gibki9 Posted June 23, 2008 Posted June 23, 2008 fragment opisu z powstania styczniowego maj 1863r.Drugi odział ochotników częstochowskich wyruszył z miasta 24 I pod dowództwem Teodora Cieszkowskiego. Dotarł na punkt zbiorczy pod Ojcowem, w lutym uczestniczył w walkach o Sosnowiec. Po zwycięstwie w Zagłębiu oddział Cieszkowskiego wyruszył na północ zajmując PANKI. Tam uruchomił produkcję armat dla powstańców. Ścigany przez wojska carskie Cieszkowski wycofał się w kierunku Zagłębia, pod Mrzygłodem stoczył zwycięską potyczkę z Rosjanami.. Następnie zdobył Radomsko, rozbrajając garnizon w tym mieście."nie nie doszedl mail.jak cos to gg6762774lub pisz tez do totalapzdr.
siwy_49 Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Panowie a może ktoś wie coś o okolicy Koszecina? Kopałem tam parę minut i wychodzi dużo kul muszkietowych. Powodzenia w biesach. Zostawcie cos dla mnie. pozdro
8total4 Posted July 1, 2008 Posted July 1, 2008 Koszęcin był broniony we Wrześniu `39r o ile dobrze pamiętam przez któryś z Pułków Krakowskiej Brygady Kawalerii.Kule muszkietowe? jaki kaliber?Raczej myśliwskie, ale możesz podeslac fotke.wyszlo cos oprocz nich? pozdro!!
kamil93 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 siema,jak wy to robicie że coś znajdujecie? ewentualnie jakiego sprzętu używacie? bo sam próbowałem coś znaleść w bunkrach na wale pomorskim i nic nie znalazłem i skąd wiecie gdzie mniej więcej szukać?wiem że to nie jest temat do tego ale nie umiałem nigdzie znaleśc odpowiedniegops.szukał ktoś kiedyś czegoś w okolicach Rudy Śląskiej?
makler Posted November 3, 2008 Posted November 3, 2008 witam od niedawna zajmuję się poszukiwaniami ;ale chętnie wybrałbym się gdzieś na eksplorację terenu podaję gg 2473402 , gdybym się gdzieś wybierał(na razie okolice cze-wy) dam znać pozdrawiam
OloOcki Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 o sprzęcie masz w dziale sprzęt poszukiwaczy". Gdzie szukać? Najlepiej kup/wypożycz jakąś książkę na temat, który Cię interesuje.Pozdro!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.