Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki worek

Monsun

Pytanie

Napisano
Witam,
zwracam się do Was z prośbą Panowie, gdyż tylko tu mogę liczyć na szybkie i celne odpowiedzi. Więc tematem mojego zapytania jest niemiecki worek, prawdopodobnie należący do zaopatrzenia. Worek ten jest koloru brązowego, materiał parciany (Nie przypomina worka od ziemniaków, ani niemieckiego worka poczty polowej), długość 1,20m, szerokość ok 60cm. Na awersie jest niemiecka gapa oraz napis pod nią: H. Verpl. - pod napisem data 1944. Z tyłu nic nie ma.
Wydaje mi się, że jest to: Hauptverpflegungsamt, czyli główny urząd zaopatrzenia lub coś w ten deseń. Worek jest w stanie wręcz idealnym. Możecie mi powiedzieć ile jest coś takiego warte? Pytam z ciekawości, bo chcę wiedzieć, czy dobrze wyszedłem na tym interseie. Jutro powiem co za niego dałem.

Pozdr
Marcin

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołem, odświeżam temat ponieważ wpadł mi w ręce taki sam worek i chciałbym się upewnić czy pranie nie zaszkodzi napisom i wronie. Czy ktoś praktykował już pranie na takim worku?
Napisano
Witam,
zwracam się do Was z prośbą Panowie, gdyż tylko tu mogę liczyć na szybkie i celne odpowiedzi. Więc tematem mojego zapytania jest niemiecki worek, prawdopodobnie należący do zaopatrzenia. Worek ten jest koloru brązowego, materiał parciany (Nie przypomina worka od ziemniaków, ani niemieckiego worka poczty polowej), długość 1,20m, szerokość ok 60cm. Na awersie jest niemiecka gapa oraz napis pod nią: H. Verpl. - pod napisem data 1944. Z tyłu nic nie ma.
Wydaje mi się, że jest to: Hauptverpflegungsamt, czyli główny urząd zaopatrzenia lub coś w ten deseń. Worek jest w stanie wręcz idealnym. Możecie mi powiedzieć ile jest coś takiego warte? Pytam z ciekawości, bo chcę wiedzieć, czy dobrze wyszedłem na tym interseie. Jutro powiem co za niego dałem.

Pozdr
Marcin
Napisano
Mam takie dwa worki ,jeden z 1941 ,a drugi z 1943 roku. Ja sądzę ,że w takich workach dostarczano na front mąkę ,ale mogę się mylić...

pzdr

bjar_1
Napisano
Wczoraj otrzymałem w prezencie taki worek, z tym, że jest z 1938 i napis widniejący na nim to H. Vpfl. Skojarzyło mi się od razu z Heeres Verpflegung - Żywność dla Wojsk Lądowych. Wymiary chyba takie same, nie mam metra pod ręką. Taki brezentowy (?),parciany czy lniany (nie rozróżniam zbytnio tych materiałów :-), w kolorze mocno zabrudzonego lnu.
PS. Potraktowanie go pralką nie uszkodziło go ani trochę.
Napisano
poczta polowa tez chyba była przewożona w takich workach
Napisano
Witam,
popełniłem literówkę, powinno być: H. Verpfl. MT - dobrze mówisz, to jest Heeres Verpflegung, moje pierwotne skojarzenie było jednak bliskie:)Mój woreczek jest w stanie idealnym, nie ma żadnych dziur ani przetarć, bicia są bardzo wyraźne. Jedyną rzeczą, która mi się za bardzo nie podoba, to plama jak po herbacie. Pranie w pralce nie szkodzi samemu materiałowi, ale w każdym proszku są wybielacze i na teście UV będzie Ci się świecił:)Ktoś może uznać to za podróbę. Trochę się zdążyłem dowiedzieć w międzyczasie na temat tego worka. Worki tego typu były workami wielofunkcyjnymi, przewożono w nich mąkę, ziemiaki oraz inną żywność dla wojsk niemieckich. Często dokonywano w nim zrzutów. Aha... dałem za niego krowę sobieskiego (0,75), mam nadzieję, że nie jestem na tym w plecy, bo lubię intratne dla mnie transakcje:)
Dajcie znać po ile chodzą takie fanty!Bjar_1 poczty raczej w nim nie przewożono. Worki Feldpost były mniejsze, w kolorze jasno - szarym ...

Pozdr
Marcin
Napisano
Co do ceny worka to nie mam pojęcia... Na żadnej giełdzie się z nim nie spotkałem, a na Allegro też nie szukałem nigdy. Ale myślę, że jak za taki osprzęt" w barz dobrym stanie to warto. Ja (czytaj kolega, z którym zbieram wspólnie) dostałęm go za teoretycznie friko, ale wiadomo, że przynajmniej piankę" trzeba postawić. Z tym, że mój nie jest w idealnym stanie, zdecydowanie. Też postaram się zamieścić foto jutro, jak dam radę.
Pozdrawiam - koneser vodka Wasserchen" :-) czyli jeden z 99% procent Polaków.
EM-KA!
Napisano
Aha, jeszcze tak skojarzyło mi się, że może przechowywano w nich to, co jeszcze parę lat temu było w moim worku. Czyli zboże. Nadawałyby się do tego jak nic, ze względu na objętość, wytrzymałość, szerokość w linii wodnej i ilość uzbrojenia plot i ppanc (0 x Flak 88 + 0 x 7,5 cm Pak 40 :-)
Chociaż najprawdopodobniej były to ot takie uniwersalne wory na essen.
Na marginesie, worek ten służyl jako wycieraczka do butów, na szczęście tak zgięty, że nie wycierało się buciskami ani wrony, ani napisów.
Pozdrawiam - MK
Napisano
Aha, Monsun - co do 0,75 - może chcesz pohandlować na e-bay-u? Zrobiłaby polska wódka furorę! Patrzcie tu :)
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3660312515&category=48118
Najfajniejszy opis: Wodka (russ.: vodka Wässerchen) ist ein alkoholisches Getränk, besonders beliebt in Russland und Polen." - Wodka (tam że z ruskiego cośtam) jest napojem alkoholowym, szczególnie lubianym w Rosji i w Polsce" :-)
Co by tłumaczyło, dlaczego za flaszencję można ciekawe fanty wyciągać :)
Taki opis dla jednej flaszki i to połówki :) Pewnie kupi ją 6 Niemców na spółkę i jej nawet nie skończą, bo każdy spadnie :P
To tak na marginesie, żeby nie zapomnieć, że na e-bayu sa nie tylko fotki polskich sprzętów z września.
Napisano
co to za paranoja z tym UV..........bądzmy ludzmi.....
Napisano

Witam
Ostatnio wpadł mi w łapki takowy woreczek ,
polecam stronę
http://usmbooks.com/nazi_grainbags.html

for Heeres Verpflegung or “Army Food Supply”.
pozdro

Napisano
Monsun - chyba ci się coś pomerdało"!
Nie pisałem ,że w takich workach przewożono pocztę ,pisałem o MĄCE :))))

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
Praktycznie na każdej giełdzie we Wrocławiu dostaniesz taki worek.Ceny akceptowalne w zależności od stanu w granicach 20-45zł. Raz udało mi się kupić stan bardzo dobry za 25zł na koniec giełdy, innym razem za skrzynkę tekturową na pociski do flaka, worek i podstawkę z wronką dałem 50zł.
Napisano
No tak, jb42 wspominał o listach. Co do ewentualnego testu UV, to nie żadna paranoja, tylko upewnienie się o oryginalności danego wyrobu tekstylnego. Wiem, że worek, to w zasadzie nie przedstawia takiej wartości w porównaniu z mundurem SS, Wehrmachtu, czy też Luftwaffe; po prostu wspomniałem o tym i tyle.

Pozdr
Marcin
Napisano
Witaj MK, gościu oprócz opisu licytowanego przedmiotu przytacza również krótką historię wytworzenia pierwszej wódki w Mongolii, oraz rozprzestrzenienie tego trunku pod czas wojen przez Węgry i Finnlandię do Rosji i Polski. No to już wiem skąd się wzieła nazwa POtop szwedzki":)

Powiedz mi proszę ile kosztuje taki worek? Jestem na prawdę mocno ciekaw. Postaram się zamieścić jego fotkę w poniedziałek.

Pozdr
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie