblemacie 1 szwadronu tatarskiego 13pu, a ślady po gwiazdce mogą być słabo widoczne, bo była ona przylutowana tylko w dwóch maleńkich punkcikach. Złocenie z blaszki mogło się ulotnić po tylu latach leżenia w ziemi. A że znaleziona we Wrocławiu, to logiczne, przecież tam mieszkają przesiedleńcy ze wschodu, pewnie jakiś stary wiarus przyniósł to po wojnie. Breslau74- szukran dżazilan, fantów wyskakuje mi mnóstwo alhamdulillah, ale większość z nich jest tak znakomita, że zamieszczenie ich fotek jest karalne hehe. Pozdro.
Posted
Po co dopisywać ideologie do rzeczy? Uważam że nie tylko fant jest ważny ale też kontekst historyczny, np. to w jaki sposób artyleryjska klamerka znalazła się na tym a nie innym polu w otoczeniu takich a nie innych przedmiotów, itd...
Ale to akurat indywidualna sprawa każdego odkrywcy.
Pozdrawiam
Posted
Ki' riake liome musamman ? W'wakmada su darija a' maghrebi
Salam y'nhawuneke.

To fajnie ,że trafiasz super fanty.A.. i pamiętaj ,że tu są owszem przesiedleńcy ze wschodu ale w 90% z Ukrainy,a nie z Podlasia.
Posted
A czy braliście pod uwagę organizacje Czerwonego Półksiężyca? Tylko czy ta organizacja kiedykolwiek zawitała do Wrocławia z jakąś misją ratowniczą/charytatywną, np. podczas powodzi, a może podczas wojny...? Może wraz z jakimiś darami tutaj zawędrowała?
Posted
Po co dopisywac ideologie do rzeczy....
A ja wam powiem ze to francuska wpinka w beret zwana z francuskiego Insigne de beret Tirailleurs. Jak brzmi to po polsku nie wiem.
Posted
Nie widac wyraźnych śladów oderwania czegoś z zakończeń.Oba końce są równo ostre.13 pułk tatarski raczej odpada , znalezione we Wrocławiu
Posted
We Wrocławiu?Już jestem :) Otóż kolego ,tak jak stwierdził musamman to jest symbol muzułmański bez wątpienia.Powinna być gwiazdka w półowalu czyli w środku koła które tworzyłby owal całego ksieżyca.

Ale według mnie to nie jest tatarskie tylko tureckie i ma ok. 400 lat. To zdobyczne z wojen tureckich.Pogańskie" według ówczesnej władzy symbole były wyrzucane a reszta się przydawała.

Chyba że Twój fant pamięta jeszcze rzeczywiście Tatarów ,ale z ich najazdów z XIII wieku ? Kto wie ???To możliwe.

Fajny fant.W Polsce rzadko się to widzi.

pozdrawiam Pablo a dla musammana as'salamualeykum i dużo trafionych fantów insh'Allah

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information