Skocz do zawartości

czy policja moze zabrac wykrywke?

Jarosz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wtedy porównajcie wykrywki, czyja lepsza. Akurat wojsko słabo jest zainteresowane w ściganiu poszukiwaczy, zwłaszcza ze nie mają takich uprawnień. Co nie znaczy, że nie mogą nadać namiarów komu trzeba. Ja zwykle w sytuacji nadmiernego zainteresowania po prostu zmieniam teren.
  • Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
witam miałem swego czasu rutynową kontrolę auta podczas której zauważyli wykrywacz wtedy nagle zjawił się drugi radiowóz i miałem nie dość że trzepanie auta to automatycznie wjechali mi na chatę podejrzewli że skoro chodze z wykrywaczem to napewno posiadam broń co wy na to?
Napisano
no znależli w aucie kilka monet poza tym dali sobie spokój a w domu trochę różności ale miałem pietra nic nie znależli teraz troche ostrożniej podchodze do sprawy i nic ciekawego z lasu" nie zabieram
Napisano
bo glupota jest zabieranie z lasu" rzeczy ktorych posiadac nie wolno - ale wybor nalezy do znalazcy. Jestes czysty no problem - masz jakas rozrywke no to masz problem
Napisano
Jarosz!
Sorry, bez urazy, ale cała dyskusja wywołana przez Twoje pytanie nie ma kompletnie sensu. Odpowiadam krótko i treściwie: Tak, Policja może zabrać wykrywkę!
Pozdro!
PS. Przypomnij sobie juwenalia w Łodzi, akcję" w Poznaniu. Oni mogą nawet odebrać komuś ŻYCIE i przysłowiowy włos im z głowy nie spadnie...
Napisano
Chodzę po plażach od lat. Wiałem jeden raz-przed czterema napitymi nurami, którzy już a daleka wyrażali nieprzepartą chęć posiadania mojego wykrywacza. Kilka razy przyjeżdżała policja(ktoś zadzwonił?) ale nigdy nie podeszli, tylko patrzyli co robię. Raz młody ze straży miejskiej chciał być większy niż urósł i zażądał pozwolenia. Poprosiłem go o przytoczenie przepisu, który wymaga takiego zezwolenia oraz podanie nazwiska i numeru służbowego. To zawsze działa. Odczepił się, i chociaż później widywał mnie kilkakrotnie na plaży, nigdy już nie pajacował.
Jeśli uciekasz to znaczy, że masz coś na sumieniu.
Napisano
Catadero!
Piszesz: Jeśli uciekasz to znaczy, że masz coś na sumieniu". Chciałbym tylko przypomnieć, że ten sam mechanizm zadziałał w Poznaniu, gdy P****** zabiła jednego chłopaka, a drugiego uczyniła inwalidą do końca życia. Gratuluję sposobu myślenia!
Pozdro!
PS. Piszesz też: Wiałem jeden raz-przed czterema napitymi nurami, którzy już a daleka wyrażali nieprzepartą chęć posiadania mojego wykrywacza". Też miałeś coś na sumieniu?
Napisano
Wszystko prawda, ale nie przeszkadza to puścić z dymem domku facetowi który dzwonił. Jak bardzo chce dzwonić to niech chociaż ma powód. Acha, pisząc taką zachętę robię to oczywiście pod przymusem i jestem naturalnie pod wpływem alkoholu.
Napisano
mowglyn-gdyby zrobić wykres Twojego sposobu myślenia, to muszla najbardziej zakręconego ślimaka nie wytrzyma konkurencji. Co ma wspólnego strzelanie do tłumu amunicją która, jak podają OFICJALNE czynniki(czy prawdziwie-nie wiem), została wydana omyłkowo, z poszukiwaniem fantów na plaży?
Przed typami zwiałem, bo nie mogę stawić czoła bandzie śmierdziuchów, których napędza do działania napój winopodobny na bazie spirytusu z dodatkiem wody i barwnika identycznego z naturalnym.
A na sumieniu to każdy kopacz ma wiele (tak jak kierowcy łamiący przepisy, urzędnicy podbierający z biura różności i inni robiący różne fuchy), ale nie zawsze mu to ciąży.
Napisano
Catadero!
Ty chyba pracujesz w bezpiece, skoro wiesz o takich rzeczach! Faktycznie, jestem zakręcony jak słoik ogórków! Jak domek ślimaka!
Ad rem. Co ma wspólnego strzelanie do tłumu amunicją która, jak podają OFICJALNE czynniki(czy prawdziwie-nie wiem), została wydana omyłkowo, z poszukiwaniem fantów na plaży?" To ma wspólnego, że nawet w przypadku śmierci NIEWINNEGO człowieka z rąk P***** nie ma winnych! Tak samo będzie w sprawie zabrania jakiegoś tam zasranego wykrywacza! Później najwyżej może się okazać, że został zabrany omyłkowo". O jakimkolwiek UKARANIU sprawcy będzie cicho szaaaa!
Czy teraz jasno się wyraziłem?
Pozdro!
Napisano
Wiem o takich rzeczach" z gazet. Wiem-prasa kłamie, telewizja jest na usługach rządu a Ty wiesz najlepiej, co będzie.
Żeton ma rację, to już zaczyna być surrealizm i wróżenie z fusów.
Pozdrawiam Wszystkich. Przełącznik na OFF".
Napisano
Policja (inne organy również np. Straż Graniczna) mogą zatrzymać wykrywacz metali na podstawie Art. 44 kpow
Cyt....Art. 44. § 1. W celu znalezienia i zatrzymania przedmiotów podlegających oględzinom lub mogących stanowić dowód rzeczowy, Policja, a w toku czynności wyjaśniających również inne organy je prowadzące, mogą dokonać przeszukania pomieszczeń i innych miejsc, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że przedmioty te lub dowody tam się znajdują.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do przeszukania osoby, jej odzieży lub podręcznych przedmiotów.
§ 3. Przeszukanie następuje na mocy postanowienia prokuratora lub sądu.
§ 4. W wypadkach niecierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie nie mogło być uprzednio wydane, można przeprowadzić przeszukanie bez takiego postanowienia, jednak organ dokonujący tej czynności zobowiązany jest następnie zwrócić się niezwłocznie do prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Na żądanie osoby, u której dokonano przeszukania, doręcza się jej w terminie 14 dni postanowienie w przedmiocie zatwierdzenia przeszukania. O prawie wystąpienia z takim żądaniem należy ją pouczyć.
§ 5. Przy przeprowadzaniu przeszukania i zatrzymania przedmiotów stosuje się odpowiednio przepisy art. 217, 221-234 i 236 Kodeksu postępowania karnego.

Poszukiwanie zabytków bez zezwolenia lub wbrew jego warunkom jest wykroczeniem a zatem przywołane wyżej przepisy mają zastosowanie. Natomiast poszukiwanie na plaży nie jest czynem zabronionym.
Napisano
Proszę wybaczyć , nie polemizuję z wypowiedziami, chcę tylko pomóc pod względem prawnym. A w odpowiedzi proszę przeczytać n/ przepis. POZDRAWIAM
Art. 111. 1. Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
2. W razie popełnienia wykroczenia określonego w ust. 1 można orzec:
1) przepadek narzędzi i przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia, chociażby nie stanowiły własności sprawcy;
2) przepadek przedmiotów pochodzących bezpośrednio lub pośrednio z wykroczenia;
3) obowiązek przywrócenia stanu poprzedniego lub zapłaty równowartości wyrządzonej szkody.

PS- tm razem z ustawy o ochronie zabytków...
Napisano
Proszę wybaczyć , nie polemizuję z wypowiedziami, chcę tylko pomóc pod względem prawnym. A w odpowiedzi proszę przeczytać n/ przepis. POZDRAWIAM
Art. 111. 1. Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
1) przepadek narzędzi i przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia, chociażby nie stanowiły własności sprawcy;
3) obowiązek przywrócenia stanu poprzedniego lub zapłaty równowartości wyrządzonej szkody.

Napisano

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie