jazlowiak Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 No i poddaje się, kupiłem ja na aledrogo ale kompletnie nie wiem co to jest?
mowglyn Napisano 18 Kwiecień 2008 Napisano 18 Kwiecień 2008 Aha... . A co to jest mosinowska kompilacja"?
czarekg1 Napisano 18 Kwiecień 2008 Napisano 18 Kwiecień 2008 A taka zszywka z komór mosinowskiej ładownicy. Ale nie wymądrzam się, tak sobie spekuluję. Chyba na portalu aukcyjnym były takie w ofercie , ale z wyrażną adnotacją, że są zszywane z polskich , powojennych ładownic do mosina. Pozdrawiam
mowglyn Napisano 18 Kwiecień 2008 Napisano 18 Kwiecień 2008 Tak początkowo myślałem, jednak sęk w tym, że zaprezentowana przez Jazlowiaka ładownica moim zdaniem zupełnie nie przypomina mosinowskiej zszywki".Pozdro!PS. Odnoszę wrażenie, że te mosiężne bolce w tajemniczej ładownicy łudząco przypominają te z sowieckich przedwojennych...
Schrek2 Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Pawle ale czy ty uważasz, że nasza przeróbka? Myślisz ze to jest ładownica przystosowana do szelek parcianych?
Czarek Napisano 10 Kwiecień 2008 Napisano 10 Kwiecień 2008 czy dobrze pamiętam że na allegro była jako austriacka?
bolas Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Nie chcę krakać, ale raczej nie wygląda na polską przedwojenną ... przynajmniej dla mnie ;)
piotr2 Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 popieram zdanie bolasa, polska powinna byó ostemplowana zgodnie z instrukją znakowania
jazlowiak Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 No i poddaje się, kupiłem ja na aledrogo ale kompletnie nie wiem co to jest?
jazlowiak Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Brak pieczęci wyraźnych, pod środkową klapa okrągłe pozostałości niebieskiej pieczęci niestety nieczytelne.
jazlowiak Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Warto dodać, że druga taka sama jest w kolekcji Jarka Wróbla.
duff Napisano 11 Kwiecień 2008 Napisano 11 Kwiecień 2008 Też pamiętam na alledrogo była jako austriacka. Prawdopodobnie wczesnopowojenna.pzdr
mowglyn Napisano 17 Kwiecień 2008 Napisano 17 Kwiecień 2008 Austriackie siły zbrojne zarówno podczas I w.ś., jak i po jej zakończeniu używały karabinów/karabinków zasilanych z NIESYMETRYCZNYCH ładowników! Dlatego też moim zdaniem austriacki rodowód przedstawionej ładownicy odpada.Pozdro!PS. Nie sądzę, że Austria, która (o ile mnie pamięć nie myli) sumiennie przestrzegała traktatów rozbrojeniowych mogła produkować coś na eksport...
jazlowiak Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 To macie pomysł co to w takim razie jest?
Pytanie
jazlowiak
No i poddaje się, kupiłem ja na aledrogo ale kompletnie nie wiem co to jest?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.