Skocz do zawartości
  • 0

Guzik z Anglii

Tuszek

Pytanie

Napisano

Witam.
Mój Ojciec przechadzając się alejkami w parku (miejscowość Leicester) które przebiegały obok starego cmentarza, znalał taki o to guzik.
Niby jest to guzik Amerykański, z I WŚ ... może wam się uda lepiej sprecyzować.

Oby nie był to guzik od jakiegoś prochowca angielskiego ciecia :).

Pozdrawiam.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten orzeł na ostatnim guziku, bardzo mojego przypomina. Układ skrzydeł itp jest praktycznie identyczny.
Napisano

Witam.
Mój Ojciec przechadzając się alejkami w parku (miejscowość Leicester) które przebiegały obok starego cmentarza, znalał taki o to guzik.
Niby jest to guzik Amerykański, z I WŚ ... może wam się uda lepiej sprecyzować.

Oby nie był to guzik od jakiegoś prochowca angielskiego ciecia :).

Pozdrawiam.

Napisano

Choc amerykanskie guziki wojskowe uzywaja angielskich standartow wymiarowych to w towoim wypadku na pewno mozna wykluczyc jednostki amerykanskie z 1 WS, albo nawet przed.

Podczas 1 WS (i do tej pory) armia uzywala guzikow takich jak na zalaczonym zdjeciu. Piechota morska na guzikach ma orla ktory trzyma kotwice, marynarka wojenna i handlowa podobnie. Dodatkowo przewaznie orzel amerykanski z 1 WS ma glowe odwrucana w lewo (oficjalnie od 1941 roku orzel amerykanski zawsze patrzy w lewo), a twoj w prawo. Dodatkowo z tylu guzikow przewaznie jest wybity producent. Guziki takie byly przyszywane albo zakladane na spinke, aby mozna bylo latwo je czyscic (co by sie swiecily:)

Dobry link o guzikach amerykanskich z 1WS:
http://www.angelfire.com/md2/patches/uniform/buttons.html
Dobry link o guzikach amerykanskich z wojny secesyjnej:
http://www.civilwarbuttons.com/cwcol.htm

Napisano

Dzięki za linki. Niestety nie znalazłem tam takiego jak mój.
Daje zdjęcie które mnie przekonuje, że mój jednak jest US :)
Z tym że mój to jak by lustrzane odbicie i produkowany bez zbędnych detali, taka masówka.

Ja to zawsze musze coś mieć, co nie można zidentyfikować ;)

Napisano

No dobra, w takim razie masz w rece skarb narodow:))) Bo jedynie kiedy taki orzel byl uzywany w historii stanow zjednoczonych to w czasach kolonialnych, lub tuz po wojnie niepodleglosciowej, zwanej takze rewolucyjna, tylko co on robi w Anglii?
Tu zalaczam zdjecie orla amerykanskiego ktory jest wymalowany w budynku w Filadelfii w ktorym podpisano deklaracje niepodleglosci stanow (ten sam budynek w ktorym w filmie Skarb Narodow niejaki pan Mikolaj Klatka (Nicolas Cage) znalazl na wierzyczce okulary 3 wimiarowe:)

Pozdro!

Napisano
A jakiej grobosci jest ten guzik? Bo moze zeczywiscie jest tak stary i front po prostu wytarty i dla tego nie ma detali? Daj zdjecie drugiej strony.
Napisano
Ten już bardziej podobny, tylko bardziej fikuśny :)

Najlepiej było by wrzucić foto guzika na jakieś forum amerykańskie. Tylko gdzie takie znaleźć :)
Napisano
Znalazlem jedno, ale nie jest za bardzo aktywne...
http://americanhistoryforums.com/forumdisplay.php?f=59
Napisano
Forum faktycznie mało aktywne. Postaram się wrzucić lepsze foty, jak tylko uruchomie aparat bo coś mi zaczął świrować.
Napisano

Może to jednak jakis wariant wojskowego guzika USA z ok. połowy XIX w.? Wklejam fotke plakietki z orłem jakiej uzywały wojska Unii w latach wojny secesyjnej. Podobieństwo jest duże.

Napisano

A to z kolei guzik generalski - oficerski konfederacki z lat wojny secesyjnej.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 02:56 07-05-2008

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie