robertus Posted March 30, 2008 Author Share Posted March 30, 2008 Witam forumowiczów!Prosze o identyfikacje orzełka,prawdopodobnie przedwojennego polskiego.Metal to chyba mosiadz, litera w tarczy S", wymiary 4x3cm.pozdrawiam robertus Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted March 30, 2008 Author Share Posted March 30, 2008 Witam forumowiczów!Prosze o identyfikacje orzełka,prawdopodobnie przedwojennego polskiego.Metal to chyba mosiadz, litera w tarczy S", wymiary 4x3cm.pozdrawiam robertus Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted March 30, 2008 Author Share Posted March 30, 2008 i druga strona Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Orzeł bez korony o wzniesionych ku górze skrzydłach składających się z 4 warstw piór, stojący na tarczy amazonki, na której znajduje się wewnętrzną tarczką z wytłoczoną literą S". Dolny groszkowany szlak tarczy z 15 gwoździami. Na rogach tarczy rozetki o 4 listkach i 5 gwoździach na groszkowanym tle, a na stronie odwrotnej przylutowane dwa mosiężne uszka do przypinania orła.Orzeł był godłem Związku Strzeleckiego, w siepniu 1914 roku wyruszyli z nim na wojnę żołnierze Kompanii Kadrowej.Wysokosć - 36 mm, szerokosć - 28,3 mm.To opis oryginału ale czy Twój nim jest nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 Jednak chyba reprodukcja. Twój ma koronę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted March 30, 2008 Author Share Posted March 30, 2008 dzieki pomsee,szkoda ze prawdopodobnie jest falsyfikatem:(pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasjan2000 Posted April 4, 2008 Share Posted April 4, 2008 Robertus mam kłopoty z netem, jestem odcięty od sieci. Szczegóły prześlę pod koniec przyszłego tygodnia. Przepraszam. Kasjan Link to comment Share on other sites More sharing options...
rencvg Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 pomsee a ten orzełek jest według ciebie orginalny czy nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
rencvg Posted March 30, 2008 Share Posted March 30, 2008 sary niezaładowało zdięcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasjan2000 Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 Robertus napisz do mnie na priv - pilne!!!Pozdrawiam kasjan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
robertus
Witam forumowiczów!
Prosze o identyfikacje orzełka,prawdopodobnie przedwojennego polskiego.Metal to chyba mosiadz, litera w tarczy S", wymiary 4x3cm.
pozdrawiam robertus
9 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.