Menzo Napisano 24 Kwiecień 2008 Autor Napisano 24 Kwiecień 2008 Witam. Orzełek polski. Na odwrocie pozostalość mocowania. Wygląda mi to na wpinke lub okucie z np. drzewca sztandaru. Spotkaliscie sie z podobną tarczką?Wymiary to : wys. jakieś 2,5 cm.++++++++pozdr.+++++++++
abcd Napisano 25 Kwiecień 2008 Napisano 25 Kwiecień 2008 A czy na odwrocie są ślady po zaczepach?,może były to po prostu patriotyczna wpinka z orłem.
Menzo Napisano 25 Kwiecień 2008 Autor Napisano 25 Kwiecień 2008 Na odwrocie jest ślad po lucie. Bardziej bym się kierował w strone wpinki patriotycznej. Równiez pierwszy raz spotykam sie z orzełekiem na takiej tarczce.. Czy mogła ona być wpinką jakiegoś ruchu patriotycznego (młodzież wszechpolska itp.) uwczesnych czasów? Ps. Dziekuje za wpisy :) ..i+++Pozdrawiam+++++++++++++++
mihura Napisano 25 Kwiecień 2008 Napisano 25 Kwiecień 2008 Szukaj Menzo,a napewno znajdziesz. Dla mnie to okres międzywojenny.
Menzo Napisano 25 Kwiecień 2008 Autor Napisano 25 Kwiecień 2008 Tak, to jest okres miedzywojenny.. To nie ulega wątpliwości .. Chodzi o tajemnice przedmiotu czyli jego pierwotne przeznaczenie. Oto równiez W TYM chodzi.;) Pozdr.++++++++
mihura Napisano 25 Kwiecień 2008 Napisano 25 Kwiecień 2008 Przejrzyj mundury z tego okresu,patrz uważnie na 100% znajdiesz!pzdr.
mihura Napisano 25 Kwiecień 2008 Napisano 25 Kwiecień 2008 Możesz zrobić foto - tylniej cześci i dorzucić do postu?Dzieki
Menzo Napisano 25 Kwiecień 2008 Autor Napisano 25 Kwiecień 2008 ..czyli sądzisz ze to element munduru. Kol. mihura jesli wiesz coś wiecej to prosze o jakies info. Mundyry przejrze w domu.++++++++++
abcd Napisano 25 Kwiecień 2008 Napisano 25 Kwiecień 2008 PS.Może to być także emblemat na patkę kołnierzową od nie wojskowego munduru .
Menzo Napisano 25 Kwiecień 2008 Autor Napisano 25 Kwiecień 2008 Patka kołnierzowa. To by sie równiez zgadzało. Tylko gdzie to sprawdzic najlepiej. Popatrze w mundury wojskowe ale nie sądze zebym znalazł. Owa tarczka to coś bardziej cywilnego+++++++
Menzo Napisano 24 Kwiecień 2008 Autor Napisano 24 Kwiecień 2008 Witam. Orzełek polski. Na odwrocie pozostalość mocowania. Wygląda mi to na wpinke lub okucie z np. drzewca sztandaru. Spotkaliscie sie z podobną tarczką?Wymiary to : wys. jakieś 2,5 cm.++++++++pozdr.+++++++++
mihura Napisano 25 Kwiecień 2008 Napisano 25 Kwiecień 2008 Wazne są mocowania.Jeśli grube i solidne to do skóry(elementy wyposażenia itp.A jeśli delikatne to materiałowe(dekoracyjne,munduretc.pzdr.
pomsee Napisano 25 Kwiecień 2008 Napisano 25 Kwiecień 2008 Orzeł w stylu II RP ale trudno stwierdzić do czego służył. jak się wydaje nie ma tez otwoów do mocowania na ćwieki więc sztandar chyba odpada. Tym bardziej, że takie blaszki mocowane do drzewca zazwyczaj miały jakies inskrypcje.
Pytanie
Menzo
Witam. Orzełek polski. Na odwrocie pozostalość mocowania. Wygląda mi to na wpinke lub okucie z np. drzewca sztandaru. Spotkaliscie sie z podobną tarczką?
Wymiary to : wys. jakieś 2,5 cm.
++++++++pozdr.+++++++++
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.