Skocz do zawartości

rutus solaris

rubishi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
prosze o pomoc w ustawieni solarisa bo cały czas w nim kręce i sązakłucenia prosze o konkretne ustawienie dzieki któremu będe mugl normalnie śmigac z rutusem
Napisano
Jak ktoś pisze zakłucenia" i mugł", to nie wróży najlepiej co do potencjału intelektualnego niezbędnego do obsługi jakiekolwiek urządzenia o stopniu komplikacji większym od maczugi :-)))

M.
Napisano
Nie ma czegoś takiego jak konkretne ustawienia.
Każdy grunt ma inne właściwości a co za tym idzie inne są prawidłowe ustawienia wykrywacza.

Trzy zasady
Na pierwsze wyjścia zawsze wybrać sie na teren piaszczysty jako grunt w miarę łatwy i najlepiej długo nie ruszany. Unikac świeżo zaoranych pól, które śa wymagające dla każdego wykrywacza.
Strojenie do gruntu zawsze wykonywać w miejscu wolnym od jakichkolwiek elementów metalowych, z dala od żródeł zakłoćeń jak linie elektryczne itp.
Początkowe ustawienia dla trybu dynamicznego
W menu: jeden ton, ton sygnału wiodącego jaki wygodnie, korekcję żelaza na poziom 1, włączyć VCO.
Pokrętła - czułość godzina 3, dyskryminacja godzina 3, grunt wstępnie pośrodku i jeśli sa zakłócenia dostroić dokładnie.
Albo szukać w MIxie
Tryb MIXA,
Menu - korekcja żelaza, brak lub 1, ton jak wygodnie
Pokrętła - czułość godzina 3, dyskryminacja podobnie, głośność jak wygodnie.
Zerowanie - sonda na wysokości prowadzenia cewki lub lekko bliżej gruntu i zerować wykrywacz, Jeśli pojawią sie zakłócenia procedurę zerowania powtarzać. Jeśli ktoś umie dobrze i stabilnie prowadzić cewkę, (czytaj bardzo nisko prawie czesząc grunt) to może do zerowania położyć ją na gruncie i wtedy zerować.
W trybie MIXA tryb statyczny wyje basowo nażelazo, a tryb dynamiczny wysokim tonem na kolor, jeśli obiekt kolorowy jest płytko, oba dżwięki mogą nałożyć się na siebie, podobnie może się zdarzyć w przypadku dużego obiektu żelaznego leżącego dośc głęboko. Takie dźwięki sprawdzać choć duży obiekt łatwiej rozróżnić bo daje rozległy sygnał, a nie punktowy jak gwóźdź czy płytko leżąca monetka.

Uwagi:
Na 90% miejsc takie ustawienia zapewniają i doskonałe osiągi i bardzo stabilną pracę.
Dyskryminacja w Solarisie wycina tylko obiekty żelazne więc jej ustawienia nawet na max nie ma wpływu na wycinanie nawet wyjątkowo małych obiektów kolorowych jak 2mm śruciny ołowiane.
  • 1 month later...
Napisano
witam.mam pytanie do użytkowników solarisa.na jakim trybie chodzicie na militarkę i jak ustawić pokrętła na jak największy zasięg.pozdrawiam.wiem że temat ten był wiele razy wałkowany ale proszę o pomoc.i jak się ma solaris do fischera f75.
Napisano
czy ktoś miał ten problem że na mixie po deszczu w lesie nie mogłem dostroić go do gruntu ponieważ cały czas wyświetlał żeby kręcić w prawo.Na dynamice nie było tego problemu
Napisano
Witam
u mnie czasem pojawia sie taki wlasnei problem z gruntm, krecenie pokretłem nic nie daje czały czas wyswietla sie np w prawo" mimo ze pokretło jest do oporu przekręcone w tym kierunku. A czasem wystepuje takie zjawisko , że na wyswietlaczu jest w prawo" bądz w lewo" a OK" pojawia sie dopiero po przekręceniu pokretła w pzreciwnym kierunku nic to co jest na wyswietlaczu.
Napisano
Witam. U mnie jest to samo. Pomaga wyłączenie i włączenie wykrywacza. (czasem trzeba powtórzyć tę czynność kilkukrotnie.

