Skocz do zawartości
  • 0

Srebrna obrączka ID

mmland

Pytanie

Napisano

Prośbo i identyfikację srebrnej obrączki. Wprawdzie wiadomo co to jest, ale znalazłem ją w miejscu wrześniowej bitwy. Byc może to tylko przypadek ale ma ona jakieś niespotykane sygnowanie, może z jakiegoś innego kraju, ale w necie nic takiego nie mogę znaleśc. Jeszcze wspomnę iż na wielkośc to raczej jest ona męska.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego Mmlad.W przyszłości jeżeli będziesz chciał zidentyfikować srebra, to musisz sygnaturę odwzorować wręcz idealnie.Próby mają to do siebie że różnią się wręcz niuansami.Dla przykładu litera A napisana latiną,bądź gotykiem,czy też cyrylicą jest to różnica kilkudziesięciu lub nawet kilkuset lat.to samo się tyczy figury w której umieszczono dany znak probierczy, czy to będzie trapez,trójkąt,owal,koło itp.Nie wspominam już o odwzorowaniu samego rysunku.
Rysunek wykonany przez Ciebie,wybacz (wyrąbany siekierą) jest najbardziej zbliżony do radzieckiej próby srebra z roku 1931 lub 1933,1936,1937.
Informację podaję na podstawie publikacji Ukazaciel russkich klejm z XVII-XX w." w której znajduje się 1958 sygnatur z w/w okresu.
Pozdrowaśki.
Napisano

Wprawdzie nie mogę zrobic zdjęcia samej sygnatury ale mniej więcej wygląda ona tak.Może się ktoś spotkał z takim oznaczeniem.

Napisano
Dzięki za odpowiedz a co do rysuku to wykonałem goodręcznie i może wyglądac trochę niezdarnie ale to dlatego że mojm aparatem nie mogłem wykonac dośc dobrej fotografii tej sygnatury.Ale i tak wam dziękuje za podpowiedz bo teraz mam jakiś kierunek szukania skąd może ta obrączka pochodzic.
Panie traper może by Pan podał jeszcze gdzie byc może w internecie można znaleśc tą publikację Ukaziciel russkich klejm.
A tak w nawiasie to moją specjalnością jest co innego i nie miałem pojęcia iż tak drobne szczegóły mają taki wpływ na określenie czasu pochodzenia jak piszecie.
Ale eksploracja to co mnie pociąga to to iż nigdy nie wiadomo
co się znajdzie i czasami samo określenie co to jest sprawia więcej przyjemności niż same kopanie.
Napisano
Wspomniana publikacja ukazała się w ZSRR w latach `70 i na polskim rynku jest praktycznie rzecz biorąc nie do zdobycia.Sam dysponuję jedynie kserem tej książki.Pełny jej tytuł to Ukaziciel russkich klejm na izdielijach iz dragocennych metallow XVII-XX w".Pogooglaj na sowieckich stronach.Życzę Ci jak najlepiej,ale wątpię....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie