gwiazda1010 Napisano 19 Marzec 2008 Autor Napisano 19 Marzec 2008 Naszło mnie takie luźne pytanie - czy w Wehrmachcie lub innych wojskach niemieckich podczas WWII służyły kobiety (nie chodzi mi np. o szpitale polowe) - przeglądam różne zdjęcia z tego okresu i jeszcze nie natknąłem się na nich na kobitkę niemiecką. Co innego w Armii Czerwonej - tam towarzystwo było bardziej róznorodne. Ale może zdarzały się rodzynki? Może ktoś zna jakieś ciekawostki.
Grzesio Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Owszem, służyły we wszystkich formacjach Wehrmachtu - Heer, Luftwaffe i Kriegsmarine, a także i w SS. Ale wchodziły w skład kobiecych formacji pomocniczych, głównie łączności i sztabowych - np. w Heer jako Nachrichten- i Stabshelferinnen, w Luftwaffe jako Nachrichten-, Betiebs- i Flak(waffen)helferinnen, przy czym te ostatnie obsługiwały sprzęt artylerii przeciwlotniczej, np. reflektory i przeliczniki, w Kriegsmarine jako Marinehelferinnen.Zdjęcia można bez problemu wygooglać, posługując się choćby powyższymi nazwami.PzdrGrzesiu
longwood Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 kolega nieuwaznie ogladal film dokumentaly 'allo allo'.I Helgi nie pamieta...
walker69 Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 Ani nie słyszał o SS-mankach z obozów koncentracyjnych.Ba! Może nie był nawet w Auschwitz.
Mirosław Jastrzebski Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 A co wspólnego ze służbą wojskową miała funkcja SS-Aufseherin w obozie koncentracyjnym?
walker69 Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 To był tylko przykład na kobietę w niemieckim mundurze z bronią w ręku. Można się domyśleć analogicznie, że w Wermachcie kobiety też służyły jak we wszystkich armiach.
Mirosław Jastrzebski Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 Niebywale kontrowersyjna postać, pilot-oblatywacz,cywil odznaczony EK I , Hanna Reitsch.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.