rubishi Napisano 30 Marzec 2008 Autor Napisano 30 Marzec 2008 prosze o pomoc w ustawieni solarisa bo cały czas w nim kręce i sązakłucenia prosze o konkretne ustawienie dzieki któremu będe mugl normalnie śmigac z rutusem
Igor Grożny Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 He, znowu wadliwy model. Zgłoś się do serwisu, a najlepiej do producenta.
beaviso Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 Jak ktoś pisze zakłucenia" i mugł", to nie wróży najlepiej co do potencjału intelektualnego niezbędnego do obsługi jakiekolwiek urządzenia o stopniu komplikacji większym od maczugi :-)))M.
Grzechotnik Napisano 30 Marzec 2008 Napisano 30 Marzec 2008 Nie ma czegoś takiego jak konkretne ustawienia.Każdy grunt ma inne właściwości a co za tym idzie inne są prawidłowe ustawienia wykrywacza.Trzy zasadyNa pierwsze wyjścia zawsze wybrać sie na teren piaszczysty jako grunt w miarę łatwy i najlepiej długo nie ruszany. Unikac świeżo zaoranych pól, które śa wymagające dla każdego wykrywacza.Strojenie do gruntu zawsze wykonywać w miejscu wolnym od jakichkolwiek elementów metalowych, z dala od żródeł zakłoćeń jak linie elektryczne itp. Początkowe ustawienia dla trybu dynamicznegoW menu: jeden ton, ton sygnału wiodącego jaki wygodnie, korekcję żelaza na poziom 1, włączyć VCO.Pokrętła - czułość godzina 3, dyskryminacja godzina 3, grunt wstępnie pośrodku i jeśli sa zakłócenia dostroić dokładnie.Albo szukać w MIxie Tryb MIXA,Menu - korekcja żelaza, brak lub 1, ton jak wygodniePokrętła - czułość godzina 3, dyskryminacja podobnie, głośność jak wygodnie. Zerowanie - sonda na wysokości prowadzenia cewki lub lekko bliżej gruntu i zerować wykrywacz, Jeśli pojawią sie zakłócenia procedurę zerowania powtarzać. Jeśli ktoś umie dobrze i stabilnie prowadzić cewkę, (czytaj bardzo nisko prawie czesząc grunt) to może do zerowania położyć ją na gruncie i wtedy zerować. W trybie MIXA tryb statyczny wyje basowo nażelazo, a tryb dynamiczny wysokim tonem na kolor, jeśli obiekt kolorowy jest płytko, oba dżwięki mogą nałożyć się na siebie, podobnie może się zdarzyć w przypadku dużego obiektu żelaznego leżącego dośc głęboko. Takie dźwięki sprawdzać choć duży obiekt łatwiej rozróżnić bo daje rozległy sygnał, a nie punktowy jak gwóźdź czy płytko leżąca monetka.Uwagi: Na 90% miejsc takie ustawienia zapewniają i doskonałe osiągi i bardzo stabilną pracę.Dyskryminacja w Solarisie wycina tylko obiekty żelazne więc jej ustawienia nawet na max nie ma wpływu na wycinanie nawet wyjątkowo małych obiektów kolorowych jak 2mm śruciny ołowiane.
rutus1 Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 witam.mam pytanie do użytkowników solarisa.na jakim trybie chodzicie na militarkę i jak ustawić pokrętła na jak największy zasięg.pozdrawiam.wiem że temat ten był wiele razy wałkowany ale proszę o pomoc.i jak się ma solaris do fischera f75.
rubin Napisano 15 Maj 2008 Napisano 15 Maj 2008 czy ktoś miał ten problem że na mixie po deszczu w lesie nie mogłem dostroić go do gruntu ponieważ cały czas wyświetlał żeby kręcić w prawo.Na dynamice nie było tego problemu
loszo_ZCH Napisano 15 Maj 2008 Napisano 15 Maj 2008 Witam u mnie czasem pojawia sie taki wlasnei problem z gruntm, krecenie pokretłem nic nie daje czały czas wyswietla sie np w prawo" mimo ze pokretło jest do oporu przekręcone w tym kierunku. A czasem wystepuje takie zjawisko , że na wyswietlaczu jest w prawo" bądz w lewo" a OK" pojawia sie dopiero po przekręceniu pokretła w pzreciwnym kierunku nic to co jest na wyswietlaczu.
Ging Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Witam. U mnie jest to samo. Pomaga wyłączenie i włączenie wykrywacza. (czasem trzeba powtórzyć tę czynność kilkukrotnie.Pozdrawiam!
Szukanko Napisano 22 Czerwiec 2008 Napisano 22 Czerwiec 2008 Nie chcę zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj.Po zlokalizowaniu z grubsza obiektu na dynamiku włączając dokładne namierzanie celu po puszczeniu przycisku w solarce pokazuje się napis zerowanie.Mam rozumieć,że po każdym skorzystaniu z tej funkcji muszę odszukać kawałka czystego terenu żeby zrobić to dokładnie?Czy po każdym włączeniu solarki ona na starcie zeruje się czy też mogę spokojnie ją wyłączyć i włączyć bez koniecznosci szukania na statyku kawałka czystego terenu?Jest to istotne jeżeli chodzę w mocno zaśmiecinym terenie gdzie do czystego kawałka grunty mam np.15m a chciałbym trochę odpocząć i wyłączyć wykrywkę.
Szukanko Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 Nikt mi nie odpowie?Czy też inni chodzą nieświadomi tego z czym chodzą w swoich rękach?
Grzechotnik Napisano 24 Czerwiec 2008 Napisano 24 Czerwiec 2008 SzukankoProponuje powrót do lektury instrukcji, bo z Twego opisu widać, że zupełnie nie rozumiesz jak to działa a i samo namierzanie robisz źle.
Spiderski Napisano 27 Czerwiec 2008 Napisano 27 Czerwiec 2008 Solaris jest prosty w obsłudze, trudna jest tylko interpretacja dzwięków przez niego wydawanych.Podchodzimy do szukania:1. Ustawiamy grunt w połowie skali.2. Włączamy wykrywacz.3. Sprawdzamy czy w miejscu gdzie będziemy stroić wykrywacz nie ma metalowego przedmiotu, przemiatamy na dynamiku z dyskryminacją na 04. Podnosimy na wysokość kolan cewkę i wciskamy lewy czerwony przycisk koło wyświetlacza trzymając go przez chwilę.5. Przystawiamy cewkę wraz z wciśniętym guziolem do ziemi.6. Na wyświetlaczu powinien się pokazać napis GRUNT: OK.jeżeli napis jest W PRAWO lub W LEWO to skręcamy minimalnie w tą stronę.Gałką gruntu kręcimy bez trzymania guzika. Po każdym przekręceniu gruntu, sprawdzamy na nowo ustawienie gruntu- to OK7. Możemy szukać.Namierzanie:1. Obok znaleziska, sprawdzamy czy niema metalu obok. Wciskamy środkowy czerwony guziczek i trzymając go najeżdzamy na metal. Jeżeli jest włączone jest VCO to sygnał będzie się zmieniał w miarę zbliżania się do metalu. Kopiemy tam gdzie sygnał jest najmocniejszy.Odnośnie zerowania wykrywacza w trybie namierzanie:Pinpoint jest uruchamiany jako tryb statyczny - więc zerowanie będzie miało miejsce i niema co zwracać uwagi na to.Mam nadzieję, że komuś pomogłempozdrArtur
Spiderski Napisano 27 Czerwiec 2008 Napisano 27 Czerwiec 2008 To co opisałem wyżej tyczy się szukania w trybie dynamicznym.Inaczej ma się szukanie w trybie mix i statycznym.pozdrArtur
Spiderski Napisano 27 Czerwiec 2008 Napisano 27 Czerwiec 2008 Acha jeżeli pomyliłem coś z guzikami to proszę mnie poprawić, ponieważ w tej chwili mam Rutusa Proximę i już zapomniałem co się znajduje w Solarisie pod przyciskami.pozdrArtur
ukalek Napisano 3 Lipiec 2008 Napisano 3 Lipiec 2008 Mam takie pytanie. Jak uzyskać najlepszy zasięg w Solarce? Chodzi mi już o takie kompletnie wyżyłowanie sprzętu pod kątem zasięgu. Z góry dzięki.
Spiderski Napisano 4 Lipiec 2008 Napisano 4 Lipiec 2008 Czułość MAX, dyskryminacja 0 all metal, grunt na połowę skali.pozdrArtur
1000WATT Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 Ukalek, na fotkach masz moje ustawienia gałek do głębokiego szukania (szukam tylko na dynamice)Życzę szczęścia i pozdrawiam ;)
szajka Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 prawda co do ustawien proponowanych przez 1000 vat tez na takich biegam jeno dyskryminacje mam troszke wyzej i naprawde potrafi gleboko bic pozdr szajka :)
ukalek Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Dzięki 1000WATT :). Miałem sprawdzić w weekend, ale dopadła mnie angina, cóż zrobić. Pozdrawiam.ps.Zawsze na takich ustawieniach chodzisz? Bo sądząc co kryła Matka Ziemia, to chyba się opłaca ;).
1000WATT Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Tak w 99%-tach chodzę na tych ustawieniachpozdro.
ukalek Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 Byłem w terenie, sprawdzałem. Powiem tak, do tej pory używałem chyba 25% wykrywacza. Teraz chyba znów muszę zmienić saperkę na fiskarsa ;).Dziękuję za rady :). Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.