Skocz do zawartości

Kobiety w Wehrmachcie???

gwiazda1010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Naszło mnie takie luźne pytanie - czy w Wehrmachcie lub innych wojskach niemieckich podczas WWII służyły kobiety (nie chodzi mi np. o szpitale polowe) - przeglądam różne zdjęcia z tego okresu i jeszcze nie natknąłem się na nich na kobitkę niemiecką. Co innego w Armii Czerwonej - tam towarzystwo było bardziej róznorodne. Ale może zdarzały się rodzynki? Może ktoś zna jakieś ciekawostki.
Napisano
Owszem, służyły we wszystkich formacjach Wehrmachtu - Heer, Luftwaffe i Kriegsmarine, a także i w SS. Ale wchodziły w skład kobiecych formacji pomocniczych, głównie łączności i sztabowych - np. w Heer jako Nachrichten- i Stabshelferinnen, w Luftwaffe jako Nachrichten-, Betiebs- i Flak(waffen)helferinnen, przy czym te ostatnie obsługiwały sprzęt artylerii przeciwlotniczej, np. reflektory i przeliczniki, w Kriegsmarine jako Marinehelferinnen.
Zdjęcia można bez problemu wygooglać, posługując się choćby powyższymi nazwami.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
To był tylko przykład na kobietę w niemieckim mundurze z bronią w ręku. Można się domyśleć analogicznie, że w Wermachcie kobiety też służyły jak we wszystkich armiach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie