Skocz do zawartości
  • 0

Hełm LW

herrmateuss

Pytanie

Napisano
Witam wpadł mi w rece taki oto hełm. Kupiony od handlarki na bazarze ( troche cywilnych gratow judaiki , zelazka i jedna klamerka -słowem smietnik)
Ale kalki mi nie pasują a w sumie jedna orzeł .
I tu mam pytanie czy taki ozel wystepował na helmach LW? i czy jest to oryginalna kalka.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wpadł mi w rece taki oto hełm. Kupiony od handlarki na bazarze ( troche cywilnych gratow judaiki , zelazka i jedna klamerka -słowem smietnik)
Ale kalki mi nie pasują a w sumie jedna orzeł .
I tu mam pytanie czy taki ozel wystepował na helmach LW? i czy jest to oryginalna kalka.
Napisano

Witam! Odnośnie tarczki to wygląda na oryginał. Natomiast wrona moim zdaniem jest naniesiona współczesnie. Przyjrzyj się
co jest za pęknieciem (foto) widać zarys skrzydła. Wnioskować by można ,że istotnie pozostałości wrony były na hełmie ale ktoś naniósł nową. Jakoś tak trochę nienaturalnie wygląda ponieważ akurat w miejscu wrony nie ma żadnych przetarć, ogniw rdzy itp, nie mniej jednak jest to jedynie moja opinia.

pzdr.

Napisano
Na podstawie takiego zdjęcia ciężko będzie zgadnąć. Jedno co jest pewne to to że wrona jest starszego wzoru używanego przez Luftwaffe w początkowym okresie wojny. Pozdrawiam, alex1939

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie