musamman2 Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 Będę się jednak upierał przy emblemacie 1 szwadronu tatarskiego 13pu, a ślady po gwiazdce mogą być słabo widoczne, bo była ona przylutowana tylko w dwóch maleńkich punkcikach. Złocenie z blaszki mogło się ulotnić po tylu latach leżenia w ziemi. A że znaleziona we Wrocławiu, to logiczne, przecież tam mieszkają przesiedleńcy ze wschodu, pewnie jakiś stary wiarus przyniósł to po wojnie. Breslau74- szukran dżazilan, fantów wyskakuje mi mnóstwo alhamdulillah, ale większość z nich jest tak znakomita, że zamieszczenie ich fotek jest karalne hehe. Pozdro.
tombspider Napisano 12 Maj 2008 Napisano 12 Maj 2008 Po co dopisywać ideologie do rzeczy? Uważam że nie tylko fant jest ważny ale też kontekst historyczny, np. to w jaki sposób artyleryjska klamerka znalazła się na tym a nie innym polu w otoczeniu takich a nie innych przedmiotów, itd...Ale to akurat indywidualna sprawa każdego odkrywcy. Pozdrawiam
Breslau74 Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 Ki' riake liome musamman ? W'wakmada su darija a' maghrebi Salam y'nhawuneke.To fajnie ,że trafiasz super fanty.A.. i pamiętaj ,że tu są owszem przesiedleńcy ze wschodu ale w 90% z Ukrainy,a nie z Podlasia.
Breslau74 Napisano 12 Maj 2008 Napisano 12 Maj 2008 Sam dorabiasz ideologię.To muzułmański symbol i koniec.Ostra krawędź na półksiężycu wyraźnie to potwierdza.Pozdrawiam!
Breslau74 Napisano 12 Maj 2008 Napisano 12 Maj 2008 Wrzuć zdjęcie tej wpinki do beretu..Proszę bardzo
tombspider Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 A czy braliście pod uwagę organizacje Czerwonego Półksiężyca? Tylko czy ta organizacja kiedykolwiek zawitała do Wrocławia z jakąś misją ratowniczą/charytatywną, np. podczas powodzi, a może podczas wojny...? Może wraz z jakimiś darami tutaj zawędrowała?
Kiler Napisano 12 Maj 2008 Napisano 12 Maj 2008 Po co dopisywac ideologie do rzeczy....A ja wam powiem ze to francuska wpinka w beret zwana z francuskiego Insigne de beret Tirailleurs. Jak brzmi to po polsku nie wiem.
pablo Napisano 8 Maj 2008 Autor Napisano 8 Maj 2008 Nie widac wyraźnych śladów oderwania czegoś z zakończeń.Oba końce są równo ostre.13 pułk tatarski raczej odpada , znalezione we Wrocławiu
Breslau74 Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 We Wrocławiu?Już jestem :) Otóż kolego ,tak jak stwierdził musamman to jest symbol muzułmański bez wątpienia.Powinna być gwiazdka w półowalu czyli w środku koła które tworzyłby owal całego ksieżyca.Ale według mnie to nie jest tatarskie tylko tureckie i ma ok. 400 lat. To zdobyczne z wojen tureckich.Pogańskie" według ówczesnej władzy symbole były wyrzucane a reszta się przydawała.Chyba że Twój fant pamięta jeszcze rzeczywiście Tatarów ,ale z ich najazdów z XIII wieku ? Kto wie ???To możliwe.Fajny fant.W Polsce rzadko się to widzi.pozdrawiam Pablo a dla musammana as'salamualeykum i dużo trafionych fantów insh'Allah
panzerhrabia Napisano 9 Maj 2008 Napisano 9 Maj 2008 witam a czy to nie może być tgzw. Luna lub jak inni mówią Lunula ?? jak bym raczej obstawiał na to....pozdrawiam
musamman2 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Zobacz, czy na tych rogach są ślady po odłamanej gwiazdce. Jeśli tak, to jest to emblemat szwadronu tatarskiego 13 pułku ułanów.
Pytanie
pablo
Witam
Proszę o pomoc w ID , z góry dzięki
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.