Pozdrawiam!
  • 1 month later...
Napisano
Nie chcę zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj.
Po zlokalizowaniu z grubsza obiektu na dynamiku włączając dokładne namierzanie celu po puszczeniu przycisku w solarce pokazuje się napis zerowanie.Mam rozumieć,że po każdym skorzystaniu z tej funkcji muszę odszukać kawałka czystego terenu żeby zrobić to dokładnie?
Czy po każdym włączeniu solarki ona na starcie zeruje się czy też mogę spokojnie ją wyłączyć i włączyć bez koniecznosci szukania na statyku kawałka czystego terenu?Jest to istotne jeżeli chodzę w mocno zaśmiecinym terenie gdzie do czystego kawałka grunty mam np.15m a chciałbym trochę odpocząć i wyłączyć wykrywkę.
Napisano
Solaris jest prosty w obsłudze, trudna jest tylko interpretacja dzwięków przez niego wydawanych.

Podchodzimy do szukania:
1. Ustawiamy grunt w połowie skali.
2. Włączamy wykrywacz.
3. Sprawdzamy czy w miejscu gdzie będziemy stroić wykrywacz nie ma metalowego przedmiotu, przemiatamy na dynamiku z dyskryminacją na 0
4. Podnosimy na wysokość kolan cewkę i wciskamy lewy czerwony przycisk koło wyświetlacza trzymając go przez chwilę.
5. Przystawiamy cewkę wraz z wciśniętym guziolem do ziemi.
6. Na wyświetlaczu powinien się pokazać napis GRUNT: OK.
jeżeli napis jest W PRAWO lub W LEWO to skręcamy minimalnie w tą stronę.
Gałką gruntu kręcimy bez trzymania guzika. Po każdym przekręceniu gruntu, sprawdzamy na nowo ustawienie gruntu- to OK
7. Możemy szukać.

Namierzanie:
1. Obok znaleziska, sprawdzamy czy niema metalu obok. Wciskamy środkowy czerwony guziczek i trzymając go najeżdzamy na metal. Jeżeli jest włączone jest VCO to sygnał będzie się zmieniał w miarę zbliżania się do metalu. Kopiemy tam gdzie sygnał jest najmocniejszy.

Odnośnie zerowania wykrywacza w trybie namierzanie:
Pinpoint jest uruchamiany jako tryb statyczny - więc zerowanie będzie miało miejsce i niema co zwracać uwagi na to.

Mam nadzieję, że komuś pomogłem

pozdr
Artur
Napisano
Acha jeżeli pomyliłem coś z guzikami to proszę mnie poprawić, ponieważ w tej chwili mam Rutusa Proximę i już zapomniałem co się znajduje w Solarisie pod przyciskami.

pozdr
Artur
Napisano
Mam takie pytanie. Jak uzyskać najlepszy zasięg w Solarce? Chodzi mi już o takie kompletnie wyżyłowanie sprzętu pod kątem zasięgu.

Z góry dzięki.
Napisano
prawda co do ustawien proponowanych przez 1000 vat tez na takich biegam jeno dyskryminacje mam troszke wyzej i naprawde potrafi gleboko bic pozdr szajka :)
Napisano
Dzięki 1000WATT :).

Miałem sprawdzić w weekend, ale dopadła mnie angina, cóż zrobić. Pozdrawiam.

ps.
Zawsze na takich ustawieniach chodzisz? Bo sądząc co kryła Matka Ziemia, to chyba się opłaca ;).
Napisano
Byłem w terenie, sprawdzałem. Powiem tak, do tej pory używałem chyba 25% wykrywacza. Teraz chyba znów muszę zmienić saperkę na fiskarsa ;).

Dziękuję za rady :). Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie