arek-strazak Napisano 31 Grudzień 2008 Share Napisano 31 Grudzień 2008 Ja sprawę widzę tak.Tks-y raczej nie były zakopywane ze względu na czas jaki by to zajęło oraz bezcelowość takiego melinowania tego sprzętu.Tks-y były raczej niszczone ladunkiem wybuchowym.Woytas w leju po bombie zakopac tks? spróbój to zrobić saperkami w 20 osób i dobrze zamaskować,mając na karku wrogie wojsko.Ta tez też jest mało prawdopodobna.Tks to nie papir który można spalic po drodze.Tutaj liczył sie czas,by umykać przed nacierająca armia niemiecką,a nie bawić sie w kopanie dziur glebokich na 2 m a szerokich na 3.W leju po bombie?przypomnij mi jakich bomb uzywano w 39? bo napewno nie 250. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 1 Styczeń 2009 Share Napisano 1 Styczeń 2009 widac kolega mało chodzi po lasach , las to teren różny , pełno w nim pagórków , skarp , nierównosci i pochyłoscitks'y wystarczyło postawić pod taką skarpą i zarwać ją dwiema minami ( saperzy znają się na takiej robocie ) i grobowiec gotowy na długie lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 1 Styczeń 2009 Share Napisano 1 Styczeń 2009 Witam. Moja informacja jest bardzo niepewna i nie iwme czy się nie myle ale słyszalem o zakopanych 5 tks'ów w rejonie Głowaczowa.Nic wiecej na ten temat nie wiemJezeli się myle to mnie poprawcie.PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek-strazak Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 jakby zliczyc wszystkie niby zakopane tkasy to cala armie mozna by skompletowac troche racjonalimu panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 arek strażak, co ty za brednie opowiadasz???Tks-y były raczej niszczone ladunkiem wybuchowym"- proponuję obejżeć zdjęcia archiwalne ....Woytas w leju po bombie zakopac tks? spróbój to zrobić saperkami w 20 osób" - zrobię to w trzech ludzi z łopatami saperskimi w 3 godziny, a jeśli po tym miejscu przejdzie 100 chłopa w tą i z powrotem nikt tego nie znajdzie ( droga) Tutaj liczył sie czas,by umykać przed nacierająca armia niemiecką,a nie bawić sie w kopanie dziur glebokich na 2 m a szerokich na 3."- proponuję postawić autko przy piaskowym zboczu w lesie, przy pomocy kilku granatów zasypię tksa w 5 minut włącznie z ucieczką z miejsca...W leju po bombie?przypomnij mi jakich bomb uzywano w 39? bo napewno nie 250".- w kwestii wielkośći lei po bombach proponuję obejżeć zdjęcia ze zbombardowanymi polskimi pociągami pancernymi...thomson - w rejonie głowaczowa nie było tksów... PZDR PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek-stg Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Wiem, że odgrzewam kotleta, ale jak tam? Uściślono jakoś fakty, zawężono obszar poszukiwań? Pytam, bo jestem z tego rejonu. A konkretnie Starogard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 28 Listopad 2010 Share Napisano 28 Listopad 2010 zbyt cicho więc raczej nic sie nie dzieje temat martwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.