robertus Napisano 30 Marzec 2008 Autor Napisano 30 Marzec 2008 Witam forumowiczów!Prosze o identyfikacje orzełka,prawdopodobnie przedwojennego polskiego.Metal to chyba mosiadz, litera w tarczy S", wymiary 4x3cm.pozdrawiam robertus
robertus Napisano 30 Marzec 2008 Autor Napisano 30 Marzec 2008 Witam forumowiczów!Prosze o identyfikacje orzełka,prawdopodobnie przedwojennego polskiego.Metal to chyba mosiadz, litera w tarczy S", wymiary 4x3cm.pozdrawiam robertus
pomsee Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 Orzeł bez korony o wzniesionych ku górze skrzydłach składających się z 4 warstw piór, stojący na tarczy amazonki, na której znajduje się wewnętrzną tarczką z wytłoczoną literą S". Dolny groszkowany szlak tarczy z 15 gwoździami. Na rogach tarczy rozetki o 4 listkach i 5 gwoździach na groszkowanym tle, a na stronie odwrotnej przylutowane dwa mosiężne uszka do przypinania orła.Orzeł był godłem Związku Strzeleckiego, w siepniu 1914 roku wyruszyli z nim na wojnę żołnierze Kompanii Kadrowej.Wysokosć - 36 mm, szerokosć - 28,3 mm.To opis oryginału ale czy Twój nim jest nie wiem.
robertus Napisano 30 Marzec 2008 Autor Napisano 30 Marzec 2008 dzieki pomsee,szkoda ze prawdopodobnie jest falsyfikatem:(pozdrawiam
Kasjan2000 Napisano 4 Kwiecień 2008 Napisano 4 Kwiecień 2008 Robertus mam kłopoty z netem, jestem odcięty od sieci. Szczegóły prześlę pod koniec przyszłego tygodnia. Przepraszam. Kasjan
rencvg Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 pomsee a ten orzełek jest według ciebie orginalny czy nie
Kasjan2000 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Robertus napisz do mnie na priv - pilne!!!Pozdrawiam kasjan
Pytanie
robertus
Witam forumowiczów!
Prosze o identyfikacje orzełka,prawdopodobnie przedwojennego polskiego.Metal to chyba mosiadz, litera w tarczy S", wymiary 4x3cm.
pozdrawiam robertus
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.