Skocz do zawartości
  • 0

Co to za kask?

pomsee

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a mnie sie z kolei wydawa że to wyklepany z blachy mosięznej przez srednio uzdolninego plastycznie blacharza - kask straży grobowej - nie wiem jak to sie nazywa po koscielnemu ale na Wielkanoc wiesniaki pełnia straz przy grobie Chrystusa - i to jest taki własnie kask -całkiem współczesny
Napisano
Parowóz napisał:
a mnie sie z kolei wydawa że to wyklepany z blachy mosięznej przez srednio uzdolninego plastycznie blacharza - kask straży grobowej - nie wiem jak to sie nazywa po koscielnemu ale na Wielkanoc wiesniaki pełnia straz przy grobie Chrystusa - i to jest taki własnie kask -całkiem współczesny

Ja bardzo przepraszam za OT, ale nie mogłem się powstrzymać. Loko, co się podniosę z gleby to jak to przeczytam, padam znowu. No piękne. ;);):):):) Po prostu odjazd.
Napisano
Mietek dokładnie jak napisałes:
kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie na temat identyfikowanego przedmiotu (no w granicach rozsadku)"
A co robic jesli tego rozsądku ani sladu?
Napisano
Myslę, że to francuski kask dragoński ale bez daszka i skóry lamparciej (czy jej imitacji), która był obciągnięty. Rzecz w ty jaki to wzór? Na pewno nie 1858. Moze jakis wczesniejszy ale trudno cos dopasowac wczoraj pół dnia szukałem odpowiedzi.
Napisano
ad 0111877- obejrzyj na programie Discovery jak Chopper robi motocykle -szczególnie fikusne zbiorniki na paliwo i błotniki - zmienisz zdanie o wiejskich artystach blacharzach
Napisano
Parowóz dokonując identyfikacji trzeba sie wykazać minimum wiedzy co do przedmiotu, na temat którego sie człowiek wypowiada. To znaczy znać temat, analogie, epokę.
Twierdzenie, że kask zrobił wiejski artysta blacharz" jest po prostu smieszne bo abstrahując od tego, że wartosc estetyczna przedmiotu jest zasdanicza odrębna od rękodzieła ludowego to kask ów jest wykonany fabrycznie co widać po detalach. Takiej jakosci kowal czy inny wiejski spec nie jest w stanie osoagnac i powolywanie sie na Discovery jest kolejnym przykładem twojej ignorancji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie